Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

A ja niedawno czytałam o jakiejś kobiecie, która piciem herbaty w potwornych ilościach wpędziła się w ciężką chorobę. Nie pamiętam tylko, ile tej herbaty piła.

Kawę piję ostatnio tylko z ekspresu i z mleczkiem najczęściej. Ostatecznie rozpuszczalną z braku czasu.

A ja niedawno czytałam o jakiejś kobiecie, która piciem herbaty w potwornych ilościach wpędziła się w ciężką chorobę. Nie pamiętam tylko, ile tej herbaty piła.

herbata byla tylko nosnikiem prawdziwej przyczyny. Fluor ... to fluor ja tak zalatwil ;) http://www.dailymail.co.uk/health/article-2297068/Woman-loses-teeth-develops-rare-bone-disease-drinking-TEA.html

A jak kawa to tylko z mlekiem :wiggle: Wlasnie przepijam ostatnie lyki :rolleyes:

No pewno, że z mlekiem, czarna jest fuj!

Jak ktoś żłopie jakieś dwa wiadra jakiegokolwiek napoju na fluoryzowanej wodzie - co dziennie! - no to nie widzę mozliwości, żeby się nie pochorował. :no:

Ja, jak Arnika, podaję każdy rodzaj kawy: z ekspresu, parzoną, rozpuszczalną każdą w wersji kofeinowej lub bezkofeinowej, z mlekiem zagęszczonym, zwykłym i ze śmietanką. Przy odrobinie wysiłku może być latte macciato (tak się to pisze?). Takoż sama piję każdy rodzaj kawy i nie wybrzydzam, jeno kofeinowej unikam po południu. No chyba, że latte macciato w kawiarni zamówię, bo słabe jest i zasypiam po nim.

Fluor nie jest z wody, tylko z samej herbaty. Kiedy byłam dzieckiem, tłoczono nam do głów, że trzeba pić herbatę dla zdrowych zębów.

"Krzew herbaciany w trakcie swojego życia absorbuje fluor zarówno z powietrza jak i gleby. Pierwiastek ten akumulowany jest głównie w liściach rośliny w postaci kompleksów z glinem. Im dłużej roślina żyje, tym wyższe jest stężenie fluoru w jej liściach. Człowiek spożywający herbatę z wysoką zawartością fluoru może narazić się na przewlekłe zatrucie. Warto wspomnieć, że zawartość fluoru w herbacie różni się pomiędzy typami herbat. Regułą jest, że im starszy jest liść, tym wyższej zawartości fluoru możemy oczekiwać. Jednak zdobycie informacji na ten temat od plantatora graniczy z cudem."

Hm, niekoniecznie. Drogie herbaty są (podobno) robione z młodych pędów. Kupiłam kiedyś taką - były całe listki, nieduże po namoczeniu. Przypuszczam, że im taniej, tym starzej... A w najgorszych to już pewnie kora mielona :rolleyes:

No właśnie..

Dlatego zgrozą jest kupowanie herbat w torebkach ( ja mam wrażenie, ze papier czuję, a herbata tam jest z tego co halę zamiotą) ...

Jeśli kupuję herbatę to z jak największych liści.. zielona dobra to ganpauder.. ze sklepów z herbatami... Emil kupuje namiętnie papierowe wynalazki.. bleee...

Ewuś ja troszkę wczesniej ale chcę się wyrobic. ;-)

Wesołych Świąt.

Zdrowia, szczęścia humoru dobrego,

a, przy tym wszystkim

stołu bogatego.

Mokrego dyngusa, smacznego jajka.

I niech, te święta będą

jak bajka!