Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie pompą cieplną

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już piszę, bo trochę wiem. Napiszę co o tym sądzę, bo różne opinie słyszałem.

Po pierwsze, zeby korzystać z pompy ciepła warto mieć albo duży dom ok 200m2, tu nikt tak nie liczy kasy bo go stać, lub budować bliźniak, wtedy wychodzi taniej, ale spółki już nie jednemu wyszły bokiem.

Są najróżniejsze pompy ciepła, niektóre potrzebują częstych przeglądów szczególnie te solankowe, tu raz na dwa, lub trzy lata należy wymieniać solankę, to kosztuje i jest uciążliwe. Najczęściej stosowanym medium jest R-137, R-407 (chyba się nie mylę - piszę z pamięci), ale najlepszym jest propan R-209, ale lobby freonowe zrobiło wszystko, aby go szybko wycofano, bo stracili by posady. Propan daje bardzo dobre parametry na górnym źródle, bo można uzyskać nawet 65C, dlatego te pompy mogą zasilać i co i cu.

Jescze niedawno zanim zacząłem budowę zapaliłem się do kupna jednej z najmniejszych pomp na rynku takiej powietrze-woda, naywa to się Europa, produkt Stiebla, kosztowała wtedy 4,5tys. zł, obecnie już przekroczyła 8tyś i to bez watu, a z instalacją chyba 15tys. zł., a budowy jeszcze nie zacząłem po dwóch latach starania mam póki co WZ. Teraz potrzebuję decyzji i to pozytywnej Lasów Państwowych i dopiero będę mógł się starać o pozwolenie na budowę. Ja zrezygnowałem z pompy ciepła na konto kominka i ewentualnego, dodatkowego ogrzewania elektrycznego podłogowego, 100m2- 400m3, domek planuję energooszczędny.

Kupno i instalacja pompy ciepła to wydatek conajmniej 40 tys zł.

Trzeba ten temat bardzo dobrze przemyśleć, bo po zainstalowaniu oszczędności są naprawdę duże ("sprawność" 300-500%!!!)

Koszt tej inwestycji opłacał się był dużo korzystniejszy jeszcze kilka lat temu, obecnie z roku na rok pompy te stale drożeją.

Pozdrawiam

zygmor

Zgadzam sie z przedmówcami, co do tego że koszty pompoy ciepła w raz z jej instalacją dla domku jednorodzinnego (moc pompy ok.15kW) to 40-60 tys. zł. To sa koszty bez instalacji c.o. wewnątrz budynku.

Co do oszczędności to owszem, są duże, ale w porównaniu z olejem opałowym, energią elektryczną lub propanem.

W porównaniu do gazu ziemnego koszty eksploatacyjne pompy ciepła są podobne, w przypadku węgla są wyższe.

Zaletą pompy ciepła jest brak konieczności obsługi w trakcie sezonu grzewczego.

Trzeba pamiętać o konieczności wykonywani odwiertów lub rozkopania całej działki.

Nie jest tak źle. Żeby skorzystać z pompy ciepła dom powinien być bardzo dobrze ocieplony, ale bardzo dobrze ocieplony, wręcz energooszczędny, lub pasywny. Ogólna zasada jest taka "Czym bardziej ocieplony budynek tym droższe medium można wykorzystać do ogrzewania". Moja pompa Europa Mini, którą miałem zastosować miała odzyskując ciepło z powietrza z wentylacji miał przygotowywaćw zbiorniku obok pompy ciepłą wodę zarówno do co jak i cwu. Zasilana napięciem 230V z jednej fazy o poborze ok 400W, to byłby luksus, ale cena jest zaporowa.

Bardzo dobrze ocieplony dom o powierzchni 100-120m2 można ogrzać prądem za jedyne 650-750zlp za cały sezon 215 dni grzewczych. Ale ściany zewnętrzne o współczynniku 0,2 W/m2K, podłogi na gruncie 20-25cm styropianu i stropodach ocieplony izolacją o grubości 30cm niezapominając ocieplić wszystkie drewniane elementy konstrukcji. Taki właśnie domek ze ścianami z bloczków Fortis zamierzam wybudować. W opinii, którą otrzymałem od firmy ROTAL (Zakład Ogrzewania Alternatywnego) przy temperaturze -5C na zewnątrz chcąc zapewnić domowi 35W/m2 wystarczy źródło o mocy 3-4KW.

