Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pojemność zbiornika wyrównawczego w co

ubek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z zycia wziete:

Szwagier dał za mały zbiornik wyrównawczy. Po rozgrzaniu instalacji woda przelewała mu się ze zbiornika do kanalizy. Jak temperatura zeszła ponizej 50 stopni przestawały mu grzać niektóre, wyzej połozone grzejniki. Fajnie. Zorientował sie dopiero po jakimś czasie, że to wina zbiornika i kłócił się z wykonawcą, że mu skrzanili instalację. Pomysł tego zbiornika wyszedł od niego samego bo taki akurat miał pod ręką... Fajnie...

Tu chodzi o moment kiedy odbiór ciepła jest na małym poziomie od instalacji, bo np. głowice pozamykały grzejniki, a kominek nadal pracuje z mocą nominalną. Łatwo wtedy zagotować wodę.

No tak, bezwładność automatyki i brak wpływu na proces spalania. Nie pomyślałem o tym.

Gość 1950

Grzegorz, tutaj nie chodzi o moc a o wzrost objętości wody w instalacji, przy 3500 l. wzrost objętości wody od 10C do 90C wynosi około 4%,

dlatego napisałem, ubekowi, że tyle powinien mieć zbiornik wyrównawczy do instalcji otwartej,

przy instalacji zamkniętej, naczynie przeponowe, po jedniej stronie przepony ma przejąć cały wzrost objętości wody czyli te 4%, stąd proste wyliczenie, że całe naczynie musi mieć minimum 8% objętości zładu,

tak też początkowo napisałem, ale ogarnięty wątpliwościami wykasowałem ten post i wrzuciłem wyliczenia w program, który, nota bene, napisał mi to samo

Grzegorz, tutaj nie chodzi o moc a o wzrost objętości wody w instalacji, przy 3500 l. wzrost objętości wody od 10C do 90C wynosi około 4%,

dlatego napisałem, ubekowi, że tyle powinien mieć zbiornik wyrównawczy do instalcji otwartej,

przy instalacji zamkniętej, naczynie przeponowe, po jedniej stronie przepony ma przejąć cały wzrost objętości wody czyli te 4%, stąd proste wyliczenie, że całe naczynie musi mieć minimum 8% objętości zładu,

tak też początkowo napisałem, ale ogarnięty wątpliwościami wykasowałem ten post i wrzuciłem wyliczenia w program, który, nota bene, napisał mi to samo

No i to jest konkret: wzrost objetości przy danej delcie. Tak to rozumiem.

Andrzej też policzyłem i twój wynik dla pojemności 3500 l się zgadza, ale dla wysokości statycznej instalacji 15 m, dla 10 m - to da pojemności 4754l, a dla 5 m to 5942 l(parametry w obliczeniach 90/70, 3 bary, tp-10, delta 0.0287l).

Orum martwi mnie ta Twoja pojemność, bo to jakaś ściema czy co?

taką mocą to kociołek nic nie zagrzeje przy takiej pojemności?