Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pic-up 4x4 - jaki??

Gagata

Recommended Posts

Z racji przeprowadzki na wieś oraz potrzeb przewozu nietypowych towarów (roślin, czasem wysokich!) myślimy o zamianie naszego auta na ... Opla Campo, Nissan KingCub, Nissan Navara, nie wiem co jeszcze jest na rynku z takich aut? Pic-up ale terenowy.

Będziemy, z oczywistych względów, szukać jakiegoś raczej starszego osobnika.

Ma jeździć po terenie i wozić co trzeba.

Nic nie wiem o takich autach!

Ja wiem, że to jest nisza, ale - może znajdzie się ktoś kto coś poradzi?

Na Forum Muratora?-na pewno :D

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj

Oglądałam jakiś czas temu na TVN turbo program Top Gear, w którym testowali Toyotę Pic-up. Po morderczych testach typu wrzuceniu do morza na noc, zrzuceniu na nią lodówki a na koniec wrzuceniu pochodni do szoferki i tak był na chodzie. Sama jeżdże japończykiem i bardzo sobie chwalę.

pozdrawiam

Moim zdaniem najlepszy wół roboczy to nowy Hilux. Silnik 2,5 Turbo Disesel, napęd na 4 kółka, przestronna kabina dla 5 osób (większa niż w starym) no i oczywiście niezniszczalność. Dodatkowym atutem jest cena. Nowy Hilux w najlepszej wersji kosztuje 106.000. Dla porównania Nissan około 125.000. :lol:

• 2 months później...

Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51431

Osobiście polecam auto 4x4 ale niekoniecznie pick-up'a . Wystarczy hak. Przyczepkę można wypożyczyć za 20-50 zł za dobę. Sam kupiłem Suzuki Vitarę (3d). Lepsza byłaby większa - 5-drzwiowa, ale ja potrzebowałem małego samochodu , bo drugi już mam.

Jeśli kupisz pick-up'a to nie będzie go łatwo sprzedać po zakończonej budowie. :wink:

• 1 month później...
A co sadzicie o Nissanie Navara? Powiem szczerze ze przymierzam sie do tego autka ale nie wiem co z tego wyjdzie :-). Przekonuje mnie zwlaszcza z zabudowana paka bo wtedy wejdzie pies, rowery i bagaze :)

Alternatywnie macie Totoyotę Hillux z zabudową czyli 4runner-a. Jak się zciągnie ze Stanów to może być całkiem w przyzwoitej cenie. Generalnie w tej branży najtrwalszy jest Hillux. Opla bym nie ryzykował bo tam najczęściej pchają silniki/wynalazki np. z Renault-a.

Pozdrawiam

Z tym silnikiem w nissanie to nie jest silnik z Renaulta. To oryginalna konstrukcja japońska tylko ulepszona w stosunku do poprzedniej wersji ( przynajmniej tak w necie wyczytalem). A wczoraj mialem sie okazje przejechać Navara. Robi wrazenie, widok z kabiny jak z ciezarówki i takie samo uczucie jak sie w niej siedzi. Masa przytłacza. Na drodze sprawuje sie jednak jak osobowy, a przyspieszenie ma lepsze niz moja laguna ( 1,8 benzyna) . Jeszcze jedna róznica to gang silnika, słyszy sie ze to diesel :-) i to z duuuuza moca . Nie jest zbyt cichy ale da sie przeboleć zwlaszcza jak wciska w fotel po nacisnieciu pedału gazu.