Agduś 15.03.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ja chyba zdążyłam. Mój krzywy kręgosłup cierpliwie znosił wszystko - jazdę konną (podobno zakazaną), ciąże - nie protestował. Zaczął dopiero kiedy się zapuściłam. Na szczęście nie całkiem, bo wystarczyło trochę poćwiczyć, podpory mu wzmocnić i się zamknął.Na poduszce siaduję - owszem - ale najwyraźniej za krótko siedzę, bo nie mam zakwasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.03.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Aneta, drętwienie a drętwienie to różnica. Ale raczej przy piersiowym to się operuje różne zniekształcenia a ie drętwienie To to można sobie rozcwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.03.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Zastanawiam się, kiedy mój kręgosłup się na mnie wypnie ... Jak dotąd znosi cierpliwie mnóstwo moich wygibasów, jeno pod prawą łopatką mnie kłuje. Juz nie tak bardzo, jak trzy tygodnie temu, ale jednak. Chyba za dużo siedzę a "berecika" nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.03.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No i bardzo dobrze, nie widzę powodu, żeby się kroić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.03.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) To jest bardziej MROWIENIE niż DRETWIENIE. Ja np od zawsze uwielbialam wszystko robić siedząc na miękkim ,w dziecienstwie miałam taki wielki tapczan na którym odrabialam lekcje,czytalam itd. Teraz jak mam coś zrobić na laptopie to siadam z nim na fotelu zamiast przy stole na krześle. No i zauwazylam, że mój kręgosłup woli niestety jak siadam na twardym Bo od jakiegoś czasu (od roku?) jak za długo siedze na miękkim (kanapa, fotel) bolo mnie dół pleców, mam trudności zwyprostowaniem i czasem pojawia się mrowienie w nodze. Kiedy przez kilka dni byłam w szpitalu (zabieg "z innej bajki")) mrowienie i bóle znikły (ciągle leżałam), kiedy zaczęłam często pracować weWrocku w biurze (zero tapczana i foteli tylko krzesło przy biurku)- znów objawy ustąpiły.A ja tak lubię miękkie fotele i kanapy... Tak pomyślałam że jak znacznę ćwiczyć to i na kanapkę będę mogła wrócić? No i myślałam że "beret" też pomoże... A co do męża to też ma mrowienia jak dluzej postoi z kolei. No i po badaniu u specjalisty dostał zestaw ćwiczeń. Rozuemiem, ze poduszeczka może być dodatkiem do ćwiczeń a nie.. zamiennikiem No ale to raczej oczywiste, dla mnie ważne czy ona mu nie zaszkodzi -rozumiem, ze zapytać tegoż specjalisty. Do operacji tez rzecz jasna nikt się tu nie pali... Edytowane 16 Marca 2014 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 mrowienia jak dłużej postoi to faktycznie wystarczy ćwiczyć.I przypuszczam, że beret mu nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.03.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No i prosty wniosek się wysnuwa, że powinniśmy zrezygnować z wygodnych kanap i foteli ..... ja w to nie wchodzę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Nigdy nie miałam problemów z kręgosłupem, może dlatego, ze od dziecka siedzę przy biurku jak piszę i czytam, ba nawet jak czytam zwykłą książkę, to też wyprostowana przy biurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.03.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wygodną sofę okupuję z poduszką pod plecami i nogami na stole. Plecom chyba to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.03.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Ja zawsze z nogami do góry, w sypialni na tapczanie, więc w sumie nie jest tak źle. Na razie dajemy radę, a że trochę drętwieją plecy... Przez sezon dostaną porcję ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.03.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 O właśnie - ja też często nogi na stole. Czyli niejako na równi z .. siedzeniem (albo nieco wyżej). Ewa - czy to lepiej dla kręgosłupa czy gorzej? Tzn. czy lepiej nóżki opuszczone na podłogę czy - hop na stolik??? Brazunia - no właśnie, jak by świat wyglądał????? :no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ba, zależy co chcesz osiągnąć.. nogi na stół u wszystkich z niewydolnością krążenia i puchnięciem nóg pod koniec dnia. Przy różnych zapaleniach naczyń żylnych i limfatycznych takoż, byle nie uciskać o kant stołu Dla kregosłupa - nogi na podłogę mniej więcej w kątach prostych, znaczy siedzisko tak wysoko, żeby był kąt prosty dla kolan i trochę rozwarty dla bioder. Fajnie, nie? A i żeby nie uciskać kantem krzesła podudzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.03.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Nieeee, to za trudne. Wolę na łóżko w sypialni i nóżki do góry. Od razu lepiej się odpoczywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.03.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 O mamuniu.... a relaks??? Czytałam gdzieś, że w ogóle pozycja siedząca jest NAJGORSZA dla kręgosłupa. No to może faktycznie kłaść się jak DPSIa i tyle....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 17.03.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przyjmuję hipotezę o najlepszej pozycji leżącej i będę stosować naprzemiennie z pozycją siedzącą z nogami na stole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.03.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Ale ja się nie kładę - ja siedzę, tylko że z nogami na łózku, wyprostowane mam przed sobą. Siad prosty w podparciu pleców, ćwiczony na łóżku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 O mamuniu.... a relaks??? Czytałam gdzieś, że w ogóle pozycja siedząca jest NAJGORSZA dla kręgosłupa. No to może faktycznie kłaść się jak DPSIa i tyle....? nie jest najgorsza, jak jest wyprofilowane podparcie a czytanie na leżąco podobno dla oczu niezdrowe, w sens tej legendy nie wnikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.03.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Jakby się nie uwalić - czemuś pomagamy, czemuś szkodzimy. Znaczy najlepiej by było pozycje zmieniać, najlepiej pamiętając, jak długo przebywaliśmy w poprzedniej... Eeeee tam, mnie się nie chce... Na razie mogę sobie na to pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 18.03.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Biedny ten mój kręgosłup, bo ja półleżącą pozycję preferuję przy czytaniu i przy netowaniu :)Ale za to w pracy raczej chodzę po klasie, przy biurku trudno mi usiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.03.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Ja podobno (?) popsułam sobie wzrok, czytając od dziecka (od dziecka dużo) na leżąco, właśnie na boku... Pewnie, jak Agduś napisała, ważne żeby nie za długo w jednej, jaka by nie była.. Najlepiej, żeby samo życie (tryb życia) nam to narzucało (bez specjalnego myślenia o tym) ale nasz cywilizacyjny "tryb życia" jest raczej mało ... prokręgosłupowy... Noooo - gdybysmy pozostali na czterech to byłoby co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts