Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury przy DGP z kominka

Jeż

Recommended Posts

Rav.

Gdzie umieszczone masz przepustnice na kanałach?

Przy wylewkach zastanawiałem sie nad tym i wydawało mi się, że najlepiej będzie za trójnikami na odjeściach do poszczególnych anemostatów. Ale wypadało to w różnych przypadkowych miejscach na poddaszu np. na środku korytarza, więc jak toto regulować. Ostatecznie zrobiłem bez przepustnic (ewentualnie mogę 2 szt. na odejściu z głównego przewodu od kominka).

Czy samymi anemostatami można w mierę skutecznie ustawić temp. w poszczególnych pomieszczeniach?

Przepustnice mam na odejściu jeszcze w obudowie kominka prawie przy stropie. Przepustnice mam na kanałach do łazienek na piętrze i do naszej sypialni. Są to najkrótsze odcinki i bałem się, że będą się za bardzo nagrzewały te pomieszczenia.

Do pozostałych dwóch pokoi mam tylko anemostaty.

Tak, uważam, że dość skutecznie można wyregulować temperaturę samymi anemostatami. Przepustnic właściwie nie używam. Teraz chyba nawet bym ich nie zakładał...

• 2 weeks później...
Strop to płyta żerańska (poszedłem na czas i łatwiznę - i nie było wiele drożej) na to 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. DGP nie było planowane, ale jak je zrobiłem to kanał 5x15 pasował jak ulał. Nie pomyślałem o izolowaniu kanałów wełną - leżą w styropianie :( , który pewnie sie przytopił (przytapia)... Póki co - bez konsekwencji ...

Januszu!

Jeżeli nie udzielasz odpowiedzi na konkretne pytania, które zadałem, to bądź uprzejmy nie zabierać głosu! A tak a propos!

Skoro pytam, to znaczy, że nie znalazłem tematu, który mnie interesuje!

Poza tym nie ma go w każdej gazecie!

sta-masz nieizolowane wełną kanały. jak długi odcinek biegnie w wylewce, i czy grzeje ok, bo wydaje mi się, że straty ciepła będą spore. Sam też chce tak zrobić. Kanał w wylewce będzie miał ok 3m. Nie ma miejsca na porządną izolację wełną i odpowiedniej grubości wylewkę (styropian + wylewka to ok 8-9 cm). Dlatego nie wiem, czy izolować wełną i nie robic wylewki, czy bez wełny i wylewka ok 4 cm. Nad kanałem będa leżeć panele.

sta-masz nieizolowane wełną kanały. jak długi odcinek biegnie w wylewce, i czy grzeje ok, bo wydaje mi się, że straty ciepła będą spore. Sam też chce tak zrobić. Kanał w wylewce będzie miał ok 3m. Nie ma miejsca na porządną izolację wełną i odpowiedniej grubości wylewkę (styropian + wylewka to ok 8-9 cm). Dlatego nie wiem, czy izolować wełną i nie robic wylewki, czy bez wełny i wylewka ok 4 cm. Nad kanałem będa leżeć panele.

Jeden odcinek ok. 1,5 m, drugi - ok. 2,5 m a trzeci - ok. 5 m. Kominek jeszcze nieobudowany ale rozprowadzenie jest dobre. Straty ? Jakie straty - ciepło i tak zostaje w domku :)

• 1 year później...

Hey

Do tej pory jakoś nie myślałem o DGP,ale teraz coraz częściej o tym myślę.

Mój domek własnie sie buduje wiec jeszcze troche czasu na decyzje jest.

Niemniej jednak kominek dla mnie jako laika,troche trudne wydaje sie rozwiazanie puszczenia przewodów DGP(kominek umieszczony pod schodami,komin umieszczony posrodku klatki schodowej,schody okalaja komin).

Jakbyscie mogli zerknac i cos podpowiedziec to bym byl wdzieczny.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/pierwszy3/pierwszyp.pdf

pozdrawiam