Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka i budowa - 100% na kredyt?

Ile jest kredytu w kosztach mojej inwestycji (działka, budowa)?  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile jest kredytu w kosztach mojej inwestycji (działka, budowa)?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działke kupilismy z oszczędności w kasie Mieszkaniowej.

A budowę domu rozpoczelismy z kredytu, wykańczać bedziemy z pieniędzy za mieskzanie.

Ponieważ ceny działek są wysokie w Wawie, to wychodzi, że dom + działka będzie w ok. 50-60% na kredyt.

No u nas to jest tak że działke dostaliśmy od rodziców, ale że jest to działka w Krakowie więc wszystkie koszty zwiazane z jej przeprowadzeniem które leżały po naszej stronie były bardzo duże. A teraz jesteśmy na dniach od złożenia o zezwolenie. Wszystko strasznie długo trwało bo aż rok.

A nie boicie się, że coœ się w życiu nie powiedziedzie i zostaniecie na bruku, bo bank wam ten wymarzony domek zabierze i zlicytuje? Ja się boję i budujemy bez kredytu, za to 6 lat i to jest minus. Ale na innych forach czytałam posty typu: miał być domek, a wylšdowaliœmy z dziećmi, psami i babciš w 2 pokojach.

A nie boicie się, że coœ się w życiu nie powiedziedzie i zostaniecie na bruku, bo bank wam ten wymarzony domek zabierze i zlicytuje? Ja się boję i budujemy bez kredytu, za to 6 lat i to jest minus. Ale na innych forach czytałam posty typu: miał być domek, a wylšdowaliœmy z dziećmi, psami i babciš w 2 pokojach.

Ja się tego aż tak nie boję, jeśli masz działkę w fajnym miejscu to odpukać, ale zawsze można zaczętą budowę sprzedać tak aby nie stracić.

Warto oczywiście mierzyć siły na zamiary, ale żyjemy w czasach że na nieruchomościach się nie traci.

najchętniej nie brałbym żadnego kredytu...

ale "live is brutal"

Zakup działki pochłonął część moich oszczędności. Budowa domu i prace wykończeniowe finansujemy ze środków, jakie uzyskaliśmy ze sprzedaży mieszkania, ale na dokończenie (kuchnia i inne niezbędne "klamory") zaciągamy kredyt.

Chcemy wykończyć dom i otoczenie, by nie mieszkać na placu budowy...

Działka była kupiona na kredyt, ale już na całe szczęście ją spłaciliśmy :D :D . Teraz sprzedaliśmy mieszkanie i część pieniędzy pójdzie na spłatę kredytu, a reszta powinna wystarczyć na stan surowy. Wykończenie będzie finansowane z kredytu :( . Dla nas było to jedyne najsensowniejsze wyjście. Przez najbliższe półtora roku będziemy mieszkać u moich rodziców w domu - będziemy mieć dla siebie swoje piętro :) :)

Działkę kupiliśmy za kilkuletnie oszczędności i pożyczkę od rodziców. Dom chcemy wybudować za pieniądze ze sprzedaży mieszkania i pożyczkę od drugich rodziców :D

Od razu założyliśmy, że jakikolwiek kredyt odpada - w naszej okolicy "straszy" już kilka działek z niedokończonymi domami, które zostały przejęte przez banki, bo właściciele nie byli w stanie spłacać kredytu...

Gdyby nie pożyczki, poczekalibyśmy z budową jeszcze kilka lat zbierając pieniadze... Na szczęście nadarzyła się okazja :wink: , więc chyba zaczniemy jeszcze w tym roku :D

• 2 weeks później...

Każdy miesiąc zamieszkania "u rodziców" czy też "na wynajętym" jest miesiącem straconym:) Jeśli miałbym zdolność kredytową wcześniej wziąłbym kredyt duzo wcześniej i postawił dom/kupił mieszkanie tak szybko jak to jest możliwe.Buduje "dla siebie",nie na pokaz - prosty dom tak by wreszcie zamieszkać na swoim....Podstawa to realnie oceniać swoje możliwości i to co nam będzie potrzebne.Nie budować domu który może i wygląda zewnątrz przepięknie,jednak jego koszt przekroczy nasze roczne zdolnosci finansowe 10krotnie.Bezpieczna jest pożyczka max. 2,5* roczne dochody netto.

Jak sądze większość forumowiczów to ludzie do 30roku życia.Powiem tylko,że po 35 roku życia sens budowania zmniejsza się z prędkością odwrotną do wzrastania zasobów gotówkowych w portfelu.To brzmi może dziwnie,ale tak jest.

Radzę wszystkim,żeby próbowac-kto nie próbuje tak naprawdę,nigdy nie bedzie wiedział JAK TO JEST.

BTW. 90% domów "na zachodzie" jest w kredycie...Dążymy do zachodu?...Czy do Białorusi?