Wydaje się to trochę niemożliwe, ale po przeczytaniu tej opinii zrezygnowałem z kupna pompy ciepła, decydując się na kupno kominka i instalację DGP. Mój przyszły instalator DGP poinformował mnie ostatnio, że wykonał ostatnio podobną instalację do mojej w domku 200m2 i właściciel zaczął dlawić przeloty rur doprowadzających ciepło na poddasze, bo temperatura powietrza miała 30C.

Zastanów się nad podobnym rozwiązaniem, może warto!

Po pierwsze, zeby korzystać z pompy ciepła warto mieć albo duży dom ok 200m2, tu nikt tak nie liczy kasy bo go stać, ...

Bardzo zadziwiła mnie ta opinia. To znaczy, że domy ok.200m to same krezusy stawiają i sobie do tego jeszcze pompę, basen i co tylko chcą?

Nasz dom ma prawie 200m, mamy pompę ciepła i wcale nie jest tak, że nie liczymy kasy. Przeciwnie. Wiele rzeczy musi poczekać, bo nas na nie w tej chwili nie stać. Mieliśmy do wyboru: albo gaz z butli - czyli średnio droga inwestycja - i wysokie rachunki przez wiele lat, albo pompa ciepła - droga inwestycja - ale mam nadzieję, niskie rachunki za sezon grzewczy. Piszę "mam nadzieję", bo grzejemy pompą od końca listopada a ZE nas jeszcze za ten okres nie uraczył rachunkiem, więc proszę mnie nie pytać ile kosztuje miesięcznie itp. Sprawuje się świetnie. Dom jest ocieplony standardowo BK +12cm styropian i dzisiaj rano przy temperaturze na zewnątrz -22 st., w domu było +21,5.

Po pierwsze, zeby korzystać z pompy ciepła warto mieć albo duży dom ok 200m2, tu nikt tak nie liczy kasy bo go stać, ...

Bardzo zadziwiła mnie ta opinia. To znaczy, że domy ok.200m to same krezusy stawiają i sobie do tego jeszcze pompę, basen i co tylko chcą?

Nasz dom ma prawie 200m, mamy pompę ciepła i wcale nie jest tak, że nie liczymy kasy. Przeciwnie. Wiele rzeczy musi poczekać, bo nas na nie w tej chwili nie stać. Mieliśmy do wyboru: albo gaz z butli - czyli średnio droga inwestycja - i wysokie rachunki przez wiele lat, albo pompa ciepła - droga inwestycja - ale mam nadzieję, niskie rachunki za sezon grzewczy. Piszę "mam nadzieję", bo grzejemy pompą od końca listopada a ZE nas jeszcze za ten okres nie uraczył rachunkiem, więc proszę mnie nie pytać ile kosztuje miesięcznie itp. Sprawuje się świetnie. Dom jest ocieplony standardowo BK +12cm styropian i dzisiaj rano przy temperaturze na zewnątrz -22 st., w domu było +21,5.

Super, my mamy wprawdzie pompę z kolektorem pionowym (która od 1,5 miesiąca w zasadzie chodzi "na maxa", żeby wysuszyć dom), ale oczywiście jesteśmy jak najbardziej za. Temperatura w domu na krótki rękaw, gdyby podłoga nie była taka twarda, to i łóżka nie trzeba by stawiać.

Super, my mamy wprawdzie pompę z kolektorem pionowym (która od 1,5 miesiąca w zasadzie chodzi "na maxa", żeby wysuszyć dom), ale oczywiście jesteśmy jak najbardziej za. Temperatura w domu na krótki rękaw, gdyby podłoga nie była taka twarda, to i łóżka nie trzeba by stawiać.

