EZS 16.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Braza, a jechałaś już? Pytam o nowego i jako kierowca oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Już wiem, ze jechałaś. Gratuluję Mam na działce kosa albo szpaka? Czarny z żłótym dziobem ... Warto go opisać, bo takiego ptaka to ja jeszcze nie widzialam. Leniwy jak reszta rodziny Mieszka pod choinką. Choinka ma gałęzie do samej ziemi i tam sobie znalazł lokum. Wstaje razem z nami, czyli w tygodniu ok 7 a w weekendy po 8. Jak wypuszczamy psa na dwór. Wstaje, czyli wygrzebuje się z gałęzi, siada na choince, autentycznie się przeciąga, wygląda jakby był mega rozespany i musiał się obudzic. Nawet jak siedzi, to mu się głowa kiwa! Po tych 10 min leci do karmnika na śniadanie, zawsze tam trochę słonecznika leży. Potem wraca na choinkę albo na jakąś niedaleką gałąź, siedzi, kiwa się.Tak gdzieś po godzinie odlatuje w swoich sprawach. Kiedyś podeszłam do niego na wyciągnięcie ręki, a on nadal siedział i się kiwał Ale już przed dzieckiem ucieka na czubek drzewa, więc slepy nie jest... Oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Najprawdopodobniej kos. U nas kiedyś sójki w zimie w ogrodzie mieszkały, pod jałowcem w śniegu sypiały. Kiedyś spadło w nocy dużo sniegu, więc rano wzięłam miotłę z gałęzi i poszłam trochę otrzepać śnieg z krzewów. Łup!!! - a z krzewu spada rozespana nieprzytomna sójka zakopana w śniegu! Ależ byłyśmy obie zdumione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No właśnie, zawsze myślałam, że ptaszki wstają o swicie a okazuje się, że niektóre też pospać lubią! I wcale nie są pracowite jak wikt i mieszkanie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To chyba kos, faktycznie. U mnie też takie mieszkają, ale teraz ich nie widzę! Lubię tego Twojego gościa, musi być fajny!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Kosy mają długie ogonki i bardziej matowe piórka. Szpaki są podobne, ale ogonki mają króciutkie i błyszczące piórka. Większość szpaczków jest dropiata, ale są też całkiem czarne. Latają całymi stadami i są prześliczne, kiedy tak obsiądą trawnik (mniej, kiedy obsiądą owocującą czereśnię albo wiśnię). Edytowane 19 Lutego 2012 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To jest kos. A to szpak. Przy okazji wyczytałam, że czarne robią się na zimę, a dropiate latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 U nas niestety dużo kotów łazi, więc taki by sie w gałęziach nie uchował. Nawet miałam pomysł, aby kupić tym kotom obroże z dzwonkami i sąsiadów zawstydzić jakimś przyczepionym liścikiem, że koty mają co jeść, to warto zadbać o ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Sądząc po zdjęciu dzioba, to jest to kos.U nas też kotów multum, ale nie lubią być pokłóte, więc pod choinkę typu świerk kłójący się nie pchają. Nie jest łatwo pod nią wleżć szczególnie bez hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Moja kicia też na ptaki cięta, ale na szczęście ptaki są cwańsze od niej! Tak patrząc na zdjęcia to u mnie też jednak kosy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.02.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Braza, ja też tak myślałam. Do czasu... Po prostu koty lubią drób i zjadają ptaki nie przynosząc trofeów do domu. Raz ocaliliśmy krętogłowa ze szponów Carmen. Na szczęście piórek na trawie nie znajduję, więc chyba niezbyt często polują z powodzeniem. Świerki kłujące są świetne na koty! Póki mieliśmy takie w roli choinek, to wszystko było ok. W tym roku była jodła i Rysiek ją przewrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 wiedziałam, wiedziałam, że mój kos wiedział jak się ustawić. Jak ktoś leniwy a chce przeżyć , to musi być inteligentny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Kosy są inteligentne i ładnie śpiewają. Czarne są samce, samice brązowe, ale one częściej odlatują na zimę. Faceci są oczywiście bardziej leniwi i częściej zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.02.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No dokładnie, jak się jest leniwym, to trzeba ruszać głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.02.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 U moich kosów chyba samice miały niezłą siłę przebicia bo żadnego nie widzę ... Od długiego czasu kicia żadnych śladów nie zostawia, jest szansa, że jednak fruwające są cwańsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zmarzłam dzisiaj na zakupach, u nas znowu jakby chwilowo zima.Idę do doktora po coś na migreny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 skuteczny jest beta bloker pod warunkiem, ze masz je dość często, nie masz niskiego ciśnienia i nie masz wolnej czynności serca. W tych przypadkach lepiej cinie lub jakiś zomig (100 zł / 3 tabl ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.02.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 skuteczny jest beta bloker pod warunkiem, ze masz je dość często, nie masz niskiego ciśnienia i nie masz wolnej czynności serca. W tych przypadkach lepiej cinie lub jakiś zomig (100 zł / 3 tabl ) I jeszcze pewnie trzeba je brać 3 x dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ciśnienie dziś mierzone - 120/75. Kiedyś byłam niskociśnieniowa, teraz jak wyżej. Jakby bardzo trzeba było to kupię, ale poczekam, bo strasznie drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 no nie, najczęściej wystarcza jedna w razie bólu. Ale gorzej, jak boli co drugi dzień. Wtedy włącza się leki na stałe i już nie takie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts