Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

Już wiem, ze jechałaś. Gratuluję :)

Mam na działce kosa albo szpaka? Czarny z żłótym dziobem ... Warto go opisać, bo takiego ptaka to ja jeszcze nie widzialam. Leniwy jak reszta rodziny :)

Mieszka pod choinką. Choinka ma gałęzie do samej ziemi i tam sobie znalazł lokum. Wstaje razem z nami, czyli w tygodniu ok 7 a w weekendy po 8. Jak wypuszczamy psa na dwór. Wstaje, czyli wygrzebuje się z gałęzi, siada na choince, autentycznie się przeciąga, wygląda jakby był mega rozespany i musiał się obudzic. Nawet jak siedzi, to mu się głowa kiwa! Po tych 10 min leci do karmnika na śniadanie, zawsze tam trochę słonecznika leży. Potem wraca na choinkę albo na jakąś niedaleką gałąź, siedzi, kiwa się.Tak gdzieś po godzinie odlatuje w swoich sprawach.

Kiedyś podeszłam do niego na wyciągnięcie ręki, a on nadal siedział i się kiwał ;) Ale już przed dzieckiem ucieka na czubek drzewa, więc slepy nie jest...

Oryginał :)

Najprawdopodobniej kos. :)

U nas kiedyś sójki w zimie w ogrodzie mieszkały, pod jałowcem w śniegu sypiały.

Kiedyś spadło w nocy dużo sniegu, więc rano wzięłam miotłę z gałęzi i poszłam trochę otrzepać śnieg z krzewów.

Łup!!! - a z krzewu spada rozespana nieprzytomna sójka zakopana w śniegu!

Ależ byłyśmy obie zdumione! :lol2:

Kosy mają długie ogonki i bardziej matowe piórka. Szpaki są podobne, ale ogonki mają króciutkie i błyszczące piórka. Większość szpaczków jest dropiata, ale są też całkiem czarne. Latają całymi stadami i są prześliczne, kiedy tak obsiądą trawnik (mniej, kiedy obsiądą owocującą czereśnię albo wiśnię). Edytowane przez Agduś

Sądząc po zdjęciu dzioba, to jest to kos.

U nas też kotów multum, ale nie lubią być pokłóte, więc pod choinkę typu świerk kłójący się nie pchają. Nie jest łatwo pod nią wleżć szczególnie bez hałasu.

Braza, ja też tak myślałam. Do czasu... Po prostu koty lubią drób i zjadają ptaki nie przynosząc trofeów do domu. Raz ocaliliśmy krętogłowa ze szponów Carmen. Na szczęście piórek na trawie nie znajduję, więc chyba niezbyt często polują z powodzeniem.

Świerki kłujące są świetne na koty! Póki mieliśmy takie w roli choinek, to wszystko było ok. W tym roku była jodła i Rysiek ją przewrócił.

skuteczny jest beta bloker pod warunkiem, ze masz je dość często, nie masz niskiego ciśnienia i nie masz wolnej czynności serca. W tych przypadkach lepiej cinie lub jakiś zomig (100 zł / 3 tabl ;) )