mva 22.01.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Mam kocioł z podajnikiem firmy Zębie - i mam pytanbie do użytkowników. Jakie macie nastawy na swoim kotle. Bo u mnie na programmatorze mam jedynie czas przerwy 45s, moc dmuchawy i nastaw temepratury 54 C- czy to wszystko ? Bo jak dla mnie to mało 9brak - albo nie znalazłem czsu podawania etc.) pozdrawiam (brr zima) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarexol 22.01.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 tez jestem zainteresowany tym piecem.jak sie sprawuje?ile pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mva 22.01.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 U mnie spalił przez 2,5 miesiąca 2,5 tony węgla. Dom ma 200 m2 parter ogrzewany na 100 pietro na "pół gwizdka" plus CWU 200litrów. Zasyp obecnie co 4 dni - ale chyba miałem słaby węgiel bo zostawał strasznie duzo zużlu i musialem wybierać popioł co 2 dni. Z pieca jestem zadowolony ale interesują mnie oarametry na jakich pracuje u innych użytkownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 22.01.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 . Zasyp obecnie co 4 dni - ale chyba miałem słaby węgiel bo zostawał strasznie duzo zużlu i musialem wybierać popioł co 2 dni. pytanie laika- co robi sie z popiołem z kotła/kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-sk 22.01.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 U mnie spalił przez 2,5 miesiąca 2,5 tony węgla. Dom ma 200 m2 parter ogrzewany na 100 pietro na "pół gwizdka" plus CWU 200litrów. Zasyp obecnie co 4 dni - ale chyba miałem słaby węgiel bo zostawał strasznie duzo zużlu i musialem wybierać popioł co 2 dni. Z pieca jestem zadowolony ale interesują mnie oarametry na jakich pracuje u innych użytkownikow. a jaka temperatura wewnątrz domku? ile płaciłeś za węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.01.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 . Zasyp obecnie co 4 dni - ale chyba miałem słaby węgiel bo zostawał strasznie duzo zużlu i musialem wybierać popioł co 2 dni. pytanie laika- co robi sie z popiołem z kotła/kominka? Z kominka (zakłądam, że palisz drewnem jak również z kotła na drewno możesz dodawać do kompostu - ja obecnie rozsypuję po działce (zaorana). Jednak z węglowym to już jest pewny problem. Można u mnie wysypywać do kubła na śmieci, ale pytanie czy zmieszczą się wtedy śmieci... Pozostaje jeszcze możliwość "napray" lokalnej drogi gruntowej - tylko na ile to jest ekologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 22.01.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 mva , jeżeli co drugi dzień wybierasz popiół, to rzeczywiście coś ze spalaniem węgla lub samym węglem jest nie tak. Ja wybieram raz na 2 ( dwa) tygodnie, dopiero, gdy jest pełen popielnik. Już w innych wątkach przewijał się temat ilości spalanego węgla i konkluzja była taka, że tona na miesiąc w sezonie grzewczym jest ok. Bardzo duże znaczenie ma czy budynek jest nowy ( pierwszy sezon), czy nie. Gdy odpaliłem mojego Zębca w listopadzie i rozpoczeło sie nagrzewanie budynku to przez kilkanaście dni spalił bardzo dużo węgla. Obecnie po 2 miesiącach wszystko się unormowało. Także bez paniki, słyszę czasami głosy ludzi, którzy dopiero co zaczeli grzać i sa, tak jak ja wcześniej, lekko przerażeni apetytem kociołka. Dopiero teraz widzę, że posadzki wyschły ( wylewane w październiku). Sądzę, że na drugi sezon (tak jak czytałem gdzieś na forum) spali nawet do 30 % mniej węgla. Mnie zadowoli nawet liczba 5-6 ton na sezon, jak pomyślę, że sąsiad spali 3000 litrów oleju to i tak jestem do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-sk 22.01.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 mva , jeżeli co drugi dzień wybierasz popiół, to rzeczywiście coś ze spalaniem węgla lub samym węglem jest nie tak. Ja wybieram raz na 2 ( dwa) tygodnie, dopiero, gdy jest pełen popielnik. Już w innych wątkach przewijał się temat ilości spalanego węgla i konkluzja była taka, że tona na miesiąc w sezonie grzewczym jest ok. Bardzo duże znaczenie ma czy budynek jest nowy ( pierwszy sezon), czy nie. Gdy odpaliłem mojego Zębca w listopadzie i rozpoczeło sie nagrzewanie budynku to przez kilkanaście dni spalił bardzo dużo węgla. Obecnie po 2 miesiącach wszystko się unormowało. Także bez paniki, słyszę czasami głosy ludzi, którzy dopiero co zaczeli grzać i sa, tak jak ja wcześniej, lekko przerażeni apetytem kociołka. Dopiero teraz widzę, że posadzki wyschły ( wylewane w październiku). Sądzę, że na drugi sezon (tak jak czytałem gdzieś na forum) spali nawet do 30 % mniej węgla. Mnie zadowoli nawet liczba 5-6 ton na sezon, jak pomyślę, że sąsiad spali 3000 litrów oleju to i tak jestem do przodu a jaką powierzchnię ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budyn 25.01.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 A jakiego węgla używasz? Też mam Zębca i wybieram co dwa dni. Sypie ekogroszek (390 zł tona), ale podejrzewam że skład węgla gdzie go kupiłem nie jest do końca uczciwyPozdrB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 25.01.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ogrzewam 200 m2. Wprawdzie dom jeszcze nie zamieszkamy, obecnie przebywa tam tylko ekipa od wykończeniówki i mocno nie grzeję, ok 15-16 st C, ale popiół wybierałem ostatnio chyba tak na początku zeszłego tygodnia. Dzisiaj zaglądałem do kotła i stwierdziłem, że jutro wybiorę ( nie chciało mi się a w popielniku był jeszcze luz).Fakt, że przez te mrozy i palił więcej. Na kotle temp. 55 st. C podawanie co 30 s. Na workach jest nazwa EKORET (czy coś podobnego),dokładne dane mogę podać jutro jak będę w domu to spiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 25.01.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Jakie macie nastawy na swoim kotle. Bo u mnie na programmatorze mam jedynie czas przerwy 45s, moc dmuchawy i nastaw temepratury 54 C- czy to wszystko ? Aby mieć dostęp do innych parametrów należy wejść w ustawienia serwisowe: włączyć programator w przyciśniętym przyciskiem START/STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts