Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet sie rozsycha :(

akinom

Recommended Posts

Równiez mam parkiet i również mam szpary. Taki to już urok naturalnych produktów. Ale kochani nie martwcie się na wiosnę większości z tych szpar nie widać- same znikają, ja równiez z nimi walczyłam ale w maju już ich nie było.

My grzejemy w kominku bardzo intensywnie- pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza- tak więc i szpary sie pojawiają. Fachowiec od parkietu powiedział, ze skoro chcemy idealne podłogi to niestety o drewnie musimy zapomnieć i połozyc sobie idealne panele albo idealne płytki. No ale ja uparłam się na parkiet i pogodziłam się ze szparami. Czego i wam wszystkim życzę :lol:

dlatego zima nie pomoze wietrzenie pomieszczen a wprost przeciwnie przyspieszy efekt zsychania sie drewna.Szybkosc procesu zsychania zalezy od gatunku drewna -buk,olcha, swierk,sosna reaguje b.szybko na zmiany wilgotnosci dąb ,orzech, egzoty b.wolno. Jezeli materiał był sprawdzony przed układaniem 9% +/- 2%, jastrych sprawdzony metodą CM (karbidowa -trzeba pobrac probkę betonu z posadzki) i nie ma ogrzewani podłogowego (zbyt wys temp) to pozostaje nawilzac

1.Przeczytałem cały wątek i nikt nie pisał o wietrzeniu.

2. Klon (i jego podgatunek jawor) zlicza się do grupy drewana wrażliwego na zmiany wilgotności otoczenia (nawet bardzaj niż olcha i sosna).

Jeżeli był sprawdzony - a nie był... .

3. Nie nawilżać a uzyskać informację: jaka jest średnia temperatura pomieszczeń.

4. Potem można "kruszyć kopie".

PS. Dalej twierdzę, że nawilżanie pomieszczeń na obecnym stanie parkietów to największy błąd jaki możemy popełnić!

PS 2. Uogólnianie egzotyków do drewna stabilnego to wielki błąd. Kto ma np. Kempas na podłodze, może to potwierdzić.

My również kładliśmy go w marcu. Latem gdy było ciepło też porobiły się gdzieniegdzie wałeczki a teraz zimą - szpareczki ot cóż taki jego urok.

Takie wałeczki to efekt wilgoci: jeżli boki klepek są wklęsłe to podłoże (lub parkiet) oddały wilgoć, jeżeli boki klepek są wypukłe - wilgoć była w powietrzu (ściany lub łazienki). :roll:

boorg miły człowieku nie łap mnie za slowa podałem pare ogolnych informacji aby uzmysłowic ze ilosc pary wodnej w powietrzu zalezy od temperatury i ze idealne warunki dla parkietu to 8,6 g pary wodnej w m3 powietrza , ze wazna role odgrywa gat drewna a i ułożony wzór tez ma znaczenie itd..... a na koniec wierszyk po niemiecku

Die Fuge

Gott schuf das Holz,mal hart,mal weich

Doch eins,sprach er,ist immer gleich

es wird nie rasten und nie ruhe'n,

wird arbeiten,wird immer was tun.

Und so gab er dem Holz die Zellen,

jetzt konnt' es es schwinden und quellen,

Doch als es schwand,wurd's ploetzlich klar,

da war ein Stueck ,wo nichts mehr war.

Und da sprach unser Herr,der kluge,

Mein liebes Holz,das ist die Fuge.

Trag' sie mit Achtung und mit Stolz,

an ihr erkennt man dich als Holz.

Auch Fugen sind ein Stueck Natur,

begreif das Mensch,sei nicht so stur!

boorg miły człowieku nie łap mnie za slowa podałem pare ogolnych informacji aby uzmysłowic ze ilosc pary wodnej w powietrzu zalezy od temperatury i ze idealne warunki dla parkietu to 8,6 g pary wodnej w m3 powietrza , ze wazna role odgrywa gat drewna a i ułożony wzór tez ma znaczenie itd..... a na koniec wierszyk po niemiecku

Nie chciałem łapać za słówka :oops: lecz chcę aby Aszka miała ładną podłogę. :)

A odnośnie wierszyka - to może po polsku byś napisał (ostatecznie może być po angielsku i rosyjsku (niemieckiego w szkole nie było)). :wink:

Die Fuge

Gott schuf das Holz,mal hart,mal weich

Doch eins,sprach er,ist immer gleich

es wird nie rasten und nie ruhe'n,

wird arbeiten,wird immer was tun.

Und so gab er dem Holz die Zellen,

jetzt konnt' es es schwinden und quellen,

Doch als es schwand,wurd's ploetzlich klar,

da war ein Stueck ,wo nichts mehr war.

Und da sprach unser Herr,der kluge,

Mein liebes Holz,das ist die Fuge.

Trag' sie mit Achtung und mit Stolz,