Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

-20 na zew. Czy mogę zostawić dom na 3-4 dni??

Senser

Recommended Posts

Chyba nie -20 oC :( . Ale pewnie poniżej zera. Ja bym nie ryzykował.

PS. A nie możesz zainstralować w nerwowych pkt. domu kilku grzejników elektrycznych ( konwektroów z termostatem ,który załączy grzanie jak temp.będzie bliska 5 stopni - W miare dobre sa w granicach 100-150 zł . Ja u siebie tak mam i one własciwie tylko sa włączane jakwyjeżdżamy. No- dodatkowo czasami córka sobie włącza z rana w łazience bo ona pierwsza zaczyna tam dzień. Myślę ,że lepiej wydać te kilkaset zł niz potem mieć problemy . Ale musisz wierzyc dodatkowo ,że przypadkiem prądu na te kilka dni nie wyłączą - co może sie przy obecnych mrozach zdarzyć.

Farelka właczona - piękny pomysł :evil: . Wtedy pewnie juz nie będzie miał do czego wracać ( odpukane w niemalowane).

czy nalezy rozumieć że farelka mu dom spali???

idąc tym tokiem rozumowania na noc też trzeba wyłączyć..... i na wyjście do pracy..........i.........

tak się na głos namyślam :wink:

z pozdrowieniami

Do Williego.

Farelka to nazwa własna takiego wynalazku z epoki prlu - produkowały toto zakłady "Farel"w Ketrzynie . Chcesz miec pożar - włacz to sobie i idź do pracy- nie będziesz ani pierwszy ani pewnie ostatni bo troche tego badziewia ludzie jeszcze mają a nie wszystko wywiezli do byłego NRD.

PS. Chyba ,że nie wiesz o czym piszesz - nie wszystko co grzeje to farelka.

Podczas tegorocznych świąt rodzice zostawili dom (opalany tylko kominkiem) bez ogrzewania,tylko w łazience był włączony mały elektryczny grzejnik łazienkowy o mocy 90W. W chwili opuszczania domu wewnątrz było 25 st. Po sześciu dniach , gdy wrócili było 8 stopni,przy średniej temp.na zewnątrz -2 st. Dom z porothermu 25+10 cm styropianu.

Natomiast kiedyś zostawilismy na tydzień bez ogrzewania budynek z maxa+10 cm styropianu przy temp. zewnętrznej ok. -20 st i wewnątrz temp była około zera, ale cała woda w rurach i muszli klozetowej była zamarznięta.

Palę kominkiem. I tylko kominkiem. Chcemy wyjechać na taki okres czasu. W czasie wyjazdu zakładam temp. wew. ok 22 stopni. Przy teoretycznej temp. zew. -20 stopni to przy powrocie jakiej temp. mniej więcej mogę się spodziewać w środku??

Przez 4 doby może spaść naprawdę nisko... Musisz uruchomić jakieś dodatkowe źródło ciepła...