Jeż 22.01.2006 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Gratuluję JayerTylko wiesz - jeśli piec olejowy pracuje, to nie wiesz jaki rozkład temperatur byłby, gdybyś grzał tylko kominkiem. A to właśnie mnie interesuje. Ale dziekuję za trud związany z mierzeniem.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 22.01.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Rav. Gdzie umieszczone masz przepustnice na kanałach? Przy wylewkach zastanawiałem sie nad tym i wydawało mi się, że najlepiej będzie za trójnikami na odjeściach do poszczególnych anemostatów. Ale wypadało to w różnych przypadkowych miejscach na poddaszu np. na środku korytarza, więc jak toto regulować. Ostatecznie zrobiłem bez przepustnic (ewentualnie mogę 2 szt. na odejściu z głównego przewodu od kominka). Czy samymi anemostatami można w mierę skutecznie ustawić temp. w poszczególnych pomieszczeniach? Przepustnice mam na odejściu jeszcze w obudowie kominka prawie przy stropie. Przepustnice mam na kanałach do łazienek na piętrze i do naszej sypialni. Są to najkrótsze odcinki i bałem się, że będą się za bardzo nagrzewały te pomieszczenia. Do pozostałych dwóch pokoi mam tylko anemostaty. Tak, uważam, że dość skutecznie można wyregulować temperaturę samymi anemostatami. Przepustnic właściwie nie używam. Teraz chyba nawet bym ich nie zakładał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 22.01.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jeżu, takie pomiary to Ci moge porobic gdy juz wylacze piec a przynajmniej obieg grzejnikowo-podlogowkowy, czyli na dworzu bedzie +5 +10 stopni. Albo zona z corka wyjedzie na 2-3 dni. Pzdr. Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 22.01.2006 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Zazdroszczę Ci Jayer. Moja córka wyjechała prawie na stałe, ale żona nie chce donikąd beze mnie wyjeżdzać. A na te +5, +10 poczekamy, oj jeszcze poczekamy. Dziękuję za obietnicę. Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 05.02.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witam!1. Czy kanały płaskie( DGP grawitacyjne) prowadzone w wylewce (bez styropianu) trzeba izolować?2. Czy poprowadzić DGP do łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 05.02.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 1. Nie zaizolujesz - będzisz miał podłogówkę (ja niechcący tak mam) czyli - można lae niekoniecznie (miom zdaniem) 2. doprowadziłem do łazienki - może być. Minusów nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 05.02.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Mocno grzeje podłogę? Zastanawiam się jak je zaizolować, kanał ma 5 cm + wełna 3 cm, to wylewki musiało by być ze 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 05.02.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Na kanale jest 5 cm wylewki. Na podłodze są panele i nagrzewają się nad (wzdłuż) tym kanałem. Całkiem to sypatyczne i przyjemne. W końcu i tak ciepło zostaje w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 06.02.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 sta28 powiedz ile masz tej wylewki, napisałeś że 5 cm nad kanałem + cm kanał to tam gdzie nie ma kanału masz 10 cm? Czy dawałeś styropian? Mówimy o stropie nad parterem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 06.02.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Strop to płyta żerańska (poszedłem na czas i łatwiznę - i nie było wiele drożej) na to 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. DGP nie było planowane, ale jak je zrobiłem to kanał 5x15 pasował jak ulał. Nie pomyślałem o izolowaniu kanałów wełną - leżą w styropianie , który pewnie sie przytopił (przytapia)... Póki co - bez konsekwencji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 06.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Styropian oczywiście jest po bokach kanałów. Na wierzchu - bezpośrednio - wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 06.02.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dzięki, ile miniumum wylewki musi być nad kanałem, 3 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbieg 06.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Januszu! Jeżeli nie udzielasz odpowiedzi na konkretne pytania, które zadałem, to bądź uprzejmy nie zabierać głosu! A tak a propos!Skoro pytam, to znaczy, że nie znalazłem tematu, który mnie interesuje!Poza tym nie ma go w każdej gazecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 06.02.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dzięki, ile miniumum wylewki musi być nad kanałem, 3 cm wystarczy? Musi spełnić swoje zadanie - nie może się popękać i pokruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 07.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 sta-masz nieizolowane wełną kanały. jak długi odcinek biegnie w wylewce, i czy grzeje ok, bo wydaje mi się, że straty ciepła będą spore. Sam też chce tak zrobić. Kanał w wylewce będzie miał ok 3m. Nie ma miejsca na porządną izolację wełną i odpowiedniej grubości wylewkę (styropian + wylewka to ok 8-9 cm). Dlatego nie wiem, czy izolować wełną i nie robic wylewki, czy bez wełny i wylewka ok 4 cm. Nad kanałem będa leżeć panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angong 07.02.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Mam pytanie odnonie DGP z kominka. Chciałbym dowiedzieć się czego więcej odnonie DGP grawitacyjnej i układanie przewodów w stropach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 07.02.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 sta-masz nieizolowane wełną kanały. jak długi odcinek biegnie w wylewce, i czy grzeje ok, bo wydaje mi się, że straty ciepła będą spore. Sam też chce tak zrobić. Kanał w wylewce będzie miał ok 3m. Nie ma miejsca na porządną izolację wełną i odpowiedniej grubości wylewkę (styropian + wylewka to ok 8-9 cm). Dlatego nie wiem, czy izolować wełną i nie robic wylewki, czy bez wełny i wylewka ok 4 cm. Nad kanałem będa leżeć panele. Jeden odcinek ok. 1,5 m, drugi - ok. 2,5 m a trzeci - ok. 5 m. Kominek jeszcze nieobudowany ale rozprowadzenie jest dobre. Straty ? Jakie straty - ciepło i tak zostaje w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 03.11.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 HeyDo tej pory jakoś nie myślałem o DGP,ale teraz coraz częściej o tym myślę.Mój domek własnie sie buduje wiec jeszcze troche czasu na decyzje jest.Niemniej jednak kominek dla mnie jako laika,troche trudne wydaje sie rozwiazanie puszczenia przewodów DGP(kominek umieszczony pod schodami,komin umieszczony posrodku klatki schodowej,schody okalaja komin).Jakbyscie mogli zerknac i cos podpowiedziec to bym byl wdzieczny. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/pierwszy3/pierwszyp.pdf pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts