Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki komórkowe odmiany 400 gr 36

Recommended Posts

a co z nadprożami w takim jednowarstwowym systemie BK 300 36?

z Bk300 to chyba bym się nie zdecydował ...

za słabe konstrukcyjnie, chyba że parterówka pokryta gontem.

a nawiązujac do pytania o nadproża,

normalne najlepiej betonowe+zbrojone w szalunkach, ocieplnone od zewnątrz 5-10 cm styropianu. Lub systemowe - ale po co ?

no własnie akurat mowa o parterówce z blachą, ale pomijając kwestię nacisku na sam materiał dachu czy stropu - zastanawiam się jak się na tym BK300 wiesza np.szafki kuchenne? Piec? To musza być chyba jakieś specjalne systemy - kołki kosmiczne żeby te szafki nie zjeżdzały za rok w dół...

przy 300-setce nie wiem.

Mam BK400 i stosuję zwykłe kołki i jeszcze nie miałem kłopotów.

Fakt nic super ciężkiego jeszcze nie wieszałem. Na ścianie działowej z BK 500 wisi kocioł z zasobnikiem pewnei ze 100 kg jak nie lepiej.

Notabene są łatwo do kupienia kołki do BK. Tylko trochę droższe.

Przed budową też zastanawiałem sie na BK300, ale szybko zrezygnowałem. Potencjalne zyski z oszczędności są mniejsze niż ewentualne kłopoty. A i sam pan technolog, z którym miałem okazję pogawędzić powiedział, że do mojego domu ( z poddaszem + 250 m2 dachówki betonowej to raczej byłoby na styk z tą wytrzymałością ).

BK300 stosują głównie jako warstwę ocieplającą lub zewnętrzną w ścianach trójwarstwowych. Także jako np. ociplenie betonowych elementów konstrukcji domu, jak wczesniej wspomniane nadproża.

Ale to sztuka dla sztuki.

A dlaczego tak bardzo chcesz BK300 ?

ja wcale nie chce tak bardzo, tylko tak jest oryginalnie w projekcie o ktorym intensywnie mysle;)

Ty masz dom z poddaszem uzytkowym, ja w projekcie nie mam nawet stropu - tylko sufit podwieszany, co do wytrzymalosci na naciski itd to mysle, ze nie byloby problemu, bardziej niepokoi mnie osadzanie drzwi, wieszanie itd.

Ale bardzo Ci dziękuje gosciu01 za odpowiedź. ;)

pozdrawiam

nie przesadzajcie z tymi szafkami wszystko kwestia odpowiednich kolkow

wykonuje wiele montarzy rolet i bram garazowych i najwieksza kicha to jak widze chalupe z porothermu to jest dopiero badziew kruszy sie odpekuje i ostatecznie odpada-szczegolnie przy krawedziach

jesli chodzi o bk to nalezy stosowac kolki dluzsze niz grubsz to wsio na ten temat :p

Ja nie porównywałem. W wielu przypadkach sciana 2-w z betonu komórkowego odm. 500 lub 600, grubości 24 cm, murowana na zwykłą zaprawę i ocieplona styropianem jest tańsza niż 1-w z ytonga

pozdr - Krzysiek

zdecydowanie potwierdzam. ja mam odmianę 500 polskiego producenta gr 24 cm na pióro- wpust na klej. do tego dam 12 -15 cm styropianu.

zdecydowanie polecam na klej po 1 wychodzi taniej niż zwykła zaprawa. mnie na ściany 150 m2 wyszło ok 600 zł za kej.

po 2 jak cie murarze wkurzą to sam możesz położyc (jak sie uprzesz). Sam tak zrobiłem z 2 ostatnimi warstwami. Prościzna. Nawet jak jest krzywo to bierzesz zdzierak i wyrównujesz. :)

Polecam tzw. polski BK niż Ytong. przede wszystkim cena. po 2 jakościowo nie odbiegają od Ytonga. opinia moich murarzy.

Zastanów sie zdrowo na 1-W. o mały włos nie wybrałem ściany 42 cm.

Przy tego rodzaju ścian trzeba bardzo dokładnie murować. U mnie w niektórych miejscach są szpary. ja sie nie przejmuję bo będzie styropian.

miłego podejmowania decyzji.

• 2 months później...

ja tez dlogo zastanawiałem sie nad materiałem na sciany początkowo myslałem o Solbecie juz miałem kase wpłacac za solbet kolbuszowa bo sie podwyzka zblizala ale wkoncu wybrałem ytonga na cały dom, cały system oprócz stropu ytong i jestem zadowolony , materiał nie wyszedł 26000zł na cały dom z transportem.Za Kolbuszowa miałem dac 25000zł z transportem z tym ze transport wynosił 5000zł odległosc mnie pokonała.Transport Ytonga kosztował 2500zł.# samochody z HDS łącznie 76palet.

Polecam Ytonga, bloczki jak malowane dokładnośc co do mm :lol:

Odradzam Ytonga ze względu na cenę. Mnie materiał na dom wyszedł 24000 zł a w ścianie 2-warstwowej z bloczka 30cm i 12 cm styropian wyniosło 9000 zł. Jest różnica co :o .Już mam problem, co zrobię z zaoszczędzona kasą.

Chcę się zapytać po ile kupowałeś bloczek "30"(no i skąd?), bo u nas z SOLBETU "30" kosztuje 10,60 za sztukę x 7 sztuk (na metr2) = 74,2 zł. za m2 brutto.