kaja.az 21.01.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam, jestem początkującą forumowiczką i na razie czytam, czytam i nic....bowiem szukam odpowiedzi na nurujące mnie od tygodni pytanie. Czy warto pakować się w kupno domu do wykończenia- na etapie stan surowy zamknięty? Problem tkwi w tym, iż rozglądaliśmy się za małym domem z lat 70/80 do remontu,czyt. modernizacji, który można było robić etapami nie śpiesząc się, w mojej miejscowości to wydatek ok.200000....... A tu 2 km od miasta w dobrym miejscu, piękny dom, idealny dla mnie układ pomieszczeń, no i okolica za 210000. No i od tego momentu myślimy tylko czy warto i czy będzie nas stać na wykończeniówkę. Co trzeba zrobić? tynki zewnętrzne, nie wiem, jakie oceplenie na porotherm podbitkę drzwi wejściowe rozprowadzić kanalizację, które dociągnięta jest do piwnicy biały montaż- najtańszych firm =2000 kafle w wc i w łazience=3500 panele lub deski=5000 ogrodzić działkę siatką najtańszą, bez podmurówki no i wiadomo wszelkie formalności związane z odbiorem Dom ma 140 m kw podpiwniczenia, 140 m kw parteru i 80 m kw użytkowego poddasza, które na początku byłoby zamknięte nie używane działka 8 arów proszę o opinie czy warto pakować się w coś takiego, czy lepiej zostać przy gierkowskiej kostce, w którą z czasem trzeba byłoby włożyć tyle samo pieniędzy. Trudność tkwi w tym , że na początku musielibyśmy się sporo zadłużyć- wkłąd własny 120000+110000 na zakup tego nowego i na wykończenie-ile????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 21.01.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Wiatm! Czytam sobie Twoj post i przeliczam jak bylo w naszym przypadku:Dzialka 57 000 + koszty zakupu 3000 (ponad)Projekt domu 2000 (ponad)adaptacja zlecona w calosci firmie 10 000 zlotychFundament (koszt materialu i robocizny okolo 63 000 zlotych) wszystko razem = 135 000 (w zaokragleniu) I mysle ze kolejne 80 000 zl (moze i nawet wiecej) na reszte czyli sciany i dach (dachowka ceramiczna) pojdzie.... Biorac wiec pod uwage, ze tu zyskujecie juz czas na te wszystkie etapy jakie musicie przebyc w przypadku zaczynania od zakupu dzialki i calej papierologi, wyboru ekipy itd.... to te 210 000 - nie jest taka zla cena. Nas drogo wyszla adaptacja poniewaz nie przebywamy w kraju wiec trzeba bylo ja zlecic, ponadto fundamenty wyszly praktycznie drugie tyle co powinny poniewaz po badaniach geologicznych okazalo sie ze nie bedzie stop fundamentowych lecz cala jednolita plyta zbrojona a pod nia grunt wymieniony musial byc na kamien na glebokosci 90 cm (poniewaz warstwy nosne gruntu byly nie takie jak powinny) i to zwiekszylo nasz koszt. Nasz dom wymiarowo zblizony jest do tego ktory opisujesz - powierzchnia uzytkowa 178m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja.az 21.01.2006 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 A co z wykończeniówką? Czy wystarczy mi 40000 na elewację, drzwi , łazienkę, podłogi, kanalizację itp....oczywiście w minimum standardzie-tak żeby można było wprowadzić się i zgłosić PINB koniec budowy? nie bedziemy ruszać poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 21.01.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 hmmm to trudno mi powiedziec zalezy co wynegocjujecie - wiem ze warto kupowac "duzo za jednym razem" i tak np: warto kupowac sprzet AGD w jednym sklepie od razu caly zestaw czyli plyte grzewcza, piekarnik, okap, lodowke, zmywarke .... wowczas mozna walczyc o cene. Jesli chodzi o materialy wykonczeniowe to wiem, ze jest podobnie a nawet sa sklepy jak ten tutaj: http://www.rcmb.pl - w ktorym przy wiekszych jednorazowych zakupach znizki wygladaja nastepujaco: (patrz karta stalego klienta) powyżej 7 000- 6% powyżej 14 000- 7% powyżej 21 000- 8% powyżej 28 000- 9% powyżej 35 000- 10% powyżej 42 000- 11% Jest to dobre rozwiazanie poniewaz asortyment maja naprawde szeroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja.az 21.01.2006 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 dzięki za link, ale tego rodzaju wykończeniówką nie martwię się, bo mąż produkuje meble na wymiar i pośredniczy w sprzedaży agd Jednak ciągle nurtuje mnie pytanie czy 40000 wystarczy na elewację, rozprowadzenie kanalizacji,biały montaż, no i podłogi-140 m kw.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 21.01.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Mysle ze musisz przeliczyc dokladnie ile wyniesie material na wykonczenie i ewentualnie doliczyc robocizne tego czego nie bedziecie w stanie sami zrobic.Wiadome jest ze za kwote 40 000 zlotych na wykonczenie - szalenstwa nie bedzie - aczkolwiek moze sie i uda.... nie jestem w stanie powiedziec duzo o wykonczeniach poniewaz sama mam ten etap jeszcze przed soba.Moze ktos inny - kto wlasnie wykancza swoj domek wypowie sie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 21.01.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 u mnie było podobnie, kupilismy domek wstanie surowym otwartym,cena podobna wymiary domu tez,n działka podobna, wykończeniówka mnie wykończyła i cały czas wykańcza.40 000 wydaje mi sie za mało.W moim wypadku też zakładalismy ,że najpierw wykończymy dół, a góre potem,jednak chcieliśmy górę ocieplic, potem wytynkować w efekcie zostawiliśmy na potem jedną łazienke na górze i naszą sypialnie.Ale zabrakło na: kuchnię, podłoge w salonie i duperele. Wyszło więcej niz 40 tys,Może odejdzie Wam robocizna, jeżeli sami sobie poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja.az 22.01.2006 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 dziękuję za głos w dyskusji, teraz ważne są dla mnie wszelkie argumenty... a tak na marginesie bardzo ładny jest twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 24.01.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Kwota 40000zł. to zdecydowanie za mało, jeśli chcecie w tym zawrzeć cieplenie elewacji (przepraszam, być może nie doczytałem), bo tu trzeba liczyć min. 60zł./m2.Ale ogólnie wydaje mi się, że cena nie jest zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts