Jeremiasz 21.01.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Wczoraj wywiązała się u mnie dyskusja (jestem przed rozpoczęciem budowy w tym roku) na temat materiału na ściany zewnętrzne. Zarysował się ostry podział na zwolenników betonu komórkowego i przeciwników. Niestety, wszyscy uczestnicy to hmm... teoretycy. Zasugerowano mi w zastępstwie ceramiki + docieplenie bloczek komórkowy 400 o gr 36. Czy ktoś już wybudował w tej technologii dom i jak to się ma do warunków zimowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.01.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Na tym forum jest takich gosci od groma (ja też). Poszukaj wyszukiwarką , itp. .. Ja mieszkam 2-gą zime i żyję pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.01.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Wybudowałem dom z betonu komórkowego Ytong odm.400 gr 36,5 cm.Do warunków zimowych ma się bardzo dobrze. Jest ciepło i przyjemnie.Nie widzę konieczności docieplania.Materiał sprawdził się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 23.01.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja mam ciany z BK gr. 36,5 cm i zamierzam od zewnštrz położyć tzw. tynk ocieplajšcy.Docieplanie takiego mury styropianem jest błędem technologicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 23.01.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 36,5 jednowarstwowy ytong 400 dom nie otynkowany.Ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 23.01.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Możecie powiedzieć czy porównywaliście cenę m2 ściany warstwowej z ceną m2 ściany z ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.01.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja nie porównywałem. W wielu przypadkach sciana 2-w z betonu komórkowego odm. 500 lub 600, grubości 24 cm, murowana na zwykłą zaprawę i ocieplona styropianem jest tańsza niż 1-w z ytonga pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 23.01.2006 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Dzięki za odzew. Poczytałem na innym forum - i w prasie "niezależnej" i pojawiły się pytania: - czy gęstość 400 jest odpowiednia do ścian nośnych?, - czy ta sama przewodność cieplna dla drewna i BK oznacza, że ściany z BK mając małą zdolność akumulacji ciepła powodują zwiększenie pojemności cieplnej budynku?, - czy murując ściany z BK stosowaliście klej czy zaprawę ciepłochłonną? - Ytong chyba bardziej rygorystycznie "pilnuje" wymiarów. Acha, w powyższym rozróżniam BK i Ytong. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.01.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witaj! My chcemy ścianę 1W. Początkowo faworytem był Ytong 36,5. Jednak niedawno zdecydowaliśmy się na ścianę 1W z Betonu komórkowego SOLBET (fabryka w Solcu Kujawskim 25 km od nas). Grubość bloczka 42 cm, współczynnik U = 25. Cena jest o wiele niższa niż Ytonga. Są to bloczki na Pióro-Wpust, tylko na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.01.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Dzięki za odzew. Poczytałem na innym forum - i w prasie "niezależnej" i pojawiły się pytania: - czy gęstość 400 jest odpowiednia do ścian nośnych?, - czy ta sama przewodność cieplna dla drewna i BK oznacza, że ściany z BK mając małą zdolność akumulacji ciepła powodują zwiększenie pojemności cieplnej budynku?, - czy murując ściany z BK stosowaliście klej czy zaprawę ciepłochłonną? - Ytong chyba bardziej rygorystycznie "pilnuje" wymiarów. Acha, w powyższym rozróżniam BK i Ytong. Pozdrawiam. Gęstość BK400 pozwala na zbudowanie ścian nośnych do iluśtam kondygnacji - nie pamietam ilu, ale spokojnie dla domu jednorodzinnego piętrowego. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tą akumulacyjnoacią. Generalnie wieksza masa to większa akumulacyjność. czyli BK400 ma mniejszą niż BK500 itd. Te "równiutkie" na klej, te gorsze na zaprawę ciepłochronną. A i od ekipy zależy jak lepiej potrafią zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 23.01.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Dla gościu01: miałem na myśli, że mała akumulacyjność cieplna przegród powoduje wzrost pojemności cieplnej budynku - szybsze nagrzewanie domu ale również jego wychłodzenie. Sciany - w początkowej fazie grzania - "odbijają" strumień ciepła (przepraszam za skojarzenie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 23.01.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Jeżeli chcesz stawiać 1-warstwowo to tylko ytong lub solbet. Nie kupuj tańszego materiału np. z prefabetu Lubartów. Ja kupiłem i będę ocieplał wełną. Straciłem tylko kasę bo mogłem sobie postawić domek ze zwykłego bk gr. 24 i ocieplić a nie wydawać 10 zł za 1 szt bloczka gdzie mogłem wydać 5 zł.Trafnego wyboru. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.01.