mack 09.04.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Ale właśnie jak ten węgarek uszczelnic? W moim przypadku /początek montażu/ okno licuje ze ścianą, styropian zachodzi na okno ca 2 cm. Ale styropian oddalony jest od okna /ościeżnicy / 1,5 cm tj o grubośc kleju . Pytanie jak uszczelnic powstałą szczelinę czy zmienic sposób klejenia styropianu. albo w powstala szczeline wcisnac i przykleic tasme rozprezna (minimum 10/15 przy szczelinie 15-20mm) albo po prostu za pommoca pistoletu wtrysnac piane, pozniej ja obciac na rowno ze styropianem, zalozyc klej, satke, tynk i zapomniec o klopocie znowu mnie zaskoczył wykonawca. Proponuje aby odciąć styropian na poziomie piany montażowej a nastepnie dokleić cofniety pasek styropianu który bedzie wegarkiem i zamknie szczelinę spowodowaną warstwą kleju do styropianu - ale czy tu nie powstaje liniowy mostek termiczny na poziomie piany montażowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 10.04.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 W moim przypadku /początek montażu/ okno licuje ze ścianą, styropian zachodzi na okno ca 2 cm. Ale styropian oddalony jest od okna /ościeżnicy / 1,5 cm tj o grubośc kleju . Pytanie jak uszczelnic powstałą szczelinę czy zmienic sposób klejenia styropianu. albo po prostu za pommoca pistoletu wtrysnac piane, pozniej ja obciac na rowno ze styropianem, zalozyc klej, satke, tynk i zapomniec o klopocie A co jeśli ten styropian nie zachodzi 2 cm na ramę, a tylko minimalnie. Czy te 2 cm rzeczywiście są takie istotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.04.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 albo w powstala szczeline wcisnac i przykleic tasme rozprezna (minimum 10/15 przy szczelinie 15-20mm) albo po prostu za pommoca pistoletu wtrysnac piane, pozniej ja obciac na rowno ze styropianem, zalozyc klej, satke, tynk i zapomniec o klopocie Jareko zacznij lansowac profile przyokienne z tasma rozpężną i siatką tynkową. koszt niewielki a rzecz wręcz fantastyczna zwiększa szczelność rama okienna - styropian i zmiejsza skutki pracy okna i wykruszanie sie tynku przy połaczeniu ocieplenie-rama okienna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.04.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A co jeśli ten styropian nie zachodzi 2 cm na ramę, a tylko minimalnie. Czy te 2 cm rzeczywiście są takie istotne? te dwa cm nachodzące na rame gwarantuje szczelność na styku styro- rama oraz zmiejsza ew mostek termiczny. Ta szczelność jest bardzo istotna , w pełnym zestawie montazu okna obok taśmy rozprężnej (profil przyokienny) na styku ościeżnica ocieplenie powinna sie znaleźć również foilia paroprzepuszczalna Rocky pytanie do mnie kierowane na prv powinieneś skierowac do jareko - on jest tutaj fachowcem o drzwi i widział niejeden błąd montażu, wg mnie to dziwne ze nie mozesz otworzyć drzwi na pełną szerokość, chyba ze masz drzwi we wnęce na jej max szerokość lub strasznie wąskie ościeżnice od drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 10.04.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam A gdyby tak w powstałe szczeliny np. 2 centymetrowe dookoła okna wcisnąć docięte cienkie paski styropianu 2cm grubości i np. 5cm szerokości . Czy to by było bez sensu ?? Widziałem na stronie ATLASA że niewielkie szczeliny należy właśnie tak wypełniać -docinać cienkie paseczki styropianu i wciskać .... jednak nie dotyczyło to przestrzeni przy oknach ,ale między płytami styro na ścianach . Ale niech się wypowiedzą fachowcy . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.04.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam A gdyby tak w powstałe szczeliny np. 2 centymetrowe dookoła okna wcisnąć docięte cienkie paski styropianu 2cm grubości i np. 5cm szerokości . Czy to by było bez sensu ?? Widziałem na stronie ATLASA że niewielkie szczeliny należy właśnie tak wypełniać -docinać cienkie paseczki styropianu i wciskać .... jednak nie dotyczyło to przestrzeni przy oknach ,ale między płytami styro na ścianach . Ale niech się wypowiedzą fachowcy . pozdro D.RZ można i tak i .......... pianką to potraktowac ( powaźnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 11.04.