Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

A pamiętasz półlitrową lampkę ?

:no:

Ale pamiętam jak Lidka dostała w półlitrowym kuflu ...

Wiola ja tez pilam z bialych winogron a to co ostatnio przywiezliscie to z czego bylo? pije sie toto jak soczek ale na czworakach sie do wyrka wchodzi ;):cool:

Potrafisz rozpoznać?

Zgaduj...

Fakt.. pije się jak sok.. ale rozbiera i na czworaka się chodzi.... mężowie są zadowoleni po takim winku;) :lol:

Winogron bordowy ale nie ten ogródkowy tylko to duże winogrono, śliwka i czarny bez...

Bez daje cudny kolor, rozgrzewa, jest i moc.. , która ścina z nóg....

No i co ja będę miała w sierpniu? muszę skitrać jeszcze jakąś flaszeczkę.. bo na nowe to dopiero na jesieni można liczyć..

:no:

chcesz wino zrobić?

Albo sok z czarnego bzu?

Z kwiatów Dziewczyny na FM podawały przepis na sok.. ja nie robię...

Z owoców i owszem.. ale muszą być z jesieni i przemrożone.. zerwać i do zamrażalnika włożyć..

Potem albo sok albo wino, ale nie z samego czarnego bzu.. do tego śliwki, winogron.. cud miód..

Noo i taki balonik spory .. z 40-50 litrów.. mmmmmm

Ja zachwycona byłam winem z malin.. nie jest mocne ale pyszne.

Wino z czarnych porzeczek też przepyszne.. mmmm.. w tym roku zrobimy troszkę z porzeczek, z wiśni, z malin .. no i tradycyjnie z trójki owoców..

Ale narobiłam sobie smaka na winko. a ja prochy biorę bo mnie napiernicza ...

wina to ja dobrego nie umiem. jedno raz w życiu mi wyszło - z zielonych szyszek sosnowych. Trochę terpentyną jechało, ale to się nazywało, ze pachnie lasem ;) raz wyszło i więcej razy nie chciało ...

Ja bardziej o nalewkach myślę. Bzówka? Chyba zrobię taką małą buteleczkę na próbę :)

Myslę, że jeśli zalejesz te kwiaty, dodasz do tego wyszorowane cytryny pokrojone w plasterki i oczywiście syrop z wody i cukru (mniej lub bardziej słodki, zależy jak lubisz), to powinna wyjść fajna nalewka i tyle! :yes:

A gdzie śpirytus do tej nalewki..?

No chyba , że to miałby być light dla dzieci.. znaczy ta nalewka...

Ewa.. i nie słuchaj.. dużo butelek rób od razu.. co to jest jedna mała butelczyna?

Co by było gdyby mój ślubny zrobił jeden maleńki balonik winka? Noo mało by było... A tak miało okazję spróbować kilka osób i imprezki też przy winku były...