Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gaz zaczęli.

Instalacje wod-kan też... Bez wyceny....

To znaczy podali mi, że za kaloryfer biorą 150 (bez powieszenia) + 30 za powieszenie, kaloryfery może u nich zamówię, może nie..., woda 30 za punkt, reszta po 60. generalnie wyszła mi robocizna z kotłownią ok 5000, cena za materiały szacunkowo ma oscylować w granicach 5-6000, kocioł kupuję sama i nie teraz. Nie szukałam dalej, szkoda moich nerwów. Co mogę utargować, 200-300 zł..., no nawet niech 500. I tak mi potrzeba 50 000 i 500 zł mnie nie zbawi. Nie mam na nic czasu.

Bardziej mnie martwi komin (nie obrobiony) i to, że podobno mają być przymrozki a my nie mamy ocieplenia na zewnątrz. Firma ma być od 15 pażdziernika. Czy ta pogoda wytrzyma???

Bardzo jestem ciekawa ile w rzeczywistości wyniesie Cię ta instalacja wod-kan, rozumiem że czasami brakuje czasu na szukanie

ja szukałam i znalazłam polecanego wykonawcę dużo taniej, dla mnie 6 tysięcy to już różnica

kiedy będziesz robić elektrykę? bo widzę, że zaczynasz od wod-kanu

jeśli firma od ocieplenia sprawdzi się, to proszę daj namiar, będę robić na wiosnę, robią z tynkiem czy tylko styropian?

co w końcu z kominem? jak sobie poradziłaś?

czy pogoda wytrzyma? kto to wie....

do komina muszę przekonać dekarza, żeby obrobił blachą. Nie wiem, czy dam radę....

Dlaczego piszesz o 6000 różnicy??Generalnie też jestem ciekawa, ile wezmą. Ale wiesz co, mam wrażenie, ze oni może i są nie bardzo tani ale uczciwi. A ceny - dzwoniłam do jeszcze jednego i w sumie podawał podobne. Nie ma żadnej mowy o różnicy w cenie, jeżeli nie bierzemy od nich materiałów... Znaczy mówię o kaloryferach, bo rury to oczywiście, że od nich, ale ich koszt ze wszystkimi złączkami dla wody, kanalizacji i ogrzewania ma być w granicach 5-6 tyś. Gdzie tu możesz oszczędzić? Kupisz sama? Nie wiesz ile, mój wujo ma pół piwnicy tego, co kupił a instalator nie wykorzystał.....

Ano piszę, 24000 a 18000 (z materiałem, tylko takim jaki ja chcę i po udowodnieniu, że wiem o czym mówię) to różnica 6000.

Mam kilka wycen od hydraulików, wszystkie oscylowały powyżej 20000, dopiero ten (polecony) jak mu powiedziałam, że kupię od niego grzejniki COSMONOVA pod warunkiem, że będą tańsze niż te, które ja znajdę i po udowodnieniu, że wiem już coś o cenach kotłów dał taką wycenę.

A jeszcze jest to wycena z kotłem za 9000, a ja znalazłam kogoś kto sprzedaje kotły dużo taniej i zdecydowałam się na kondensata za 5560, nie koniecznie jest mi potrzebny, bo nie mam wcale podłogówki, ale nawet jeśli nie będzie kondensował to i tak będzie tańszy w eksploatacji. No i okazało się, że mój hydraulik sprzeda mi ten kocioł za tą samą cenę.

Więc, w sumie wyjdzie jeszcze taniej.

• 2 weeks później...
Musze, muszę... Najgorsze, że muszę pracować!

Ewka, współczuję Ci bardzo bo z tego co wiem, masz na głowie pracę zawodową, zapewne dom a do tego bardzo dużo udzielasz się przy budowie ....ja zajmuje się tylko domem i budową i czasami brakuje mi czasu :-? jak Ty to robisz :roll:

Ale i tak dzielnie sobie radzisz :lol: :lol: :lol:

Piszesz, że musisz rozłożyć papę pod wylewki .....mi właśnie robi wylewki Boguś (zaklepałam go dużo wcześniej ) i żadnej papy nie kazał mi kupować...położył folię, styropian i znowu folię .....tak zrobił na górze .......... może papa to dodatkowa izolacja :roll:

powiedz, robisz dodatkową izolację :roll: bo tak troszkę zastanawiam się nad tymi moimi wylewkami :roll: ale chyba Boguś zna się na tym co robi :wink:

pozdrawiam i życzę Ci duuużo, duuuużo zdrówka :lol: :lol: :lol:

Papa jest ze względu na fakt, że nie zdążyliśmy pomalować dysperbitem fundamentu od środka i chcieliśmy odizolować cały dom od fundamentów. Ale dobrze zrobiliśmy. Położyłam tą papę, poleżała 2 dni i od środka była wilgoć! A chudziak optycznie wyglądał na wysuszony :D Tak że cieszę się, że to zrobiliśmy. Wylewki robił mi polecony przez Bogusia kolega (Jerzy Błaszczyk) i na oko zrobił bardzo dobrze. NAwet styropian pomagał rozkładać gratis... A czy są równe? Na oko tak, na ich pomiary też a w naturze zobaczę, jak na nie wejdę :lol:

Ja też nie smarowałam dysperbitem fundamentu od środka..wtedy o tym nie myślałam :-? a teraz na papę za późno ....już wylewki zrobione ..tak mysle , że nic złego sie nie stanie.......

polecony od Bogusia kolega na pewno jest dobrym fachowcem inaczej by go nie polecił.....moje wylewki na oko też są równe :D dzis polewałam je wodą to nigdzie nie stoi , rozchodzi sie wszędzie równo ... widzę , że się też spieszysz z budową , myslisz o szybkim wprowadzeniu się ...ja bede musiała w lutym lub marcu ale niektórzy sądzą, że to nie zdrowe (wilgoć mimo, że wszystko wygląda na suche) ale czytałam inne dzienniki gdzie ludzie wprowadzili sie tego samego roku co wybudowali , mieszkają juz kilka lat i piszą , że jest ok

ponieważ mam dużą powierzchnię na górze a z każdej strony wieje (dach nie ocieplony bez podbitki), przez co wylewki szybko by wysychały, to nie jest dobre dla wiązania jastrychu..... aby beton mógł dobrze związać się, nie powinno sie dopuścić do nadmiernego i szybkiego wysychania jego powierzchni.....można przykryć folią lub polewać aby utrzymać jego wilgoć ....ja polewałam a dopiero po dwóch tygodniach mogę wietrzyć ...ale to takie rady od Bogusia :lol: skoro tak powiedział to tak robię :lol:

ale może inni mają inne poglądy na ten temat :roll: nie będę nikomu udzielać rad bo ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie :wink: ja tu tylko sprzątam :wink: :lol:

• 4 weeks później...

Ewo - zdrowia życzę :D

Ale pamiętaj - slogan - zdrowie jest ważniejsze niż ... cała budowa. Ja też miałem złamaną prawą rękę w nadgarstku w styczniu tego roku. 1,5 miesiąca w domu na zwolnieniu :roll:

Przez to straciłem sporo czasu na przygotowania do budowy ... ale teraz mogę cokolwiek zrobić. Przybić gwoździa, coś przeciąć. Jak teraz coś zawalisz, to siedząc za 20 lat przed kominkiem będziesz ... tylko siedziała. Bo chodzić np. nie będziesz ...

Nie życzę Ci tego broń Boże, ale pamiętaj : zdrowie najważniejsze !

Trzymaj się.

pozdrawiam, majki

PS. Pewnym rozwiązaniem jest taczka na dwóch kółkach - mniejsze ryzyko "przegibnięcia" :lol:

Szkoda, że takich taczek nie widziałam :D

Ale nie jest źle, zrobiłam dziś zdjęcie, nie ma tam żadnych przesunięć itd. Jeszcze dla porządku pokażę je radiologowi w poniedziałek, ale wg mojej oceny jest ok. Medice curate ipsum 8) Wim, co mi grozi i uważam, ale w gips się nie dam zapakować!!!

"Lekarzu ulecz się sam" http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

taczkarzu bierz się za taczkowanie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

czytając Twój dziennik widać w nim wielki pośpiech, a wiadomo: co nagle...,

szkoda nowej kozy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif też bym się zapłakała, całe szczęście że mam starą pożyczoną i na razie niech tak zostanie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

bardzo mnie ciekawią te Twoje tynki, które powoli wysychają - u mnie mija właśnie 4 tydzień od położenia tynków i ciągle są mokre, po 2 dniach kiedy dom był zamknięty a okna tylko lekko uchylone nadal szyby są zaparowane i woda po nich spływa http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif mniej niż na początku, ale jednak

nawet w garażu, który jest otwarty nie są jeszcze całkiem jasne, czyli nie wyschły.

Bo palimy. Non stop chodzi koza, przy niej wentylator i dmuchawa w pomieszczeniu gdzie koza nie sięga. Dół już jest prawie suchy. Góra mokra, bo tam się nie grzeje - choć jest tam duży przewiew, bo dach nieocieplony więc ma dziury na styku z murłata, to przy tak wilgotnym powietrzu sam przeciąg nic nie daje. Za tydzień mam nadzieję wykońcyć gaz i kotłownię i wtedy zaczniemy grzać cały dom. Wilgoci już się nie boję, domek prawie ocieplony, wełna na dach zakupiona. Tylko jeszcze prac "duperelowatych" dużo.

A z firmy do ocieplenia jesteś zadowolona? ile to kosztuje? gdzie kupowałaś styropian? jaki? 10 i 5? do ocieplenia musi być twardy?

to jednak to grzanie dużo daje, u mnie koza chodzi okazjonalnie, nie ma kto w niej palić

wełnę do dachu też już kupiłam, w Leroy Merlin była w październiku promocja to się połaszczyłam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Wełnę kupiłam w tej samej promocji wczoraj :D

Styropian z Castoramy, były obniżki. Kupiłam 10 i 5 ale tylko dlatego, że ekipa, która miała ocieplać zadzwoniła w sobotę, że wchodzą w poniedziałek. Na biegu jechaliśmy do sklepu a oni nie przyszli!!!. Przy takim układzie wyższy jest koszt za robociznę no i kleju idzie dwa razy tyle. JAkbym wiedziała, że nie przyjdą kupiłabym 15 na Śląskiej.

Z tej ekipy jestem zadowolona... mniej więcej. To w sumie jeden chłopak, który widać że umie, ale nie wszystko, plus kumpel do pomocy. Jak na tak skromne siły idzie im to dość szybko. No i nie marudzą. Jak przyjechała taki spec pełną gębą, to 20 minut gadał jakie ściany nierówne, a styropian dlaczego taki, a siatka z marketu... Ci biorą co mają a jak czegoś nie mają to improwizują i całkiem nieźle im to idzie.

Co do polecenia - w tym roku już nic nie robią, to znaczy mają jeszcze jeden domek a potem u mnie kładą wełnę. Zresztą mrozy idą. A wiosną, jak będziesz chciała... Cena za sam styropian i 1 raz klej - 25 zł/m2. Normalna.

No to chyba będę chciała, skoro nie marudzą. Wiosną. Ale kontakt przydałby się wcześniej, trzeba się umówić. Jak ten chłopak sobie radzi sam? albo z kumplem? mają rusztowania? A styropian gdzie na Śląskiej? skoro mówisz, że lepiej 15 zamiast 5 i 10, to kupię 15, a po ile jest ten na Śląskiej? masz jakiś nr tel? pliss, bo nic nie wiem o Śląskiej, a styropianu do ocieplenia jeszcze nie mam, może w lutym stanieje? (tak się łudzę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif )