Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D12b PRZYTULNY wariant 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy z Waszych analiz (a może z doświadczeń użytkownych) nie wynika iż kuchnia jest nieco za długa a jadalnia za wąska? Mam takie wątpliwości do tych pomieszczeń.

Kuchnia jest OK.

Co do jadalni.. jak zobaczyłem ją w rzeczywistości, to byłem zaskoczony, że jest taka duża..

czesc,

taJoasia: widzialem w ktoryms z Muratorow kominek przesuniety na sciane, wiazalo sie to niestety z przesunieciem komina:(

Iwona213: wyslalem Ci rzut mojego d12 na priv, ja schody umiescilem w holu, betonowe, zabiegowe. tyle ze moj D12 przypomina oryginal tylko na zewnatrz, przeprojektowalem scianki dzialowe w czesci sypialniano-lazienkowej, co diametralnie zmienilo rozklad pomieszczen.

Zgadzam sie, ze schody w salonie sa malo funkcjonalne, ograniczaja mozliwosc aranzacji i co najgorsze moim zdaniem salon zaczyna pelnic funkcje rowniez klatki schodowej. Ja swoj projekt kupilem w 1999 roku, do dzis powstaly 4 wersje, dopiero w ostatniej doszedlem do wniosku ze schody w salonie to nie jest to.

Pozdroowki

Arthee

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Czy bywa na forum ktoś kto użytkuje w 100% D12B ? Jakie są koszty ogrzewania w przeliczeniu na 1 m-c ? (szczególnie w okresie zimowym).

Koszt budowy ponosi się raz. Koszty eksploatacyjne przez całe życie.

Widziałem w daleka D12B pod Lubinem. Śliczna chatka. Aż przebieraliśmy z żoną nogami by z kimś (właścicielem) zamienić kilka słów. Niestety nikogo nie było doma.

Pozdrawiam :)

Czy bywa na forum ktoś kto użytkuje w 100% D12B ?

Jeszcze mi daleko, bardzo daleko :wink:

W tym tygodniu dopiero zaczynam :D

Jakie są koszty ogrzewania w przeliczeniu na 1 m-c ?

... byłem w takim domku i rozmawiałem z właścicielami. Jeżel mnie pamięć nie myli, to miesięcznie opłacili jakieś 400.. 450 zł (za gaz ziemny oczywiście).

• 1 month później...
:D witam! Debiutuję dziś na Forum ale w końcu mam możliwości i mnie po prostu pcha. Bowiem emocje związane z DOMEM są po prostu olbrzymie. Co zresztą zauważyłm przeglądając chyba większość wiadomości. Mój mąż twierdzi, że nasze marzenia o własnym domu to efekt uboczny mojego błogosławionego stanu (to teraz już 7-letnia Zuzanna). Tak więc były sny o wypoczynku na tarasie, wybór projektów (ciężka praca) i prawie miłość od pierwszego spojrzenia do D-12 (pierwsza wersja - wtedy jeszcze bez wariantów). Rozumiecie - te miniaturowe rzuty w torebce, zmiany na planie nanoszone ołówkiem, układ mebli pod powiekami...). Teraz mamy już podobno stan surowy prawie zamknięty (na dachu tymczasowo papa - będzie gont) + garaż na 2 samochody z bramą własnej konstrukcji).

Sami wiecie jak to jest. Matki niemowlaków rozmawiają o kupkach i zupkach, budujący o materiałach, wykonawcach i pomysłach racjonalizatorskich. My często nie mamy z kim porozmawiać na te tematy bo nasi znajomi już, albo jeszcze się nie budują. Stąd ja tutaj. Tyle tytułem wstępu.

Jeśli chodzi o projekt to prawie nic nie zmieniliśmy. Przenieśliśmy tylko okna dwóch sypialni i wejście do WC na ścianę od strony kuchni. Kuchnia jest super funkcjonalna. Jak rozrysuję plany to pokażę. Na górze będzie jedno wnętrze z telewizorem. Na dole go nie będzie, więc nie mam dylematu. Na razie mam tylko taki babski problem - nie podobają mi się narożne kominki - nie spotkałam jeszcze odpowiedniego, może ktoś z Was ma jakiś fajny w zanadrzu. Co do błędów w projekcie, o których wspominaliście w różnych miejscach forum, to na szczęście trafiliśmy na rozumnych wykonawców (choć pomocnik murarza kłócił się ze mną, że nie potrafię odczytać rzutu i chcił robić wejście do domu w kuchni :roll: )

Tak na sam koniec jeden z moich pomysłów na nudę na budowie u 5-7 letnich dziewczynek (oczywiście wtedy kiedy zasypaliśmy doły, pozbieraliśmy gwożdzie itd. i panowie od stropów i dachu już sobie poszli) - kolorowa kreda i ozdabianie ścian - tematyka dowolna i inspirowana. Polecam i mam nadzieję na inne pomysły, bo niestety na zewnątrz już mam tynk i dzieła sztuki dziecięcej są niemile widziane. Pozdrawiam

:p

• 2 months później...
Witam wszystkich budujących i mieszkających w D12 :D

Moja budowa powoli rośnie.. jestem przed stropem.

Mam małe pytanko - czy ktoś zrobił schody w holu (oprócz Arthee - oczywiście pozdrawiam :) ).

Jeśli TAK, to jak to się sprawdza.

Witaj,

my również lada dzień będziemy robic stropy. Pierwszy nad garażem (lany), a następnie gęstożebrowy nad domem. Bardzo prosze Cię o infprmacje na jaki strop się zdecydowałeś i jak to u Ciebie wygląda pod względem kosztów? (W projekcie jest Ceram 60, a w ślepym kosztorysie Teriva)

Pozdrawiam

Żaba

Bardzo prosze Cię o infprmacje na jaki strop się zdecydowałeś i jak to u Ciebie wygląda pod względem kosztów? (W projekcie jest Ceram 60, a w ślepym kosztorysie Teriva)

Czee

Ja postawiłem na ceramikę :wink: . Kupiłem strop Wienerbergera.

Co do kosztów materiał (belki i pustaki) na strop kosztował ok. 6000 zł. Dodam tylko, że kupowałem jeszcze przed majem 8)

Do tego drut i beton, ale ile wejdzie, to jeszcze dokładnie nie wiem.

A jeszcze jedno, ja buduję bez garażu!

Pozdro

Carl

• 5 months później...

Faktycznie, trochę pusto zrobiło się wokół Przytulnego. Do końca roku kupowaliśmy co się dało, teraz do lata przewiduję bogaty program robót: trzeba dokończyć ogrzewanie, kanalizację, suche tynki, wstawić drzwi wewnętrzne itd. Ale wygląda na to, że mamy już z górki. Wakacje mają być już na swoim !!!! :D

Wiem, że w okolicy będą dwa następne D-12, aż miło popatrzeć.

• 11 months później...