U mnie niestety się ostatnio ochłodziło :( Ma to chyba coś wspólnego z podłączeniem rekuperatora, bo od tego dnia temperatura w sypialni spadła do 18,5st. W salonie jest nieco cieplej. Do tej pory dom nie był wentylowany, więc działał trochę jak termos. Mam jednak nadzieję, że to tymczasowe, bo nie mamy uszczelnionych parapetów (lodowato przy oknach) ani drzwi wewnętrznych (wieje od wiatrołapu i pomieszczenia gospodarczego). Napaliłam w kominku i temperatura w sypialni podniosła się do 20st a w salonie było wręcz za gorąco. Nie zraża mnie to jednak absolutnie do pompy ciepła, bo do tej pory radziła sobie sama doskonale.

Wszystko przez te %^%$#%# mrozy.... :evil:

Czy jest ktoś jeszcze kto opisze swoje doświadczenia przy obecnych mrozach. Ja biegam i dokłądam do kociołka, ale tak się zastanawiałęm co mają zrobić ludzie którzy zainwestowali w takie źródło ogrzewania? A co będzie jak takie mrozy utrzymają się jeszcze kilka dni? :roll:

Pozdrawiam gorąco...

Cisza

Czyżby PC nie dawały sobie rady przy tych temperaturach

I wszystkim jest wstyd , że mają pompy

Proszę napiszcie bo ta cisza mnie zniechęca

Wstyd??? :o Chyba nie rozumiem takiego toku myślenia.... :-?

A co do ciszy, to od dawna dyskusję o pompach prowadzą ci, którzy jej nie mają. Ci co mają to albo rzadko udzielają się na forum i trzeba nieco poczekać, albo w ogóle przestali tu bywać i mieszkają sobie spokojnie.

Cisza

Czyżby PC nie dawały sobie rady przy tych temperaturach

I wszystkim jest wstyd , że mają pompy

Proszę napiszcie bo ta cisza mnie zniechęca

Wstyd??? :o Chyba nie rozumiem takiego toku myślenia.... :-?

A co do ciszy, to od dawna dyskusję o pompach prowadzą ci, którzy jej nie mają. Ci co mają to albo rzadko udzielają się na forum i trzeba nieco poczekać, albo w ogóle przestali tu bywać i mieszkają sobie spokojnie.

A ja jestem ciekaw, jakie temperatury w domu uzyskują osoby grzejące innymi metodami, no i ciekawe jaki za to przyjdzie rachuneczek...

U mnie temp 21 stopni caly czas sie utrzymuje w domu. Srednie zuzycie pradu na wszystko (ogrzewanie, cwu, gotowanie, swiatlo itp): wynosi 4,17 kWh na godzine (za okres od 20 stycznia godz. 0.00 do 23 stycznia godz. 11.

Oczywiscie nie mam pompy ciepla a odpowiadam tylko na prosbe Michala.

kilka danych...

grzejemy na tańszej taryfie czyli w nocy i domu utrzymujemy przeciętnie 20 st. Na wieść o nadchodzących pmrozach ustawiliśmy temp. na sterowniku na 21 st. przez całą dobę. Wczoraj przy szybkich spadkach temp. zewnętrznej temp. w domu utrzymywała się na poziomie 20,5 - 21 st.Wwieczorem gdy na dworze było -23 temp. w domu była 20 st. dzisiaj rano było na dworze -29 a w salonie 19 st. C, czuje się ciepłą podłogę i mam wrażenie że cały dom jest przegrzany.

nie mamy żadnego kominka więc nasze dane nie są zafałszowane wpływem kominka. Z rekuperara wieje 17 st., przy czym po przejściu przez GWC powietrze ma niezmiennie 2 st. C bez względu na to ile jest na dworze.

Ani razu nie włączył się rezerwowy kocioł elektryczny, a temp. zasilania podłogówki przy II biegu pracy pompy to np. w nocnych porach było 39 - 40 st. Obliczeniowo maks. temp. zasilania podłogówki przy temp.zewn. -20 to 45 st, ale takiej temp. jeszcze nie było... i nie jest potrzebna.

pozdrawiam,

gaga2