anka176 21.01.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Bardzo, bardzo podoba mi się APS 62 z archi-projektu. Z opisu projektu wynika, iż jest on duży (168m2 użytkowej +garaż), ale np. w porównaniu z popularnym APS 101 ma o wiele mniejszą kubaturę (657m3, APS 101-780m3) i identyczną powierzchnię dachu. Aby było taniej zrezygnowałabym z podpiwniczenia i prawej lukarny (czy to możliwe?) - zamieniając ją na małe okno dachowe. W ten sposób zamiast czwartego , zupełnie niepotrzebnego mi pokoju na górze uzyskałabym mały stryszek.Czy w ten sposób obniżę sobie koszty?Proszę o wypowiedź.Link do domku:http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.01.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Bardzo, bardzo podoba mi się APS 62 z archi-projektu. Z opisu projektu wynika, iż jest on duży (168m2 użytkowej +garaż), ale np. w porównaniu z popularnym APS 101 ma o wiele mniejszą kubaturę (657m3, APS 101-780m3) i identyczną powierzchnię dachu. Aby było taniej zrezygnowałabym z podpiwniczenia i prawej lukarny (czy to możliwe?) - zamieniając ją na małe okno dachowe. W ten sposób zamiast czwartego , zupełnie niepotrzebnego mi pokoju na górze uzyskałabym mały stryszek. Czy w ten sposób obniżę sobie koszty? Proszę o wypowiedź. Link do domku: http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=62 Z pewnością rezygnacja z garażu znacznie obnizy koszty. Z drugiej strony trzeba będzie wygospodarować na parterze nowe pom. gospodarcze. Stracisz trochę metrów powierzchni mieszkalnej. Rezygnacja z lukarny uprości konstrukcję dachu i obniży trochę koszty jego wykonania. Przypuszczam, że niezbyt dużo. Ile - to pytanie do fachowca? Ale uważaj, żeby zapewnić odpowiednią ilość światła. Widziałem realizację, gdzie ktoś ograniczal liczbę okien w poddaszu w pomieszczeniach mieszkalnych, FATALNA POMYŁKA. Pamiętaj o tym, jeśli w przyszłości najdzie cię ochota na przerobienie strychu na pokój. Dla mnie generalnie projekty z Archi-projekt są funkcjonalne, ale wyglądają naprawdę "ciężko", spójrz na zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts