Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
[[Template core/front/global/userBar is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Komentarze do budowy Ewy (EZS)

metea

Recommended Posts

No tak.. ale zależy jakie ocieplenie, jakie okna ile w dachu/stropie, i jaka powierzchnia...

U jednych jest dom 120m2 a u innych 500 to też nie mogą być takie same rachunki...

Ewa naprawde masz maleńkie rachunki... ja za same podgrzanie wody +co w blokach płaciłam coś koło 350-400zł i to było 3,5 roku temu...

aaaaa pompę, czyli na prąd ;)

A co do centymetrów, to ja pewności nie mam,ale gdzieś czytałam,że powyżej 30 cm, to już wiekszych różnic (na plus) nie ma (przy lambdzie 0,31).

Dach to ciagle moja bolączka, nie wiem czym ocieplić :rolleyes:

Gdybym budowała jeszcze raz, to bym przede wszystkim nie robiła takiego dachu, tylko wylała z betonu albo z tych z betonu komórkowego zrobiła. Nie lubię kartongipsów na skosach - nic się nie da z nimi zrobić, a i ocieplenie byłoby lepsze.

A wiecie, że ja o tym dachu z betonu też marzę! A w ogóle miałabym dom piętrowy. Jak budowałam to niby był plan zagosp i piętrowe były niedozwolone. teraz plani diabli wzięli i jest co kto chce. A ja co prawda chciałam spróbować skosów, ale już ich nie lubię ;)

Agduś, ja mam 120 m, więc mniej do grzania no i razem z prądem wychodzi na to samo (300+130).

Malka, jest różnica. Ja to 50 cm mam tylko na stryszku nad krokwiami, resztę mam 35. No i przy tych 35 wymogłam dołożenie jeszcze jednej warstwy choć na tym stryszku, bo mi ciągło jakoś. I miałam rację, bo temp wzrosła! Czyli może i pow 30 nie ma znaczenia w teorii ale ma u mnie w domu :)

A jaki masz wybór? O styro myślisz? Bo resztki krawieckie kiedyś miałaś i nie podeszły ci ;)

U mnie też MPZP restrykcyjny bardzo, włącznie z kolorem dachówki, i kątem pochylenia dachu... nic to, nie zamierzam w tym domu mieszkać do śmierci.

O tej grubości ocieplenia czytałam gdzieś tutaj,spece robili wyliczenia, że to sie nie kalkuluje, choć na mój rozum, jak założę zimą dwa swetry, to będzie mi cieplej niż w jednym, a jak założę trzy,to będzie mi cieplej niż w dwóch.

Skrawki krawieckie sobie daruję, ale piana pur mnie kusi...szybko,dokładnie i przy małej grubości ocieplenia pianą osiągnę to co przy duzej wełną....

Tylko to cholerstwo czasem pęka...i to mnie martwi.

Chyba pójdę poszukać info o tej pianie, w perspektywie kilku lat musimy pomysleć o ociepleniu naszego starego domu.

Na zewnątrz to wyboru wielkiego raczej nie mamy, pewnie założymy styropian, ale pod dachem...

Cienka i dobrze izolująca pianka to może być dobre wyjście.

A.. o jakich skrawkach krawieckich mówicie...? :rolleyes:

Ja mam 130 m kw i za prąd zimą płacę jakieś 700 - 800 zł, ale mam grzejniki konwektorowe, jeszcze. Dwa są włączone non stop, dwa tylko doraźnie, w nocy. Piorę i zmywam w tańszej taryfie, z gotowaniem to różnie ... Jak Wy to robicie, że za prąd macie po 200 zł????

Na stryszku mam około metra waty po tym remoncie :rolleyes:

Braza, ja jestem oledowana na maxa. Mój małż wymienił już chyba wszystkie żarówki. Piekarnik mam dzielony (mogęużywać pół, co najczęściej robię), lodówka AAAAAAA, itd. W bloku płaciłam 130 i tu też :)

DPSia, poczytaj sobie ziewnik malki, to się dowiesz

MAlka, ta piana jest fajna, ale moja fizyczna wyobraźnia mówi mi, że ona by się sprawdziła w jakiejś przestrzeni. Np masz cienki styro przyklejony do czegoś na piankę. O. Albo, jak ktośma folię, to dać 2 warstwy piątki styro sklejone purem i wciśnięte w krokwie. Ale.. co POD krokwiami?

Do mnie wata też nie przemawia. Niby sweter z angory jest ciepły bo ma włoski, ale nie na wietrze :)

Ewa, ale pianę nanosi się właśnie na wiatroizolację -między krokwie (u mnie 18 cm) 8 cm takiej piany, to jak 24 cm wełny, więc wrzucając 16 między krokwie to jak 48 wełny....na to KG i finito...tylko jest ale -widziałam jak ta piana potrafi pęknąć i już po genialnej termoizolacji.

Ale plusem piany jest to,że wlezie wszędzie- z wełną nie ma takiej opcji.

Ewa, ale pianę nanosi się właśnie na wiatroizolację -między krokwie (u mnie 18 cm) 8 cm takiej piany, to jak 24 cm wełny, więc wrzucając 16 między krokwie to jak 48 wełny....na to KG i finito...tylko jest ale -widziałam jak ta piana potrafi pęknąć i już po genialnej termoizolacji.

Ale plusem piany jest to,że wlezie wszędzie- z wełną nie ma takiej opcji.

no tak, ale czy to nie pęka, bo na folii jest? Pomyśl - folia to żadne usztywnienie. Jak się wstrzyknie, to na czym ma się zatrzymać? A potem co- to pianka ma robić za usztywnienie? Ona musi popękać, przecież dach pracuje. Co innego, jakby była wciśnięta w przestrzeń między... w kanapkę. Okładki usztywniają a pianka grzeje Ale sztywne okładki, takie co to nie pracują. Czyli pełne deskowanie albo styro jako część tej kanapki. Rozumiesz, o co mi chodzi?

Przeczytałam CAŁY ziewnik Malkowy.

Tam nie ma ani słowa o skrawkach krawieckich! :p

Chciałam nawet przeryć się przez komenty od maja 2010, czyli od momentu długiej przerwy w ziewniku, ale wymiekłam, tyle czasu nie mam, a mój net teraz bardzo slimaczny.

No to jakie skrawki????