Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS62 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Bardzo, bardzo podoba mi się APS 62 z archi-projektu. Z opisu projektu wynika, iż jest on duży (168m2 użytkowej +garaż), ale np. w porównaniu z popularnym APS 101 ma o wiele mniejszą kubaturę (657m3, APS 101-780m3) i identyczną powierzchnię dachu. Aby było taniej zrezygnowałabym z podpiwniczenia i prawej lukarny (czy to możliwe?) - zamieniając ją na małe okno dachowe. W ten sposób zamiast czwartego , zupełnie niepotrzebnego mi pokoju na górze uzyskałabym mały stryszek.

Czy w ten sposób obniżę sobie koszty?

Proszę o wypowiedź.

Link do domku:

http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=62

Bardzo, bardzo podoba mi się APS 62 z archi-projektu. Z opisu projektu wynika, iż jest on duży (168m2 użytkowej +garaż), ale np. w porównaniu z popularnym APS 101 ma o wiele mniejszą kubaturę (657m3, APS 101-780m3) i identyczną powierzchnię dachu. Aby było taniej zrezygnowałabym z podpiwniczenia i prawej lukarny (czy to możliwe?) - zamieniając ją na małe okno dachowe. W ten sposób zamiast czwartego , zupełnie niepotrzebnego mi pokoju na górze uzyskałabym mały stryszek.

Czy w ten sposób obniżę sobie koszty?

Proszę o wypowiedź.

Link do domku:

http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=62

Z pewnością rezygnacja z garażu znacznie obnizy koszty. Z drugiej strony trzeba będzie wygospodarować na parterze nowe pom. gospodarcze.

Stracisz trochę metrów powierzchni mieszkalnej.

Rezygnacja z lukarny uprości konstrukcję dachu i obniży trochę koszty jego wykonania. Przypuszczam, że niezbyt dużo. Ile - to pytanie do fachowca?

Ale uważaj, żeby zapewnić odpowiednią ilość światła. Widziałem realizację, gdzie ktoś ograniczal liczbę okien w poddaszu w pomieszczeniach mieszkalnych, FATALNA POMYŁKA. Pamiętaj o tym, jeśli w przyszłości najdzie cię ochota na przerobienie strychu na pokój.

Dla mnie generalnie projekty z Archi-projekt są funkcjonalne, ale wyglądają naprawdę "ciężko", spójrz na zdjęcia.

Pozdrawiam