Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)


metea

Recommended Posts

No to mam przepis na KA :) 8 łyżek mąki żytniej, 8 łyżek orkiszowej, 2 kubeczko wody i potem tyle zwykłej mąki, żeby odszedł od dna (ok 12) plus oczywiście prawie cały słoik zakwasu. Rosnie szybciutko, jest dobry.

Ale mikser rzęxi trochę...

Swoją drogą poszłam dziś na grządkę po selera. Wsadziłam sobie rozsady (nawet nie ziarenka) i co?? Ma tylko liście. Zamiast ładnej bulwu jest wiecheć. Co się z tym robi, żeby urósł seler????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewa, sprobuj dolac troche wody. Jesli nawet KA rzezi, to moze chleb ma zbyt zwarta konsystecje? U nas najlepsze wychodza takie "luzne". Tez na zakwasie i tez odchodza od scianek miksera. A zakwas masz zytni czy pszenny? Bo jesli zytni, to ja juz nie dodaje zytniej maki (chleb wychodzi wtedy za kleisty), tylko reszte uzupelniam sama orkiszowa, albo pszenna graham.

Napisz mi, czy kupilas ten KA z plaszczem wodnym? A jesli tak to czy warto bylo?

BTW kupilam sobie kamien do piekarnika do wypieku chleba (albo pizzy)! Rewelacja :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam bez płaszcza.. za drogi był..

 

Zakwas to przecież poprzedni chleb, jak nie dam mąki żytniej, to nie będzie jej też w zakwasie... Chyba żeby po odłożeniu ciasta dodać mąki żytniej do tego na zakwas i potem już nie dodawać? Zwartą konsysytencję ma i wolałąbym troszkę na bardziej pszenny przejść. W środe jeszcze nie ma rodziny, spróbuję w tą mańkę :)

 

DPSia SOLI??? Nigdy więcej pora (poskrecał się) ani selera. Po co mi to???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No seler tak ma, że lubi lekko zasoloną glebę...

I odgrzeb mu tę bulwę korzeniową, żeby wystawała z ziemi, to może zacznie przybierać na masie.

No i podlewać trzeba, selery mają duży apetyt na wilgoć w ogóle. :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chcialam napisac, ze jak dodaje zytni zakwas, to nie dodaje samej sypkiej zytniej maki do takiego chleba. Tylko zytni zakwas zawiera zytnia make (i w zupelnosci jej wystarczy), natomiast pozostale skladniki sypkie to najczesciej orkisz, albo graham pszenny.

Nadmiar zytniej maki skutkuje gliniastem chlebem :sick:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok, ja rozumiem. Ale mój zakwas to odłożone ciasto z poprzedniego chleba. Więc mogę tylko mniej dawać żytniej do ciasta a dokładac do zakwasu po odłożeniu. Aneta, na to sens??? Czy musi mieć tej żytniej tyle?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie próbowałam nigdy mieć zytniego zakwasu i nie dawać mu żytniej mąki.

Wtedy chyba już nie jest żytni.

Amberciu - to nie żytnia mąka powoduje gliniastość chleba (generalnie zakwasowy prawdziwy chleb jest cięższy od tej waty ze spulchniaczami), tylko mąka orkiszowa ma takie właściwości.

Jest bardzo zdrowa ale bardzo kleista, im jej więcej w chlebie, tym bardziej on kleisty i gliniasty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia, kurcze ale cos musi byc w nadmiarze zytniego ... Na poczatku pieklam pszenno-zytnie i jak przeholowalam z zytnia maka to wlasnie wychodzil taki gliniasty. Nie aby calkiem zakalec, ale to nie bylo to ... Co o orkiszu to tez prawda. Za duzo orkiszowego rowniez powoduje gline nie chleb ;) Ale to nic ... kiedys targnelam sie na chleb z maki kukurydzianej. Pierwszy kes i niezapomniane wrazenia ;) Dobrze, ze zeby mam stale a nie jakies implaty czy sztuczne, bo niechybnie zostalyby na zawsze w kanapce :lol2:

 

BTW zakwasu, ja nie dodaje do niego ciasta z chleba, tylko sucha make i wode. Mieszam i tyle. Wtedy nie musze dbac o to, aby poprzedni chleb mial duzo zyta :sick:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, po prostu jak jej zakwas stoi w lodówce to go dokarmia, potem część zużywa, a część zostaje i funkcjonuje dalej, zgadza się? ;)

Amberciu - stawiałabym na nadmiar orkiszu.

Jeśli jest go więcej niż 20% masy całości to nie ma bata, chleb będzie ciężki, gliniasty i niewyrośnięty. :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...