jarek .K 22.01.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 W projekcie przewidziane jest ocieplenie scian zewnetrznych 10 cm styropianem .Słyszałem zę zasadą jest 15 cm!! Czy to 10 cm to na prawdę za mało? Kierownik budowy powiedział że wystarczy. czy ma rację?? Prosze Was o opinię w tym temacie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Do wrózki z tym pytaniem . Jak chcesz żeby tu któs sprobował pomóc to przynajmniej napisz z czego i jaką grubą masz tą ścianę zewnrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 22.01.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 sprawdź wskaźnik oporu cieplengo R - dla ścian powinien wynosić conajmniej 4 co zalezy od materiału i grubości sciany ale przede wszystkim od ocieplenia. Parwie na pewno potrzebujesz więcej tego styropianu ale uwaga bo zmiana gruboci niesie za sobą sporo konsekwencji typu głębiej obsadzonych okien Ja mam np. sciane 3w i w tym 16cm wełny. Jeśli tylko możesz to kładź więcej i ocieplaj dom bardziej - prawie na pewno zanim skończysz dom to i tak bedziesz żałował że tak słabo go dociepliłeś. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 22.01.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja mam 20 cm styropianu i nie żałuję, zwłaszcza że za oknem -26C. Ale ja grzeję prądem, więc o ciepło dbam... Gdybym grzał gazem ziemnym, dałbym pewnie 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 23.01.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Też jestem zdania że 10 cm to za mało.Te dodatkowe 5 cm na etapie budowy ścian to naprawdę niewielkie koszty - średnio około 5 pln/m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 23.01.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 wszystko zależy jaką masz ścianę jeśli to BK 36 cm to pewnie 10 styro starczy ale jeśli Silka 18 cm to zmarzniesz albo będziesz płacił oj będziesz płacił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik 24.01.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 to czy starczy to zależy do jakiego rodzaju i grubości ściany zewnętrznej oraz od oczekiwań izolacyjności cieplnej , a także jakim paliwem (tanim czy drogim) będziesz grzał . Osobiście uważam , że przy zwykłej ceramice i silikatach 10 cm , to trochę mało chyba , że skorzystasz z opcji cieplejszego ale i drozszego "ciemnego" styropianu z termoorganiki (to nie ten w kropki tylko cały ciemnografitowy) . Nazywa się chyba termolambda . W innych rodzajach materiału na ściany zewn. np. bk czy porotherm przy grubości ściany do 24-25 cm też może być trochę mało . Natomiast przy ścianie od 30cm grub. w zwyż te 10cm w pełni starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 25.01.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ja mam np. sciane 3w i w tym 16cm wełny. Wojtku, Jesli masz 16 cm welny to jakiej grubosci masz 2 kolejne warstwy tego muru? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 29.01.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Maćku mam nastepujące warstwy: ceramika U220 24cm +16cm wełna +2cm wentylacja +12cm ceramika K3. Jednym z powodów takiego rozwiązania jest potrzeba wymurowania niektórych opartii ścian osłonowych z kamienia (wapienia kazimierskiego). Udało się cąłkiem fajnie. Mam wrazenie że gdzies juz Twój domek widziałem jeżdżąc do mojego stolarza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 29.01.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 jak czytam te wypowiedzi o grubosci ocieplenia, to z roku na rok, wzrasta grubosc ocieplenie . Ja uwazam ze wszystko zalezy z czego ten dom jest budowany, inaczej bedzie z BK, inaczej z cegly itp itd.niejestem fachowce, ale sa przeciez wzory z ktorych mona policzyc jakie grube ma byc ocieplenie, aby inwestycja w ocieplenie niezwracala sie oprze kilkadziesiat lat. teoretycznie zbudujmy domy ze styropianu o grubosci 50 cm i naewt niebedie trzeba tego ogrzewac hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 29.01.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Wojtek33masz rację - grubośc ocieplenia zalezy od uzytych materiałów - tak aby W SUMIE wszystkie razem dawały wystarczająco dobra zaporę dla ucieczki ciepła. A wymagania na ogólna wartośc tak okreslonego oporu cieplnego też rosna wraz z cena energii: kiedyś w Polsce nikt na to prawie nie zwracał uwagi a dzis staje sie to całkiem istotnym składnikiem kosztów utrzymania domu. Trzeba przecież go ogrzewać teraz a potem również i za te kilka lat których brakuje Ci do emerytury...Poniewaz najtaniej wychodzi uczyć się na doświadczeniach innych (a nie na swoich błędach) proponują skorzystac z doświadczeń innych krajów leżących w podobnym połozeniu geograficznym i w podobnej kulturze technicznej: według mniej dobrze jest to robić wg najlepszych norm niemieckich (bo w Szwecji jest sporo zimniej niz u nas, w Czechach za górami więc cieplej, Białoruś ma nieco innyc poziom techniki jak na razie). I czytając ich wymagania znajdziemy zalecenia dla domów nowobudowanych oraz domów tzw pasywnych (praktycznie bez dodatkowego ogrzewania). Sam zadecyduj w jakim kierunku chcesz iśc..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 29.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 niejestem fachowce, ale sa przeciez wzory z ktorych mona policzyc jakie grube ma byc ocieplenie, aby inwestycja w ocieplenie niezwracala sie oprze kilkadziesiat lat. teoretycznie zbudujmy domy ze styropianu o grubosci 50 cm i naewt niebedie trzeba tego ogrzewac hahaha Inwestycja w ocieplenie jeat aktualnie integralną częścią procesu inwestycyjnego pod tytułem "budowa domu". Jesli jest inaczej, znaczy to tylko, że inwestor popełnił duży bląd w wyborze projetku, lub - bardziej konkretnie - wyborze rodzaju przegród w swoim projekcie. Wzory oczywiście są, ale świadome ich użycie wymaga nieco więcej niż tylko biegłości w operowaniu formułami matematycznymi. Teoretycznie można zbudować dom ze styropianu o grubości 50 cm. Wątpię jednak, aby dało się w nim mieszkać bez ogrzewania i paru jeszcze, niezmiernie istotnych w takim przypadku, instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 24.08.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 A ja mam stary dom (remontuje go) z cegły. grubosc ścian to 45cm. Czy jest sens dawac 20cm styropianu?? Tyle chciałem ale wszystkich to dziwi. To moze 15cm?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlakoski 25.08.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Zależy to też od tego gdzie mieszkasz, z czego masz ściany itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.08.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 A ja mam stary dom (remontuje go) z cegły. grubosc ścian to 45cm. Czy jest sens dawac 20cm styropianu?? Tyle chciałem ale wszystkich to dziwi. To moze 15cm?? Przy ocieplaniu takiej ściany trzeba wziąć pod uwagę również inne aspekty. Ograniczenie ilości światła w oknach (efekt okna strzelniczego), mocowanie rur spustowych i niekiedy rynien. Może zamiast grubszego styropianu lepiej zastosować lepszy, np. Platinium +, przy którym osiąga się ten sam efekt izolacyjny przy cieńszej izolacji. No i niem sensu dawać 20cm styropianu na ściany jeżeli podobnie nie ociepli się np. dachu i pozostawi się stare nieszczelne okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 28.08.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Brawo! rzadko sie spotyka rozsadna wypowiedz na forum. Za to kroluje oszolomstwo/glupota. I prawdopodobnie zaraz Ty i ja zostaniemy opluci jadem przez wszystkowiedzacych. jak czytam te wypowiedzi o grubosci ocieplenia, to z roku na rok, wzrasta grubosc ocieplenie . Ja uwazam ze wszystko zalezy z czego ten dom jest budowany, inaczej bedzie z BK, inaczej z cegly itp itd. niejestem fachowce, ale sa przeciez wzory z ktorych mona policzyc jakie grube ma byc ocieplenie, aby inwestycja w ocieplenie niezwracala sie oprze kilkadziesiat lat. teoretycznie zbudujmy domy ze styropianu o grubosci 50 cm i naewt niebedie trzeba tego ogrzewac hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.08.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Brawo! rzadko sie spotyka rozsadna wypowiedz na forum. Za to kroluje oszolomstwo/glupota. I prawdopodobnie zaraz Ty i ja zostaniemy opluci jadem przez wszystkowiedzacych. jak czytam te wypowiedzi o grubosci ocieplenia, to z roku na rok, wzrasta grubosc ocieplenie . Ja uwazam ze wszystko zalezy z czego ten dom jest budowany, inaczej bedzie z BK, inaczej z cegly itp itd. niejestem fachowce, ale sa przeciez wzory z ktorych mona policzyc jakie grube ma byc ocieplenie, aby inwestycja w ocieplenie niezwracala sie oprze kilkadziesiat lat. teoretycznie zbudujmy domy ze styropianu o grubosci 50 cm i naewt niebedie trzeba tego ogrzewac hahaha po co opluwać wystarczy się pośmiać widać, że Kolega kalkulacji takich z pewnością nie robił tres34, o ile dobrze pamiętam, to chciałeś skasować swoje konto i się wyprowadzić, nie udało się, co? biedaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts