Piterek 22.01.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam,prawie dwa lata temu kupiłem dom w Poznaniu stary wybudowany w 1924. W domu tym nie ma kanałów wentylacyjnych. W zeszłym roku wymieniłem okna i niestety zaszczelniłem dom tzn. na oknach zbiera się woda, w jednym rogu pojawił się wykit.Ponieważ robię remont instalacji gazowej chcę zrobić od razu kanały wentylacyjne by odszczelnić dom szczególnie w kuchni.W związku z tym mam pytania:- czy wysokość w pionie ponad 3 metry będzie wystarczający by wymusić wentylacje grawitacyjną.- czy są zalecenia gdzie powinny znajdować się kanału wentylacyjne np. naprzeciwko okna?- czy ktoś słyszał by zamiast murowanych pionów wykorzystać rury PCV o średnicy ok. 14 cm czy lepiej zrobić to z silki lub pustaków.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!!!!Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wełna 27.01.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Radził bym poprosic o opinie kominiarza. Zasze to pewniej. Co do wysokości nie wiem jaka jest wymagalna, u mnie jest 6 m Co do umiejscowienie również ( ja słuchalem kominiarzy)Co do materiału to mnie kominiarz zezwolił na PCV z atestem przeciwpożarowym. Mam kanał z rury 14 x 7 i jakoś spbie radzi. Takie "rurki" sa dostepne w marketach. Na zyczenie dają też kopie otestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.01.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Przy takie długości przewodu went. ciąg może byc ale nie musi - to zlezy od umiejscowienia wylotu, warunkow pogodowych. Do rury PCV mozesz zamontowac wentylator kanałowy (sposb uruchamiania dowolny). Dobrze jest jesci nkanały wywiewne znajdują się przy blacie roboczym w kuchni, naprzeciwko okien jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts