Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

no tak, on jak wrzeszczy, to jednoczesnie właściciel kamienia wrzeszczy i leci do lekarza :)

Mój siedzi cichutko, niech sobie siedzi. Jak nam służba zdrowia wyzdrowieje, to pójdę go wyciąć...

My w lesie mieszkamy, a stan izolacji domu jest opłakany.

Grzyba oczywiście mamy...

I kasy na zrobienie porządku z tym nie mamy.

Ewa - grzyby zdaje się nie lubią kwaśnego środowiska, prawda?

Bo się zastanawiam, jakby je tak octem potraktować, te ściany zagrzybione... ?

Grzyby nie lubią zasadowego. Ale takie ludzkie. Sodką się je traktuje. Budowlane chyba też, bo kiedyś się po to ściany białkowało wapnem. Ja mam kuchnię wywapnowaną. To cała historia... wprowadzałam się w mokre ściany. Szafy na górze wstawiliśmy na tymczasem ale na dole zabudowa kuchni szła już docelowa. Strasznie się bałam, że jak powieszę szafki to mi się zagrzybią i całą kuchnię wapnem obleciałam. Ooo jak mój mąż potem klął. Ale skuteczne było, szafy na górze zbutwiały a w kuchni nie. No, ale u mnie po miesiącu już sucho bylo, jakby ciągle wilgoć była, to może by to wapno nie pomogo.. Domestos też jest skuteczny na doraźnie.

Wapno u nas odpada, bo ściany wcześniej emulsją malowane.

Popytam w sklepie o farbę jakąś ze zajzajerem na grzyba.

Domestos działa, ale na krótką metę, wybija to, co na wierzchu, a zarodniki w ścianie zostają i potem i tak po pewnym czasie wyłazi z powrotem.

Aneta, nie zarodniki ale przyczyna zostaje. I co byś nie robiła, to tak będzie.. Nie zainstalowałaś przypadkiem plastikowych okien w starym domu bez dobrej wentylacji? Bo to częsty powód.

DPSia - Ty nie mieszkasz W LESIE. W LESIE to mieszka Braza. U Was las nie ma wpływu na ściany w domu. A do tego Wasze tereny są suche, piaszczyste. Ty masz jakiś problem w domu bodowlano-technologiczny. jak pisze Ewa - może za szczelne okna? Pewn ie brak izolacji poziomej (tego raczej robić nie będziecie). Nie wiem jak z pionową - można by się pokusić, ale trzeba wiedziec jak. NA PEWNO jak najczęsciej wietrzyć. Otwierać szeroko wszystko na krótko ale często. To znacznie skuteczniejsze niż grzanie.

U nas jest taki problem, że fundamentu typowe, czyli właściwie brak i jest kupa kamieni, poza tym długo było uszkodzone orynnowanie i ciekło po ścianie, izolacja pozioma w opłakanym stanie, okna plastikowe, ale są od 12 lat, a grzyb od 3, więc to nie one są winne.

Zresztą, ta chałupa jest całościowo w opłakanym stanie i nieraz już mówiłam, że jakbym tylko mogła, to bym natychmiast taką wielką gruszkę wpuściła i pier...ła, żeby zburzyć.

Taniej wyszłoby od nowa zbudować, łącznie z przyzwoitym zaizolowanym fundamentem i wszelkimi szykanami, niż remontowanie tej cholernej chałupy.

Lubię to miejsce tutaj, ale nie lubię tego domu, jest głupi i źle zbudowany!

A ja z innej, ale też grzybowej beczki - czy pleśń może zaląc się w pralce? Z mojej bucha jakimś takim pleśniowym smrodkiem! I to tuż po praniu, a nie po miesiącu nieużywania. Od razu dodam, że pomiędzy praniami stoi otwarta i... śmierdzi.

A ja z innej, ale też grzybowej beczki - czy pleśń może zaląc się w pralce? Z mojej bucha jakimś takim pleśniowym smrodkiem! I to tuż po praniu, a nie po miesiącu nieużywania. Od razu dodam, że pomiędzy praniami stoi otwarta i... śmierdzi.

Może na coś się przyda: Pleśń w pralce - sposoby i zapobieganie

DPSia ja pamiętam co pisałaś o domu.. Ale jest jaki jest. Z najtańszych metod polecam częste wietrzenie ;).

Okna plastikowe w połączeniu z innymi rzeczami na pewno maja wpływ. A z jakimi to juz trzeba wedziec więcej o Waszym domu i stylu zycia, że tak powiem.. Może ... za duzo gotujesz....?

Ale spróbuj narzucić sobie jakiś system - np wietrzenie szeroko przez kilka minut raz dziennie, może będa efekty.

W mojej pralce pleśń rośnie w szufladzie na proszek. Jak wyjmuję to czarna cała. Jak zaczyna pachnieć, to wkładam do miski ową szufladę i zalewam domestosem. Pleśń znika i na trochę jest spokój.

Aneta, no to pozostaje ci kaloryfer powiesić tam, gdzie ten grzyb. Albo piecyk elektryczny przy tej ścianie, ale nie dmuchawę tylko jakiś olejak, ma działać wolno i długo... Zwykle to wystarcza. Bo jak pomalujesz mokrą lub przemwrzającą ścianę nawet super farbą to i tak odpadnie...

Nie lubię mojej pralki szczerze i serdecznie, co gwarantuje jej długie życie.

Wierzch, dzięki wielkie za link. Zanim przeczytałam, zaczęłam stosować. Właśnie nastawiłam pustą pralkę z odkamieniaczem na 90 stopni. Rzeczywiście piorę w niskich temperaturach, ale nadmiaru żelu do prania nie używam na pewno. Może z płynem do płukania przesadzam? O kolejnych krokach nie pomyślałam, ale teraz wiem i zastosuję.

Ewa, szuflada owszem, zarasta, ale też ją myję. Śmierdzi jednak z bębna. Może trzy prania na pusto z odkamienianiem, z wybielaczem i samą wodą pomogą. Kołnierz już wyszorowany.

A ja myślałam, że w pralce, którą co chwilę płucze kolejna porcja wody, pleśń nie ma szans. Jak widać, nie miałam racji.