Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary budynek ok.1924 a wentylacja nowe kanały went.

Piterek

Recommended Posts

Witam,

prawie dwa lata temu kupiłem dom w Poznaniu stary wybudowany w 1924.

W domu tym nie ma kanałów wentylacyjnych. W zeszłym roku wymieniłem okna i niestety zaszczelniłem dom tzn. na oknach zbiera się woda, w jednym rogu pojawił się wykit.

Ponieważ robię remont instalacji gazowej chcę zrobić od razu kanały wentylacyjne by odszczelnić dom szczególnie w kuchni.

W związku z tym mam pytania:

- czy wysokość w pionie ponad 3 metry będzie wystarczający by wymusić wentylacje grawitacyjną.

- czy są zalecenia gdzie powinny znajdować się kanału wentylacyjne np. naprzeciwko okna?

- czy ktoś słyszał by zamiast murowanych pionów wykorzystać rury PCV o średnicy ok. 14 cm czy lepiej zrobić to z silki lub pustaków.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!!!!

Pozdrawiam,

Piotr

Radził bym poprosic o opinie kominiarza. Zasze to pewniej.

Co do wysokości nie wiem jaka jest wymagalna, u mnie jest 6 m

Co do umiejscowienie również ( ja słuchalem kominiarzy)

Co do materiału to mnie kominiarz zezwolił na PCV z atestem przeciwpożarowym. Mam kanał z rury 14 x 7 i jakoś spbie radzi. Takie "rurki" sa dostepne w marketach. Na zyczenie dają też kopie otestu

Przy takie długości przewodu went. ciąg może byc ale nie musi - to zlezy od umiejscowienia wylotu, warunkow pogodowych. Do rury PCV mozesz zamontowac wentylator kanałowy (sposb uruchamiania dowolny). Dobrze jest jesci nkanały wywiewne znajdują się przy blacie roboczym w kuchni, naprzeciwko okien jak najbardziej.