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 to prawda, jesli ściany JW to warto kupić dobrej klasy BK. Jeśli dwuwarstwowo, to praktycznie ma to mniejsze znaczenie. A akumulacyjność to bardziej zaleta niż wada. Powiem więcej - bardziej, bardziej zaleta Niektórzy to nawet planują budować akumulatory ciepła z wosku itp. coby zachować energię z taniej taryfy, słońca itp. na później. Tracisz tym samym na "sterowalnosci domu", ale sterowalność przynosi mniejsze korzyści niż "magazynowanie ciepła na później". Bo bilans i tak przecież wyjdzie na zero. Sam rozważam dwie możliwości ; 1. 36 cm bloczki fortis + 10 cm styropiany. U=0,12 2. 24BK500 + 20 cm styropianu. U=0,14 ( wartości U-przybliżone ) i sądzę, że wiecej zyskam stosujac BK500 a nawet BK600,ze wzgledu na większą akumulacyjnosć. To tak k'woli poruszonego tematu akumulacyjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrek17 23.01.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 ja tez mam w projekcie 36,5 cm BK, i wchodze w to opinie generalnie sa na tak, nawet jesli U jest nieco wyzsze niz w scianach 2W to i tak ciepla ucieka 20% przez sciany, a w dodatku ja w salonie mam miec 2 duze okna tarasowe, wiec sciany nie beda takim problemem jak odpowiednie szyby ) pozdrawiam wszystkim BKowców Ja ide w Solbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.01.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 to chyba dobry tok myślenia najważniejsze aby zrównoważyć straty w bilansie przez różne przegrody ; ściany, okna, strop, podłoga i wentylacja. Nijak się ma ocieplenie ścian 15 cm styropianem i ogrzewanie np. kotłem atmosferycznym. mam na myśli wentylację grawitacyjną, czyli wprowadzenie do budynku masę zimnego powietrza przez dziurę w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 24.01.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Do JeremiaszaBeton komórkowy odmiany 400 grubości 36 cm to nie tylko Ytong. Ja też będę budował dom wiosną z takiego betonu, znacznie taniej niż z Ytonga. Nie wiem, czy moge tu na forum podawać nazwę firmy, która to robi, więc jeśli chcesz wiedzieć, odezwij się na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furman2006 24.01.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 witamtez mam proj na ytonga, ale sie zastanawiam,Jezeli chodzi o prefabety to oni dodajš do składu popioły z kominów( takie spoiwo co ma to kleic, a osadza się to w kominach przemyslowych), czy ktos wie jak robia ytonga, podobno tam nie daja tychj odpadow-chodzi mi o wzgledy zdrowotnosci mieszkania w takiej chalupie, z informacji jakie dostalem w prefabecie kl. 300-400 nie tzeba docieplac w 1w, wyższe tak lub robic sciany2-3w, zalecaja na domki kl. 400 ze wzg. na wytrzymełoc. obecnie jest podobno promocja na ytonga, dodajš do palety klej gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 24.01.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 witam tez mam proj na ytonga, ale sie zastanawiam, Jezeli chodzi o prefabety to oni dodajš do składu popioły z kominów( takie spoiwo co ma to kleic, a osadza się to w kominach przemyslowych), a poczytaj Ty sobie jaką radioaktywność ma ceramika w stosunku do BK i do promieniowania otoczenia ( ziemi ). Poczytaj z czego produkuje się cement, nie wspomnę już o płytach GK !!! ... no i od czegoś to są te instytuty co dopuszczają produkty do sprzedaży, chociaż nie sprawdzałem osobiście ile kawy się tam wypija i czy tylko to robią, czy może mają też czas na badania. No i czy zbadali tą kawę na radioaktywność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 24.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 a co z nadprożami w takim jednowarstwowym systemie BK 300 36? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furman2006 24.01.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 witam tez mam proj na ytonga, ale sie zastanawiam, Jezeli chodzi o prefabety to oni dodajš do składu popioły z kominów( takie spoiwo co ma to kleic, a osadza się to w kominach przemyslowych), a poczytaj Ty sobie jaką radioaktywność ma ceramika w stosunku do BK i do promieniowania otoczenia ( ziemi ). Poczytaj z czego produkuje się cement, nie wspomnę już o płytach GK !!! ... no i od czegoś to są te instytuty co dopuszczają produkty do sprzedaży, chociaż nie sprawdzałem osobiście ile kawy się tam wypija i czy tylko to robią, czy może mają też czas na badania. No i czy zbadali tą kawę na radioaktywność taki wegiel ma jakas tam radioaktywnoć, a po spaleniu pozostaje ona w popiole, popiolu zostaje troche mniejsza objetosc niz tego wegla co go spalono, a wiec stezenie wzrasta, u mnie we "wsi" taki bk produkuja w zakladach chemicznych (jednych z wiekszych w tym kraju) a tam przez kominy nie tylko wegiel puszczajš wiec moge miec obawy co w tych popiolach jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts