Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymeldowanie - zameldowanie

BOBO1

Recommended Posts

Oddaje mieszkanie i przeprowadzam się do własnego domu. jakie dokumenty są potrzebne przy wtymeldowaniu i zameldowaniu - czy wystarczy samo oświadczenie woli? W ile dni po wymeldowaniu muszę się zameldować i czy w ogóle muszę? Czy u babci w mieszkaniu mogę zameldować jedno z dzieci - babcia wyraża zgodę, a mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe.

dziękuje za pomoc

Masz 3 dni na zameldowanie - wg prawa, bo wiesz jak jest.

Żeby sie wymeldować idziesz do wydziału, wypisujesz kwitem i gotowe. Ale żeby sie zameldowac to kwitek i akt notarialny, że jesteś właścicielem (jeśli to nowy dom to u nas żądano pozwolenia na użytkowanie i z wydziału geodezji nadania nr posesji)

a tak naprawdę to zadzwoń do swojego wydziału, bo co gmina to inne wymagania ;)

tak... możesz dziecko z Babcią, ale to właściciel melduje

No więc chyba mam pierwsze objawy schizofrenii - sam ze sobą tutaj pogadam :wink:

No więc drogi przedmówco w Polsce jest jeszcze ten socjalistyczny obowiązek zniewolenia obywateli. możesz sobie przeczytać o tym TU i TU

Powiem więcej. MSWiA szykuje się do wprowadzenia kolejnego socjalistycznego przejawu zniewolenia obywateli czyli do wprowadzenia biometrycznego dowodu osobistego.

Niestety, zostaliśmy w tym wyprzedzeni przez inne kraje gdzie odwiecznie panuje duch homosovieticusa np. Wielką Brytanię gdzie prace nad takim dokumentem są zdecydowanie bardziej zaawansowane czy też USA gdzie natychmiast po przekroczeniu granicy pobiorą Tobie odciski palców.

Wiecej rozwagi w formuowaniu osądów. Świat jest zbyt niebezpieczny by nie posiadać instrumentów zdolnych ochronić obywateli.

Żeby sie wymeldować idziesz do wydziału, wypisujesz kwitem i gotowe.

Nieprawda! Aby się wymeldować trzeba OBOWIĄZKOWO przedłożyć książeczkę wojskową. Bez niej to się nie uda. Wiem coś o tym bo swoją książeczkę zgubiłem przy przeprowadzce i z tego powodu nie mogę się wymeldować ...

Żeby sie wymeldować idziesz do wydziału, wypisujesz kwitem i gotowe.

Nieprawda! Aby się wymeldować trzeba OBOWIĄZKOWO przedłożyć książeczkę wojskową. Bez niej to się nie uda. Wiem coś o tym bo swoją książeczkę zgubiłem przy przeprowadzce i z tego powodu nie mogę się wymeldować ...

O, sorry, ja nie facet, o tym drobiazgu zapomniałam :wink:

we wrześniu 2004 wymeldowywałam się z poprzedniego miejsca zamieszkania. Wystarczył dowód osobisty. Na miejscu musiałam wypełnić druczek i go podpisać. Dostałam potwierdzenie, że dnia....wymeldowałam sie z pobytu stałego.

Jeśli chodzi o zameldowanie, to potrzebny był dowód osobisty i dokument stwierdzajacy "tytuł prawny do lokalu" a więc albo akt notarialny albo wypis z księgi wieczystej.

Zameldowałam się w listopadzie i nie było z tego powodu żadnych problemów. Dodatkowo złożyłam NIP-3 do urzędu skarbowego o zmianie miejsca zamieszkania

• 2 weeks później...

Właśnie się wymeldowałem, bez żadnych problemów. Dowód osobisty, konieczna obecność żony i wypełnione dwa małe druczki. Aha i prawda jest z książeczką wojskową.

Ale zameldować się nie mogę, gdyż w gminie twierdzą, że muszę mieć dom odebrany przez PINB. Nie wiem jaka jest prawda. Tym nie mniej oficjalnie od kilku dni jestem bezdomnym właścicielem domu(?). Teraz powiedźcie mi co mam robić, skoro PINB nie może odebrać domu, gdyż architekt nie naniosła wszystkich zmian w projekcie. A pod który urząd Skarbowy, jako nie mający stałego miejsca zamieszkania podlegam. Nie mogę też dokonać stosownych zmian w banku, telefonach itp. gdyż nie mam nowego adresu. Wszelkie pisma i rachunki będą szły na stary adres, a obecny właściciel może mi doręczyć korespondencję lub nie.

A pod który urząd Skarbowy, jako nie mający stałego miejsca zamieszkania podlegam. Nie mogę też dokonać stosownych zmian w banku, telefonach itp. gdyż nie mam nowego adresu. Wszelkie pisma i rachunki będą szły na stary adres, a obecny właściciel może mi doręczyć korespondencję lub nie.

Jeżeli chodzi o US to formalnie jest istotny adres zamieszkania (pobytu) a nie zameldowania. Adres zameldowania składa się w NIPie identyfikacyjnym bodajrzez NIP-3.

Gość M@riusz_Radom
Nieprawda! Aby się wymeldować trzeba OBOWIĄZKOWO przedłożyć książeczkę wojskową.

Dziwne masz zwyczaje u siebie w urzędzie Inżynierze ;)

Ja podałem tylko i wyłącznie numer i serię ksiązeczki wojskowej (mam gdzieś spisane wszystkie numery swoich dokumentów, bo książeczka lezy chyba gdzieś na strychu, i to wystarczyło ;)

I to nawet nie podałem ale napisałem ten numer na drugim druczku dostarczanym do WKU i po sprawie.

[/url]

Art. 11. 1. Osoba zobowiązana do zameldowania się na pobyt stały przedstawia organowi gminy właściwemu ze względu na nowe miejsce jej pobytu stałego zaświadczenie o wymeldowaniu się z poprzedniego miejsca pobytu stałego oraz zgłasza następujące dane osobowe:

........

12) dotyczące obowiązku wojskowego, w tym stopień wojskowy, nazwę, serię i numer wojskowego dokumentu osobistego z oznaczeniem wojskowej komendy uzupełnień lub poświadczenie o zgłoszeniu się do rejestracji przedpoborowych,

..........

Czyli tak jak pisze Mariusz we wniosku wpisać dane zawarte w książeczce wojskowej. Nie jest konieczne okazywanie książeczki do wglądu.

Otóż to, także Inżynierze udaj się do komendy WKU, przedstaw problem i zapewne podadzą Ci Twój numer książeczki wojskowej.

W WKU nie podadzą numeru lecz będzie wszczęta procedura wyjaśniająca okoliczności zgubienia oraz odtworzenia wpisów.

Art. 54 Ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej