Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, dziecko mam już w domu i w przyszłym tygodniu do szkoły trzeba ją pogonić ;)

Nie wzięłam okularów do pracy! To znaczy wzięłam ale takie słabe do chodzenia. W związku z tym na monitorze mam woły a nie litery a w klawiaturę wale "w ciemno". Jak to źle być ślepym, buuuu

Ewa - kupiłam tą poduszkę sensoryczną czy jak jej tak i siedzieliśmy oboje z mężem każde (przed kompem, przy biurku w pracy..) i każde ma to samo odczucie - dolegliwości się pojawiła lub nasiliły (ból w dole pleców, mrowienie itp), te znane dotąd, nie nowe. Czy tak ma być? Bo mój mąż już nie chce na niej siedzieć (a kupiłam DLA NIEGO), bo się zraził....

w zasadzie to pracują mięśnie dotąd nieużywane. Więc warto popatrzeć, co będzie dalej. Powinny przejść, jak te mięśnie się wzmocnią. Ale mam jedno zastrzeżenie - nie badałam was, więc mogę się mylić. Ale ja bym spróbowała. Mężowi odpuść na trochę, zobacz sama, faceci są mniej cierpliwi...

O - zakwasy to juz chyba dobry rezultat.... ?

Staram się siedząc na niej, jak pamietam albo jak mnie najdzie kiwać na niej. na wszystkie strony (nie wiem czy dobrze robię? ale taki kiwanie-kołysanie daje przyjemne odczucia, chyba mojemu kręgoslupowi to sie podoba). POza tym można siedzieć bardziej na środku poduszki-centralnie i inaczej to odczuwam albo przesunąć się do tyłu o ina wtedy bardziej jest de facto pod udami. Ewa - to siedzieć tak czy tak, czy raz tak a raz inaczej?

Ogólnie mnie się podoba to, że siedziąc na niej wykonuję różne ruchy, mniej lub bardziej niechcący i mam wrażenie własnie ruchu podczas siedzenia, co jest fajne. Mężowi chwilowo odpusciła i stwierdziałam, że zaciągnę języka co by mieć argumenty..

Mąz ma problemy z odcinkiem lędźwiowym, mrowienia w nodze, nie może długo stać (dostał zestaw ćwiczeń od lekarza i jak ćwiczył było duzo lepiej).

u nas też się mówi beret :)

gagata, poduszka działa długotrwale, to nie jest coś, co posiedzisz 3 razy i już. To ma właśnie na celu utrzymywać w lepszym stanie te mięśnie, które trzymają kręgosłup. Czyli ćwiczenia swoją drogą a poduszka na co dzień. Sama poduszka może byc za mało, same ćwiczenia działają krótko, chyba, że się ćwiczy regularnie. A taka poduszka to tylko się siedzi i kiwa na boki ;)

Teraz mąż- ja go nie badałam. W zasadzie się uważa, że jeżeli ktoś ma objawy neurologiczne czyli osłabienie mięśni czy zaburzenia czucia, to jest to wskazanie do operacji a nie do cwiczeń. Ćwiczenia często w takich stanach nie pomogą a czasem zaszkodzą. Nie wiem, jak u męża badanie neurologiczne. Drętwieje mu noga - to są zaburzenia czucia. Ale stałe czy czasami, jak duże i co dalej to musi zdecydować neurochirurg. Jeżeli uzna że nieoperacyjne, to ćwiczyć powinien dużo, tutaj MacKenzie bywa dobry, bardzo regularnie a taka poduszka to tylko dodatek. I to już mu fizjoterapeuta powie po zbadaniu, czy akurat potrzebny.