Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki samochód wybrać?

katarinka

Recommended Posts

A moze tak Mitsubishi Galant po 97r. -piekna sylwetka,komfort jazdy i mala awaryjnosc. Mialem do niedawna Primerke 2.0 diesel(dobre autko) ale przesiadlem sie na Galanta 02r. 2.5 V6 i jestem zadowolony.Troszke potrafi spalic po miescie ale na szczescie duzo nie jezdze. Polecam.

Poltomy. MKP.(Mitsubishi Klub Polska)

------------------------------------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja juz miale wybraną marke, model ( Honda CRV 2,2DCI) juz prawie cene ustalona z dealerem i wczoraj wracajac z pracy wstapilem sobie do salonu ( innego niz ten w którym negocjowałem) i na moja uwage ze chce kupić taki, usłyszalem: " teraz???? pod koniec roku wchodzi nowy model". No i stwierdzilem ze poczekam. Po co tracić z zalozenia skoro po wejsciu nowego modelu stare traca min20% ?

Każda marka ma swój plus.

Ja uważam że niemce są the best, nawet przy moredrczej eksploatacji, i uważam jako osoba która lubi poszaleć że nie ma co oszczędzać aby ten samochodzik był mały i miał mały silniczek, bo ten mały silniczek to po 200 000 będzie na szrot a silnik powyżej 2,0 l bedzie dopiero dobrze dotarty ( oczywiście odpowiednia obsługa), no i nie uwierzę jeżeli ktoś mi powie że np. Toyota Yaris jest bezpieczna przy uderzeniu z czymś co waży ponad 1,5 tony.

Tak więc duża bryka to mój typ eg. Opel Omega.

W trasie sama przyjemność.

Pozdrowionka

Odnośnie silnika jestem podobnego zdania. Zbyt mały jest błędem. Oczywiście w autach wielkości omegi 2 l to absolutne minimum, ale np. w corsie byłoby wystarczającym już 1,6.

Jednak w konkretnym modelu samochodu mały silnik nie zawsze oznacza mniejsze spalanie, ponieważ żeby samochód z mniejszym silnikiem jakoś jechał trzeba go bardziej gnieść, co oprócz zwiększonego zużycia, powoduje również większą paliwożerność.

O tym, że większe auta dają wyższy komfort jazdy nie trzeba chyba dyskutować.

Witajcie

Chce Wam powiedziec że autko kupiliśmy: Misia Carisme.

Link1 - nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem że yaris i 1,5 ciężarówka...

jak już pisałem mielismy toyote starlet - jak chyba wszyscy wiedzą poprzednik yarisa...

w drodze do pracy stojąc sobie kulturalnie przy osi jezdni i czekając jak przejada samochody z przeciwka aby skręcić w lewo dostałem "strzała" od stara 200 z przyczepa. pod wpływem uderzenia wyrzuciło nas (jechaliśmy tym autkiem w 3 facetów) na przeciwny pas ruchu gdzie od przodu poprawił nas peugeot 106.

ja wyszedłem z tego bez żadnych obrażeń, kolega siędzący z boku miał skręconą kostke i rozcietą skórę głowy za uchem (uraz od bocznego słupka), kolega siedzący z tyłu "znalazł" się między naszymi siedzeniami.

toyota złamała się "do góry". z samochodu w całości są tylko drzwi pasażera, w czasie uderzenia otworzyły się...

Wiem że mieliśmy cholerne szczęście, ale wiem też że co porządny samochód to porządny.

wię link nie możesz skreślac samochodu bo np jest z klasy B a nie C.

Pozdrawiam

Mariusz

I bardzo dobrze że kupilście Misia - jaki motorek???

To teraz mi podpowiedzcie na co zamienic 98 renault megane 1,4 i koniecznie na auto z napendem 4x4 może byc osobowe - troszke w obecnym czasie mam pod górke jak się wprowadze na stąłe - koniecznie trza miec 4x4.

Do mojej Reni nie mam nic jezdze nia 2 lata jestem 2-gim włascicielem i nie zmieniałbym go ale ma gorki do pokonania - szczególnie zima była kłopotliwa - ale i tak moja renia nie dała rady tylko przez 2 tygodnie :)

Może macie jakies propozycje - Opel Frontera - Odpada stanowczo - opel - totalnie nie???

Może ma ktoś jakies doświadczenia z osobówkami 4x4??? jak to się sprawuje jakie spalanie???

Czekam na Wasze podpowiedzi i sugestie

Sebo8877

Sebo

motor w misiu 1,6 16V 100 koników

a co do Twojego to zależy ile masz kasiorki:

mi bardzo podoba się volvo xc 90 - ale tutaj troszeczkę trzeba mieć grubą kieszeń a tak w zasięgu to chyba jest skoda oktawia 4x4.

Jednak jak te autka się sprawują to Ci nie powiem bo nie miałem...

• 2 weeks później...

hmm... a ja.. wlasnie stwierdziłam ze nalezy nabyc wlasny samochód...

potrzebuje niewielkiego (ale nie mikroskopijnego)

głownie do jazdy po miescie

nie mam dzieci - wiec foteliki moga nie wchodzic :wink:

ładnego wizualnie (panowie sie teraz szyderczo zasmieja , wiem ale dla mnie to wazne)

Ogolnie mowiac - wygodny , bezawaryny, kobiecy samochód , z jakims tam charakterem (a moze charakterkiem :wink: ) (z tego powodu odpada np toyota yaris czy nissan micra :D )

A ja właśnie sprzedaje Matizka z gazem i kupuję (chcę) Suzuki Samurai. Na terenowe wypady w sam raz...a z silniczkiem 1,3 benz i w mieście dam radę. 8)

hehe..Mały a jechałes kiedys owym autem... 8) ???

tam trzeba patyk miedzy zeby wlozyc zeby nie szczyrkały :wink:

Już róznymi tego typu "furami" jeździłem...po rowach gdzie podwozie zostawiało dłuuugi ślad za sobą.

A mnie to akurat nie przeszkadza - będę miał bliżej do miasta... 8)