Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak znaleźliście ekipę budowlaną?

Recommended Posts

Witam, podzielcie się proszę doświadczeniami w poszukiwaniu ekipy budowlanej: wraz z uwagami dotyczącymi jakości budowania przez nią.

Nie robię ankiety, bo odpowiedzi mogą wymykać się "standardom".

Myślę, że sposób poszukiwania może być cenną wskazówką dla rozpoczynających. Zapraszam!

Prawie wszystkie ekipy z którymi rozmawiałem były polecone przez kogoś. Jesienią 2004 trafiłem przypadkiem na ekipę (nieznaną) która miała dobrą cenę i umówiłem się z nimi na wiosnę 2005. Na wiosnę 2005 kiedy dogrywałem z nimi umowę facet sie wycofał i zostawił mnie na lodzie. Musiałem znależć kogoś "na gwałt" i znalazłem ekipę przez znajomego. Miałem w tym dużo szczęścia. Ekipa była przez większość okresu budowy OK niestety na sam koniec dali ciała i w efekcie dziś na garażu mam gołą więźbę a dom jest przykryty dachówką w 90%. W sumie porządne chłopy ale na koniec za dużo połapali fuch.

Objazdy bliższej i dalszej okolicy i odpytywanie inwestorów oraz rozmowy z wykonawcami. Co wo forum to różnie bywa. My polecamy ekipy, a potem słyszę, że delikatnie mówiąc oni "grymaszą" na budowy "wyjazdowe". Tak więc nie zawsze polecony z forum w innym miejscu wypadnie dobrze.

Na pewno warto pytać o referencje i sprawdzać jakość prac w miejscach gdzie budowali wcześniej. Często inwestorzy różnią się oczekiwaniami i to co dla jednych jest OK u innych wzbudzi zastrzeżenia.

Ja zebrałam namiary od wszystkich, którzy mogli polecić kogoś z tzw. czystym sumieniem. Zebrało się tego 20 ekip. Z każdą rozmawialiśmy i prosiliśmy o wycenę. Wybór padł na tę, która miała najwięcej zalet a wcale nie była najtańsza!.

Powody odrzucenia oferty były naprawdę najróżniejsze: od niezbyt fachowej roboty (każdy pokazywał swoje dokonania), niechęć majstra do pewnych technologii i rozwiązań, pośpiech w rozmowie, a nawet trudności w "komunikacji" (bardzo dziwny dialekt i wymowa pewnego majstra :lol: ).

Nam wykonawcę polecił architekt, któremu wybudowali dom, a wykonawcy polecili dekarzy. Ekipę od wykończeniówki znaleźliśmy sami przy okazji kupowania baraku od znajomych forumowiczów. Spodobali nam się i po rozmowie ze znajomymi postanowiliśmy ich zatrudnić. Hydraulika, montera alarmu i okien znaleźliśmy na forum. Elektryków, wykonawców przyłączy poleciła nam pani kierownik. Projektantki ogrodu wskazali nam forumowicze z grupy budującej. Wszyscy praktycznie z polecenia.

Ja swoją główną ekipe znalazłem dzięki ojcu, który mieszka w Kwirynowie (gmina Stare Babice) gdzie powstaje bardzo dużo domów. Ojciec pochodził popatrzył (zna się na tym) i wynalazł mi 3 ekipy. Po spotkaniach i wycenie wybrałem jedną i nie żałowałem. Robili u mnie od początku prawie do końca (dach robiła inna ekipa ale od tego samego człowieka, który ma kilka ekip) łącznie z tynkowaniem, malowaniem, elektryką, płytkami, drzwiami wewnętrznymi itp. Pewną ekipe polecała mi tez pani Kierownik budowy, ale ich cena była nie do zaakceptowania (chociaż referencje mieli dobre i widać było, że robią dobrze).

Od okien to polecił mi przyjaciel, który pracuje w Roto (okucia budowlane) i zna bardzo dobrze ten rynek. Potem okazało sie, że okna robił mi "Stary" z tego forum, on mi poleciła człowieka od alarmu i potem okazało się, że to "_Zbych_" też z tego forum :D

Część ekip znalazłem w internecie jak chociażby człowieka od parkietów oraz firmę od schodów i uważam że bardzo dobrze trafiłem

• 1 year później...
Pochodź po okolicznych budowach i popytaj inwestorów i wykonawców. Przekonasz się, kogo chwalą, a może też "wstrzelisz" się w jakiś wcześniejszy termin. To chyba najprostszy sposób - lub polecenia przez znajomych lub znane firmy (ale one mają tak naprawdę także dość przypadkowych pracowników). Charaketrystyczne jest, że robotnicy "krązą' pomiędzu różnymi formami w tej samej okolicy. Wszystko jest kwestią nadzoru.