Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety drewniane - szereg pytań

Wełna

Recommended Posts

Może ktoś przerobił ten temat i mozę podzielic się uwagami.

Planujemy montaz drenianych patapetów

1) czy kolor parapetu dobrać do drzwi czy raczej do podłogi ? drzwi Porta Cordoba pełne kolor sosna 4 ( ciemne) podłogi zaś to stara deska sosnowa, cyklinowana pociągnieta lakierem bezbarwnym.

2) czy MDF fornirowany jest bardziej odpowiedni niz lite drewno ? Słysząłem że drewno może się prężyć a MDF to większa trwałość

3) Czy parapety lakierowć jakims specjalnym lakierem ? Czy meblowy wystarczy ( opinia splarza) ?

4) Jak osadzić parapety ? pianka, silikon, gips ? Na piankę sie boje ze moze wyprężyć, co do innych metod nie mam pojęcia jakie moga byc wady i zalety

Może ktoś przerobił ten temat i mozę podzielic się uwagami.

Planujemy montaz drenianych patapetów

1) czy kolor parapetu dobrać do drzwi czy raczej do podłogi ? drzwi Porta Cordoba pełne kolor sosna 4 ( ciemne) podłogi zaś to stara deska sosnowa, cyklinowana pociągnieta lakierem bezbarwnym.

2) czy MDF fornirowany jest bardziej odpowiedni niz lite drewno ? Słysząłem że drewno może się prężyć a MDF to większa trwałość

3) Czy parapety lakierowć jakims specjalnym lakierem ? Czy meblowy wystarczy ( opinia splarza) ?

4) Jak osadzić parapety ? pianka, silikon, gips ? Na piankę sie boje ze moze wyprężyć, co do innych metod nie mam pojęcia jakie moga byc wady i zalety

1. Kwesta gustu - ja dobrałbym raczej do podłogi ale to zalezy zczy drzwi sa koło okna

2. MDF jest lepszy

3. Meblowy wsytarczy

4. Ja mocowalem mechanicznie kątownikami do sciany i spodu parapetu. W parapecie bylo zrobione wyciecie. Katowniki zrobilem z kawalkow rynhakow pokytych plastizolem. Pianka raczej nie nie. chyba ze jakas niskorozprezliwa lub po zastosowaniu rozparc.

Dziękuję, Pozostało w zasadzie pyt 4

Rozumiem zatem że montaż "na sucho" tez powinien się sprawdzić. Tyle tylko że w moim przypadku 2 parapety idealnie widać od dołu gdy wchodzi się na piętro. Wolał bym zatem uniknąć kątowników i wkrętów. Może pomyślę o jakiejś listwie mocującej chociaż bardziej będę sie skłaniał ku "przyklejeniu"

Witaj, jeśli w domu są dzieci, które siadają na parapetach lub mają na nich stać donice z kwiatami to klejenie jest za słabe. Jeśli widać spód to może dać kątowniki ale malowane i to po obu stronach na pełną szerokość parapetu wtedy nie będzie tak widoczny montaż a będzie stanowiło jednolitą całość. Lakier meblowy sprawdzi się jeśli nie masz w domu kota lub psa, który wskakuje na parapety i przesiaduje w oknie, ja mam dwa jamniki,które okno uważają za prywatną telewizję i mam MDF .Minęły 4 miesiące od położenia a już widać lekkie rysy, nie takie żeby zaraz wymieniać ale jednak. Wybierz coś co w Twoim przypadku zda egzamin na dłużej. Pozdrawiam