Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pojemność zbiornika wyrównawczego w co

ubek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki. Uspokoiłeś mnie. Oglądałem dziś w Liroy-Merlin wkład kominkowy z płaszczem wodnym TOPAZ o mocy 23 kW firmy Ekoterm. Cana 3870 czyli atrakcyjna. Czytam sobie manuala dołączonego do wkładu (czałe 25 stron) a tam napisano, ze minimalna pojemność 40 litrów. Zastanawiałem sie dlaczego ....

Gość 1950

zależy od wielkości zładu,

bezpiecznie możesz przyjąć dla zbiornika wyrównawczego 4% pojemności instalacji kotłówej + kominkowej + pojemności wodne obydwu urządzeń,

a dlaczego zbiornik 40 L Cię przeraził,

w końcu to jest koszt może 100 zł większy, ale masz pewność, że nic się nie będzie działo nieciekawego dla Ciebie

zależy od wielkości zładu,

bezpiecznie możesz przyjąć dla zbiornika wyrównawczego 4% pojemności instalacji kotłówej + kominkowej + pojemności wodne obydwu urządzeń,

a dlaczego zbiornik 40 L Cię przeraził,

w końcu to jest koszt może 100 zł większy, ale masz pewność, że nic się nie będzie działo nieciekawego dla Ciebie

Dzięki. Tak, to mnie przekonuje, sposób wyliczenia. Najbardziej nie lubie jak cos jest narzucone, a nie wiadomo skąd się to bierze. Przeraził mnie temu, ze jest to ustrojstwo dosyć duże, za duże wręcz. A tak przy okazji: czy umieszczenie tego zbiornika na nieogrzewanym strychu jest dobrym pomysłem?

Gość 1950

więcej danych:

moc kotła, rodzaj kotła, czy grzejniki, czy podłogówka, ewentualnie co innego, temperatury pracy instalacji: zasilanie, powrót, czy jest automatyczne uzupełnianie wody i odpowietrzanie, ciśnienie pracy instalacji,

wysokość instalacji, ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa[/url]

a powiedzcie do czego służy zbiornik wyrównawczy? czy jest to zapas wody?

tiaaaaa :lol:

Można by go nazwać "zbiornikiem bezpieczeństwa" ale to tak po chłopsku. Jak grzejesz i sie woda "rozszerza" to zaczyna zajmować większa objętość i zbiornik jest po to żeby przyjać ten nadmiar.

Ekstremalnie jak zagotujesz wode to może sie napełnić tak bardzo ze się woda przeleje (i po to masz przelew do kanalizy).