Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko-groszek

alf9a

Recommended Posts

"dorotasz" Widziałem Twój projekt "Selene III". I mam mieszane uczucia co do ogrzewania groszkiem........ Bedziesz musiała wnosic wegiel i wynosic popiół wejsciem głównym......... to niezbyt dobry pomysł . Mozna by zrobić ewentualnie przejscie z kotłowni do garażu.

Zważ ,że czasami przy paliwie stałym potrafi się nakopcić.....

A wogóle to domek fajny i bedzie przytulny .

A czy faktycznie nie Masz mozliwosci ogrzewania gazem ziemnym ? - wcale nie powinno być drogo - szczególnie przy dopilnowanej izolacji .

"mlynek27" generalnie mozna stosowac tylko to co pisza w Dokumentacji Techniczno Ruchowej ( DTR - inaczej instrukcja obsługi) - jest to na ogół warunek do zachowania gwarancji......... Oczywiscie mozna eksperymentowac tylko z nie materiałami łatwozapalnymi i pyłami niebezpiecznymi. Ja osobiscie do groszku dodawałem splesniałego zboza, zrąbków drewna ( takich z rebarki o mniej wiecej równej gramaturze), trocin , korków wierzbowych ( wierzba pocieta na odcinki 1-1,5cm ), a ostatnio przepracowany olej samochodowy ( gdzies 4% do wagi równomiernie rozprowadzony - rewelacja - pisałem o tym).....

Miału nie polecam gdyż ten dostepny czesto zanieczyszczony jest znaczna ilościa piasku podsypkowego - kopalnie sprzedaja cos takiego prawie za free - jest czarne tylko sie nie pali........ Piasek w slimaku po prostu bedzie niszczył mechanizm.

Nie polecamm pyłu z drewna ( moze eksplodowac ) to samo dotyczy np mąki :o - a nawet pyłu weglowego.......... Pamietaj ze do retorty wdmuchiwane jest powietrze które moze zmieszac sie z pyłem.....i nieszczęscie gotowe ( szczególnie przy rozpalaniu).

Myślę ,ze to dobra dezyzja choć jest to ogrzewanie relatywnie drogie i tu trzeba by zrobić analizę czy nie podobny koszt eksploatacji byłby przy prądzie - natomiast urzadzenia grzewcze elektryczne sa najtańsze i najprostsze. Jeżeli w twojej okolicy mówi się juz o gazie no to OK a jezeli nie to chyba lepsze będzie "U"..... Koniecznie Musisz równiez rozwazyć wykonanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i GWC - może to ograniczyć koszty ciepła nawet o 50% . Samo wykonanie tych instalacji akurat w Twoim domu stosunkowo niedrogie ( o ile nie dasz się wpuscic w jakas centralę went. za 10000zł :o ) Taka normalna centrala z TYWENT-u bez podgrzewacza spoko do 2000 zł kupisz......... do tego trochę rurek i anemostaty ( kratki went). Poza tym klima latem za free ( dosłownie - żadnych agregatów klimatyzacyjnych i innego wysokotechnicznego badziewia)

A podstawa to: IZOLACJA TERMICZNA BUDYNKU ........ izolacja , izolacja , izolacja......... ma sie śnić po nocach .

Im lepsza izolacja tym koszty eksploatacji nizsze.

:D :D

• 3 months później...
"Mack" zuzycie groszku zalezy od tak wielu czynników że czasami trudno jest dojść o co chodzi. Podstawowym parametrem jest dobowe zapotrzebowanie energetyczne budynku - zależy ono od powierzchni , rodzaju scian i okien , wentylacji , izolacji fundamentów....itp. Nastepnym parametrem jest rodzaj i wartość opałowa paliwa oraz nastawy pieca .

Często nieprawidłowe ustawienie sterownika powoduje nadmierne zuzycie paliwa. Ja mam piec Zębiec 25kW i spalam na ogrzanie budynku o pow 330- 340 m2 + cwu ok. 7. t. Poza tym zebiec ma pewna wadę - zbyt małą powierzchnie wymiany co moze powodowac przegrzewanie kanału kominowego i oczywiscie straty. Wada ta bedzie się przekładała na zwiekszenie trwałości - brak wykraplania spalin przy minimalnych nastawach temperatury wody w kotle. Ja sobie dorobiłem dodatkowy wymiennik za kotłem i jest git ( wczesniej mi "flizy ślatywały" w kuchni na trzonie bo sie przegrzewał) teraz mam ok. W zwiazku z tym polecam zakup kotłów z powierzchnia wymiany 2,8 /3 m2 na każde 25kW mocy ( jezeli kocioł mniejszej mocy - to PW oczywiscie proporcjonalnie mniejsza)

Wspomniany Zebiec to stara sprawdzona i trwała konstrukcja kotła do której dorobiono palnik z podajnikiem i sterowanie.

Kupiłem go rozmyslnie bo mam dosyć dziurawych miałowców rodem z Pleszewa ( 7 lat je ćwiczyłem) .

czy zatem do ogrzania 160 m2 wystarczy 18,8 kW?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...