Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze nie zacząłem, a już mi się nie chce !

james

Recommended Posts

Przed rozpoczęciem budowy domu, chcę wykopać staw, a właściwie stawik 6-7 arów. Kubatura gruntu do wykopania 1200 m3. Praca nie wymagająca intensywnego myślenia i mało odpowiedzialna. Dzwonię do ośmiu czy dziewięciu 'fachofców" z PROŚBĄ o wizję w terenie i wycenę.Jeden nie ma aktualnie koparki, drugi ma pracę w innym terenie, trzeci nie zajmuje się takimi pierdołami, czwarty nie odbiera telefonów, piąty nie ma samochodu do przewózki ziemi, szósty, siódmy i ósmy obiecuje że oddzwoni, po czym zapada wielodniowa cisza.Nadmieniam że praca jest na dwa tygodnie i przygotowany jestem na 16-18 tyś. za robociznę. Moje pytanie brzmi: czy również musieliście PROSIĆ Jaśnie Panów Budowlanych żeby za Wasze pieniądze łaskawie zgodzili się wykonać prace przy budowie, bo przyznam się że mi przychodzi to z ogromną trudnością.

Aniby jest bezrobocie! A tak bez żartów to mamy podobnie -nie mamy cz asu zajmować się nadzorowaniem pracowników( bo mamy nadmiar swoich obowiązków ).Szukamy więc najlepszych- a tu klops żadni niechcą sie zgłosić nie chodzi o kase bo nieraz nie dochodzi do rozmowy na ten temat. tylko ,że zadzwonią??????????????? Takich naprawde odpuscić -poprostu nie trafiło się na ludzi ................ Mam nadzieje ,że wiecej nie trafimy na takich niesłownych i nie kompetentnych "fachowców" i Tobie też życze. P.S. Jak czytam ile chcesz wydać na ten staw to sama mam ochote wziaśc sie za to i zorganizować tę robote !!!!!!!!a jak by mi się nieudało to sama bym to wykopała szpadlem i chyba szybciej niż ci fachowcy od super koparek

...a pozwolonko na stawik jest :roll: ?

J

Pozwolonko jest , ale wcale się nie dziwię, że ludzie kopią na dziko bez żadnych projektów i pozwoleń. No bo tak: pozwolenie wodnoprawne - opłata za pozwolenie , pozwolenie na budowę - opłata. O kosztach projektów nie wspomnę. Teraz się dowiaduję że na to bajorko muszę mieć drugi dziennik budowy. Nie wiem czy czasem nie musi być osobny ( w odniesieniu do budynku) kierownik budowy z upr. wodno-mel. Najdziwniejsze że w pozwoleniu napisano " inwestor jest zobowiązany do uzyskania POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIE OBIEKTU BUDOWLANEGO - stawu " :o :o A to może zwiastować kłopoty. Jak znam życie, to po wybudowaniu, organa podatkowe też chyba nie oszczędzają posiadaczy takiego "luksusu" . O złośliwych sąsiadach, którym wszystko przeszkadza , a stawik w szczególności, nawet nie bedę pisał. Jednym słowem: zwykła ekologiczna dziura w ziemi, a ile kłopotów czeka nieszczęśnika,jeśli sobie ubzdurał że chce mieć legalnie, parę arów prywatnej wody.