Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

Inaczej mówiąc, jeśli chodzi o badania, za które płaci POZ, to najmilej widziany jest pacjent, który badań nie wymaga. ;)

A już absolutnie idealna sytuacja to taka, kiedy zadeklaruje się jak najwięcej pacjentów do danego POZu, a najmniej z nich choruje.

Dokładnie :)

Niestety zwykle trzon stanowią emeryci z licznymi chorobami...

A jeszcze dojdzie cyrk z receptami. Od czerwca każą nam podpisywać nowe umowy. Wszystko to, co po protestach usuneli z ustawy jest w umowie. Czyli jeżeli wypiszę lek nienależny w danej chorobie (spoza wskazań rejestracyjnycch) - płacę; jeżeli wypiszę lek na astmę a urzednik powie, że pacjent nie ma astmy - płacę; jeżeli pomylę się w adresie - płacę. Jednym słowem chromolę umowę i od czerwca wypisuję leki pełnopłatne. I powiem wam, że bardzo trudno będzie znależć lekarza mającego umowę z NFZ. Po prostu lekarze też mają jakiś instynkt samozachowawczy a NFZ chce ewidentnie przerzucić koszty refundacji leków na lekarzy. Powód się znajdzie, wystarczy niedociągnięcie w dokumentacji, co przy 20 pacjencie się zdarza a przy 40 jest normą...

Dokładnie :)

jeżeli wypiszę lek na astmę a urzednik powie, że pacjent nie ma astmy - płacę; jeżeli pomylę się w adresie - płacę.

Jeśli wypiszesz lek na astmę pacjentowi choremu na astmę, sądzę ,że żaden urzędnik tego nie zakwestionuje, jeśli pomylisz się w adresie - to Twój błąd, więc kto ma za niego odpowiadać jeśli nie Ty??

Stare przysłowie mówi,że ten się nie myli,kto nic nie robi, ale kto ma odpowiadać za pomyłki ? Każdy jest odpowiedzialny za swoją pracę i nie ważne czy to sędzia(na), lekarz(ka), urzędnik(czka), sprzątacz(ka) czy ekspedient(ka).

PS. Wpisujesz adres pacjenta ręcznie na recepcie/skierowaniu?

Samorząd rekomentuje nie podpisywać umów. Jeżeli większość nie podpisze, będzie dramat ale coś się MUSI ruszyć.

Szczerze współczuję pacjentom, ale postawili nas pod ścianą.

A jeszcze trzeba dodać rzesze lekarzy, którzy nie śledzą przepisów i nie dowiedzą się nawet, że mają podpisać jakąś umowę, tak samo jak w styczniu nie wiedzieli, ze trzeba wypisywać odpłatności i to zgodne z rekomendacjami. Moje starsze nieinternetowe koleżanki nie ogarniają tego zupełnie... do pierwszej kontroli NFZ.

Jamles, to nie o leczenie chodzi. Lekarze chcą leczyć. Ale niekoniecznie odpowiadać za biurokratyczne pomysły swoimi finansami. Ja mogę dbać, żeby na recepcie był odpowiedni lek, z dobrym dawkowaniem ale wisi mi, czy pacjent jest ubezpieczony i jak ten lek jest refundowany. To jest sprawa niemedyczna, przyznasz chyba....

Jeśli wypiszesz lek na astmę pacjentowi choremu na astmę, sądzę ,że żaden urzędnik tego nie zakwestionuje, jeśli pomylisz się w adresie - to Twój błąd, więc kto ma za niego odpowiadać jeśli nie Ty??

Stare przysłowie mówi,że ten się nie myli,kto nic nie robi, ale kto ma odpowiadać za pomyłki ? Każdy jest odpowiedzialny za swoją pracę i nie ważne czy to sędzia(na), lekarz(ka), urzędnik(czka), sprzątacz(ka) czy ekspedient(ka).

PS. Wpisujesz adres pacjenta ręcznie na recepcie/skierowaniu?

Malka, moja praca to dobranie leku, dawki itd. Tu pomyłka jest błędem lekarskim. Ale co mnie obchodzi, gdzie mieszka pacjent?????

Co do astmy - może zakwestionować, bo w rejestracji jest użyte słowo- udowodniona. Astmę trudno jest udowodnić, bo to choroba rozpoznawana na podstawie objawów. Pewnie nie zakwestionują pana profesora alergologa, ale biednego internistę z radością.

Co do ręcznego wypisywania - zależy gdzie. Powiem więcej, w spółce dane pacjenta uzupełnia personel, jak one się pomylą a ja nie sprawdzę, to płacę. To tak w kwestii formalnej dbałości o wykonywanie pracy..

Malka, moja praca to dobranie leku, dawki itd. Tu pomyłka jest błędem lekarskim. Ale co mnie obchodzi, gdzie mieszka pacjent?????

Ewa, ja rozumiem Twoja frustrację, ale nie tylko w Twoim zawodzie absurd popycha absurd i niestety musimy się im podporządkować, albo ponosić konsekwencje za "niesubordynację".

Ja ubolewam nad brakiem regulacji prawnych mojego zawodu, bo teoretycznie nie mogę podjąć samodzielnej decyzji, ale co w przypadku gdy przychodzi do mnie pacjent z rozrusznikiem i skierowaniem na DKF ?? Nie wykonam-źle, wykonam - jeszcze gorzej.

W zasadzie, to ja nie muszę w takim przypadku przeprowadzać wywiadu - to broszka lekarza kierującego, co mnie to obchodzi, nie? Zabiję pacjenta - jeden mniej do kasy z NFZ -tu. Tylko pytanie, błąd lekarza, czy mój ? To retoryczne pytanie, bo ja nie mam izby, która mnie obroni...więc odpowiedź jest oczywista.

Wiele by przytaczać takich przykładów i to nie tylko z Twojego czy mojego podwórka, więc ten adres wydaje mi się dość błahą sprawą.

od kilkunastu lat nie widziałam ręcznie wypisywanej recepty,stąd moje pytanie (mówię o zwykłych białych receptach)

co w przypadku gdy przychodzi do mnie pacjent z rozrusznikiem i skierowaniem na DKF ?? Nie wykonam-źle, wykonam - jeszcze gorzej.

wina lekarza. Masz skierowanie, on odpowiada za wystawienie, wskazania i pwskazania medyczne.

Łatwo byś się wybroniła, choć oczywiście lepiej nie wspomagać NFZtu wykańczając pacjentów :)

Ewa, no logikę masz rację, ale to pobożne życzenia, ale nie u nas w kraju.

Znane mi sa dwa przypadki skarżenia fizjoterapeutów, pierwszy przypadek dość głośny medialnie -terapeutka połamała nogi pacjentowi, nie znam zakończenia sprawy i drugi, masz lokalny, gdzie terapeuta "zerwał" przyczepy po rekonstrukcji, z tym,że skierowanie na terapię zostało wystawione stanowczo za wcześnie. ale tego żaden z biegłych (kolegów po fachu pana "wystawcy skierowania" - ortopedy, traumatologa) nie chciał potwierdzić, nie będę sie wdawać w szczegóły, bo nie o to chodzi, efekt taki, że odszkodowanie płaci terapeuta, choć logika wskazywałaby na coś innego.

nic to, pozostaje liczyc na to,że prawo będzie przestrzegane a ludzie (choćby z tych samych środowisk) będą ze sobą zdrowo współpracować i szanować wzajemnie swoją pracę.

edit :

Muszę się zorientować, jakich zawodów poszukują w Skandynawii...

a juz Ci mówię :

spawacz, hydraulik,pracownik rafinerii ;)

Zdecydowanie języki to właściwa inwestycja w przyszłość dzieci. :yes:
w połączeniu z zawodem

Jakoś tak dziwnie jest, że Anglicy w Anglii dobrze znają angielski i sam język nie jest atutem. Podobnie Szwedzi w Szwcji... Znajomość języka to dopiero wstęp do rozmowy - z czym przychodzisz :)

w połączeniu z zawodem

Jakoś tak dziwnie jest, że Anglicy w Anglii dobrze znają angielski i sam język nie jest atutem. Podobnie Szwedzi w Szwcji... Znajomość języka to dopiero wstęp do rozmowy - z czym przychodzisz :)

dokladnie! To must have a nie przewaga konkurencyjna :-) Najlepsze wydaje sie polaczenie wielu umiejetnosci, solidnej i trudno dostepnej wiedzy z unikatowym zestawem cech osobowosci :-) Bo "wygrac" to nie tylko wiedziec i umiec ale potrafic to dobrze i drogo sprzedac :-)

Pierworodna lekarzem nie będzie na pewno - i dobrze. Inżynierem też raczej nie, bo za dużo trzeba się uczyć. Chyba tylko ten modeling jej zostaje albo bogaty mąż... Trochę mało jak na osobę z IQ 150 z haczykiem. O młodszych trudno wyrokować.

Modeling nie oznacza głupoty - w dzisiejszych czasach często wręcz odwrotnie.

Te dziewczyny mają zaskakująco rozległą wiedzę, ogładę i wiele talentów, jak kończą z czynnym modelingiem, to często płynnie przechodzą do zawodów okołomodelingowych - czasopisma o modzie, fotografia, sztuka itd.

Zawód - wydawało mi się tak oczywiste, że nawet nie wspominałam. :cool:

Zgadzam się z Depesią. Jeśli dziewczyna ma warunki, to czemu nie spróbować? A wysokie IQ jak najbardziej potrzebne, aby się w tym środowisku poruszać, obserwować, zbierać doświadczenia i w przyszłości wykorzystać do konkretnej pracy (projektanta, dyrektora artystycznego jakiegoś pisma, może kostiumologa itp). Swiat mody, to potężny przemysł i jeśli sie córce to podoba, to można w nim i nieźle sie zrealizować i nbieźle zarobić. A zdobyte kontakty mogą w przyszłości pomóc.

W międzyczasie można studiować jakiś korespondujący kierunek.

Sama nie wiem. JA jestem bardzo zachowawcza. Może za bardzo? Bałabym się, bo ten świat okładkowo-rozrywkowy strasznie wyniszcza.

Agduś, nie chcę marudzić, ale wysokie IQ zwykle wtedy przekłada się na sukces życiowy, jeżeli idzie w parze z konkretnymi zdolnościami i celem w życiu. Samo IQ to tylko żyzna ziemia. Albo się ją będzie uprawiać i wyda dobre plony albo będą pięknie rosły na niej ... chwasty.

Tylko że jakby wszyscy mieli konkterny fach w ręku, to po pracy w tym konkretnym fachu ani do kina, ani teatru, ani muzeum.... A ktoś to musi robić i jeśli potrafi swe umiejętności sprzedać, to całkiem nieźle z tego żyje. Mam wielu znajomych artystów różnej maści i wiadomo, jedni przędą lepiej, a inni gorzej, bo niektórym brakło właśnie IQ i sam talent sie nie obronił.

A celem życia może być właśnie praca w tej branży. Tylko nie dostaniesz się do niej bez zdobycia kontaktów i przede wszystkim praktycznych umiejętności poruszania się w tym środowisku.

To już dziewczyna musi sie określić, czy ją to kręci, bo trochę pasji też potrzeba.