EZS 11.07.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 12 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.07.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 12 kg? jestem baaardzo pragmatyczna! I tak taniej wyjdzie niz zakup w USA z ichniejszym shipmentem, nie mowiac juz o zupelnie nieakceptowalnych cenach KA u polskiego dealera Nie takie rzeczy przywozilam Polecimy we dwojke wiec jakos sie wszystko akuratnie rozlozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.07.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 No to mam przepis na KA 8 łyżek mąki żytniej, 8 łyżek orkiszowej, 2 kubeczko wody i potem tyle zwykłej mąki, żeby odszedł od dna (ok 12) plus oczywiście prawie cały słoik zakwasu. Rosnie szybciutko, jest dobry. Ale mikser rzęxi trochę... Swoją drogą poszłam dziś na grządkę po selera. Wsadziłam sobie rozsady (nawet nie ziarenka) i co?? Ma tylko liście. Zamiast ładnej bulwu jest wiecheć. Co się z tym robi, żeby urósł seler???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.07.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Wyciaga się trochę z ziemi, żeby dość mocno wystawał, a raz w tygodniu podlej roztworem soli, łyżka soli na 10 litrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.07.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Ewa, sprobuj dolac troche wody. Jesli nawet KA rzezi, to moze chleb ma zbyt zwarta konsystecje? U nas najlepsze wychodza takie "luzne". Tez na zakwasie i tez odchodza od scianek miksera. A zakwas masz zytni czy pszenny? Bo jesli zytni, to ja juz nie dodaje zytniej maki (chleb wychodzi wtedy za kleisty), tylko reszte uzupelniam sama orkiszowa, albo pszenna graham. Napisz mi, czy kupilas ten KA z plaszczem wodnym? A jesli tak to czy warto bylo? BTW kupilam sobie kamien do piekarnika do wypieku chleba (albo pizzy)! Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 mam bez płaszcza.. za drogi był.. Zakwas to przecież poprzedni chleb, jak nie dam mąki żytniej, to nie będzie jej też w zakwasie... Chyba żeby po odłożeniu ciasta dodać mąki żytniej do tego na zakwas i potem już nie dodawać? Zwartą konsysytencję ma i wolałąbym troszkę na bardziej pszenny przejść. W środe jeszcze nie ma rodziny, spróbuję w tą mańkę DPSia SOLI??? Nigdy więcej pora (poskrecał się) ani selera. Po co mi to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.07.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 No seler tak ma, że lubi lekko zasoloną glebę... I odgrzeb mu tę bulwę korzeniową, żeby wystawała z ziemi, to może zacznie przybierać na masie. No i podlewać trzeba, selery mają duży apetyt na wilgoć w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.07.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 chcialam napisac, ze jak dodaje zytni zakwas, to nie dodaje samej sypkiej zytniej maki do takiego chleba. Tylko zytni zakwas zawiera zytnia make (i w zupelnosci jej wystarczy), natomiast pozostale skladniki sypkie to najczesciej orkisz, albo graham pszenny. Nadmiar zytniej maki skutkuje gliniastem chlebem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.07.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 ok, ja rozumiem. Ale mój zakwas to odłożone ciasto z poprzedniego chleba. Więc mogę tylko mniej dawać żytniej do ciasta a dokładac do zakwasu po odłożeniu. Aneta, na to sens??? Czy musi mieć tej żytniej tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.07.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Nie próbowałam nigdy mieć zytniego zakwasu i nie dawać mu żytniej mąki.Wtedy chyba już nie jest żytni.Amberciu - to nie żytnia mąka powoduje gliniastość chleba (generalnie zakwasowy prawdziwy chleb jest cięższy od tej waty ze spulchniaczami), tylko mąka orkiszowa ma takie właściwości.Jest bardzo zdrowa ale bardzo kleista, im jej więcej w chlebie, tym bardziej on kleisty i gliniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.07.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Depsia, kurcze ale cos musi byc w nadmiarze zytniego ... Na poczatku pieklam pszenno-zytnie i jak przeholowalam z zytnia maka to wlasnie wychodzil taki gliniasty. Nie aby calkiem zakalec, ale to nie bylo to ... Co o orkiszu to tez prawda. Za duzo orkiszowego rowniez powoduje gline nie chleb Ale to nic ... kiedys targnelam sie na chleb z maki kukurydzianej. Pierwszy kes i niezapomniane wrazenia Dobrze, ze zeby mam stale a nie jakies implaty czy sztuczne, bo niechybnie zostalyby na zawsze w kanapce BTW zakwasu, ja nie dodaje do niego ciasta z chleba, tylko sucha make i wode. Mieszam i tyle. Wtedy nie musze dbac o to, aby poprzedni chleb mial duzo zyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.07.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 rany, przecież sucha mąka i woda to nie jest zakwas!!! Jak ci to rośnie? drożdze wkładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.07.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Nie, po prostu jak jej zakwas stoi w lodówce to go dokarmia, potem część zużywa, a część zostaje i funkcjonuje dalej, zgadza się? Amberciu - stawiałabym na nadmiar orkiszu. Jeśli jest go więcej niż 20% masy całości to nie ma bata, chleb będzie ciężki, gliniasty i niewyrośnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.07.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Depsia ma racje! To jest dokarmianie zakwasu. Zawsze w sloiku na dnie zostawiam ok. 100g zakwasu starego. Po kazdym pieczeniu dosypuje do niego maki zytniej i wody, tak aby bylo ok. pol litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.07.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Wiecie co? Magnolia zwariowała... zaczęła drugi raz kwitnąć ...... nie zgłupiała, niektóre odmiany tak mają, np. Nigra, jedyna anomalia, że w lipcu a nie w sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.07.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Jamles, ale glicynia też zaczyna drugi raz! Coś się tej przyrodzie poprzestawiało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Jamles, ale glicynia też zaczyna drugi raz! Coś się tej przyrodzie poprzestawiało... U mnie akacja. Wprawdzie nie tak obficie jak wiosną, ale jednak. Myślałam, że mam zwidy, a widzę, że nie tylko u mnie w ogródku wariaty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 17.07.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 .... Coś się tej przyrodzie poprzestawiało... a, bo w maju jednej nocy była zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.07.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 U nas na szczęscie w maju nie było zimy - i faktycznie, nic nie kwitnie drugi raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.07.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 U mnie tak to wygląda: kfiotki i w tle nasiona po pierwszym kwitnieniu: http://s1.zmniejszacz.pl/107/p7170391__574138.jpg Może to zapowiedź tego końca świata, co tak nim wszędzie straszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.