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 te dwa cm nachodzące na rame gwarantuje szczelność na styku styro- rama oraz zmiejsza ew mostek termiczny. Czyli poza tym, że może przenikać zimne powietrze jakie jeszcze mogą być tego negatywne konsekwencje? Rocky pytanie do mnie kierowane na prv powinieneś skierowac do jareko - on jest tutaj fachowcem o drzwi i widział niejeden błąd montażu, wg mnie to dziwne ze nie mozesz otworzyć drzwi na pełną szerokość, chyba ze masz drzwi we wnęce na jej max szerokość lub strasznie wąskie ościeżnice od drzwi To nie tak, ok pokażę zdjęcie, żeby lepiej zobrazowac o co mi chodzi. http://www.d33.republika.pl/fotoforum/sd1.jpg http://www.d33.republika.pl/fotoforum/sd2.jpg Drzwi są otwierane na zewnątrz i przy tak przyklejonym styropianie otwieraja sie tylko do kąta prostego. Jak wykończyć styk styropian-drzwi, jak obrobić styropian wokoło drzwi (szczególnie przy zawiasach), tak żeby nie przeszkadzał w ich pełnym otwieraniu, ani nie był narażony na uszkodzenia przy otwieraniu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 11.04.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Patrząc na te zdjęcia, mam wrażenie, że wykonawca to straszny niechluj. Po bokach za daleko wysunięte na futrynę płyty styropianu, a nad drzwiami odsłonięty kawałek nadproża. Nic dziwnego, że drzwi nie chcą się dalej otworzyć. Sp5es, podesłał mi broszurę z wytycznymi wykonania elewacji (plik PDF 4.68 MB). Jeśli chcesz, podaj emaila, to Ci podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 wydaje mi się ze problem jest w oscieznicynie wiem czy ten tym jest najwłaściwaszym do tego tupu montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 11.04.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Patrząc na te zdjęcia, mam wrażenie, że wykonawca to straszny niechluj. Po bokach za daleko wysunięte na futrynę płyty styropianu Mój szwagier - niechluj Chcielismy się właśnie doradzić czy te płyty tylko troszkę przyciąć pod kątem prostym czy pod skosem? a nad drzwiami odsłonięty kawałek nadproża. Tu będzie jeszcze na całej długości nadproża przyklejony dokładnie docięty pasek styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 12.04.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Ościeża od zewnątrz ociepl styropianem 5 cm, styropian niech nachodzi na ramy okien na 2-3 cm [nie więcej]. Okno wtedy będzie odsunięte od ościeża ok 3 cm. Będzie dobrze. Zamocuj okna na dyble jak nie jest to mur 3-warstwowy albo na blaszane kotwy jak mur jest 3-warstwowy. żeby okno się nie przemieszczało poprzecznie trzeba je dobrze skotwić. Jutro ci wyślę rysunek Czasami trzeba dać na okna poszerzacze [listwy dopinane do okna do ram] ale to wtedy jak są w otworze okiennym węgarki pchelek czy rysunek masz "upubliczniony" na jakiejś www czy tylko wysyłasz na priv? - jeśli tak - proszę o podanie adresu www - jeśli nie - również proszę o przesłanie na priv (adres w stopce) dzięki stokrotne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.04.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 ale skoro ściana jest 2 warstwowa ( bo skoro masz BK 24 i ocieplasz to chyba masz 2w ) , to okno powinno być zlicowane z jej zewnętrzną krawędzią, jak sie da styropian to zajdzie on trochę na ramę okna i żadnego mostka nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 16.02.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Przeczytałam ten wątek i doszłam do wniosku, że prawidłowo zamontowane okno powinno być zlicowane z zewnętrzną wartswą niewykończonego (nieocieplonego) muru, ale mam pytanie. Jeśli będą montowane rolety zewnętrzne, to czy okno ma być cofnięte wgłąb domu o szerokość, jaką zajmuje na oknie spuszczona roleta? Mam ściany dwuwarstwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 28.04.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 hej słuchajcie możecie zamieścic zdjęcie prawidłowo obrobionego okna (ocieplonego) z zastosowaniem tego WĘGARKA. z góry dziękuje małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts