Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mróz na dworze ... jaka temperatura w mieszkaniach ?

Gość

Recommended Posts

No to powiedz czy masz projekt swojej instalacji ? Jeśli TAK to masz tam podane parametry wody grzewczej wg której została zaprojektowana instalacja i na tej podstawie ustawiasz charakterystykę krzywej grzewczej.

Jeśli nie masz tych danych trzeba samemu dopasować krzywą.

Na stronie 20 instrukcji obsługi regulatora VRC 410 masz wykres krzywej grzewczej.

Projektu nie mam. Instrukcje czytalem ale niestety nie kumam do czego ta krzywa i jak ja dobrac?

Maciek-MZM

Zakładając że instalację masz dobraną na paremetry 70'C (zasilanie)/ 55'C (powrót)/ 20'C temp wewnętrzna przy odpowiedniej strefie klimatycznej powiedzmy -20 na zewnątrz.

To z wykresu odczytujemy temperatura zasilania 70'C, temperatura zewnętrzna -20 odpowiednia krzywa to 1.1

• 2 weeks później...
Maciek-MZM

Zakładając że instalację masz dobraną na paremetry 70'C (zasilanie)/ 55'C (powrót)/ 20'C temp wewnętrzna przy odpowiedniej strefie klimatycznej powiedzmy -20 na zewnątrz.

To z wykresu odczytujemy temperatura zasilania 70'C, temperatura zewnętrzna -20 odpowiednia krzywa to 1.1

Ja nie mogę rozgryzć tej krzywej. Mianowicie: (podaje parametry z pamięci i moge sie minimalnie pomylic) krzywa ustawiona na 1.1, temp. zew -3 a on zadaje temp. wody na 69C. W/g krzywej (tak to rozumiem) temp wody powinna byc ponizej 60C. Wytłumacz proszę, bo ja nie moge skumać tego sterownika. A jak nastawilem na 6C (obnizenie) i tylko na 2 godz. grzanie w/g grzewczej to i tak nie zszedł ponizej 15C - po tygodniu (w pomieszczeniu). TP=2 na sterowniku 420s (a moze to 410s- na dwa obiegi). Temp. max na piecu ustawiona na 60C.

Pomocy proszę, bo juz głupieję

Maciek-MZM

Ja nie mogę rozgryzć tej krzywej. Mianowicie: (podaje parametry z pamięci i moge sie minimalnie pomylic) krzywa ustawiona na 1.1, temp. zew -3 a on zadaje temp. wody na 69C. W/g krzywej (tak to rozumiem) temp wody powinna byc ponizej 60C. Wytłumacz proszę, bo ja nie moge skumać tego sterownika. A jak nastawilem na 6C (obnizenie) i tylko na 2 godz. grzanie w/g grzewczej to i tak nie zszedł ponizej 15C - po tygodniu (w pomieszczeniu). TP=2 na sterowniku 420s (a moze to 410s- na dwa obiegi). Temp. max na piecu ustawiona na 60C.

Zapomniałem dodać, że piec to kondensat 196/2 Vaillanta

Maciek-MZM

Andrzej, też męczyła mnie ta krzywa grzewcza. :wink:

VPS mnie uświadomił. :) Dzięki VPS :D

Temperatura zasilania na wykresie odnosi się do temperatury wewnętrznej 20 st C. Jeżeli, została nastawiona wyższa temperatura w pomieszczeniu, to sterownik podnosi też temperaturę zasilania.

W instrukcji podają informację, że jeżeli stosuje się regulator pogodowy, to w piecu, pokrętło temperatury zasilania powinno być ustawione na max. Inaczej regulator nie będzie miał możliwości sterowania temperaturą w całym zakresie.

Jeżeli, masz pogodówkę ze sterowaniem dwoma obiegami, to jest to VRT 420s. Ten sterownik, ma dla każdego obiegu osobne ustawienia krzywej grzewczej. Osobno grzejniki i osobno podłogówka.

Obniżenie ustawione na 6 st C, nie miało prawdopodobnie znaczenia, ponieważ mogła zadziałać funkcja ochrony przed zamarzaniem. Można opóźnić jej włączenie maksymalnie o 24 godziny.

Proponuję uważnie przeczytać instrukcje obsługi pieca i sterownika.

Są dość "kulawo" napisane, ale coś da się zrozumieć. :wink:

Maciek-MZM

Andrzej, też męczyła mnie ta krzywa grzewcza. :wink:

VPS mnie uświadomił. :) Dzięki VPS :D

Temperatura zasilania na wykresie odnosi się do temperatury wewnętrznej 20 st C. Jeżeli, została nastawiona wyższa temperatura w pomieszczeniu, to sterownik podnosi też temperaturę zasilania.

W instrukcji podają informację, że jeżeli stosuje się regulator pogodowy, to w piecu, pokrętło temperatury zasilania powinno być ustawione na max. Inaczej regulator nie będzie miał możliwości sterowania temperaturą w całym zakresie.

Jeżeli, masz pogodówkę ze sterowaniem dwoma obiegami, to jest to VRT 420s. Ten sterownik, ma dla każdego obiegu osobne ustawienia krzywej grzewczej. Osobno grzejniki i osobno podłogówka.

Obniżenie ustawione na 6 st C, nie miało prawdopodobnie znaczenia, ponieważ mogła zadziałać funkcja ochrony przed zamarzaniem. Można opóźnić jej włączenie maksymalnie o 24 godziny.

Proponuję uważnie przeczytać instrukcje obsługi pieca i sterownika.

Są dość "kulawo" napisane, ale coś da się zrozumieć. :wink:

Tak, mam tak ustawione: 20C w pomieszczeniu, 60C na zasilaniu (temp. max.-pokretlo w max. polozeniu), krzywe tak samo ustawione dla obu obiegow (obecnie 1.1).

Jak to ma prawidłowo działać jak mu dałem max. temp. zasilania 60C a sterownik zadaje 70C.

Co do instrukcji to wertuję ją cały czas, ale jest dla mnie zbyt ogólna ( a wbrew pozorom video potrafię zaprogramować, wiec z tym tez powinienem sobie poradzić

:D )

A jak zadaje sie temp. pomieszczenia poniżej 20C?

Z góry dziękuje za pomoc.

Tak, mam tak ustawione: 20C w pomieszczeniu, 60C na zasilaniu (temp. max.-pokretlo w max. polozeniu), krzywe tak samo ustawione dla obu obiegow (obecnie 1.1).

Jak to ma prawidłowo działać jak mu dałem max. temp. zasilania 60C a sterownik zadaje 70C.

Co do instrukcji to wertuję ją cały czas, ale jest dla mnie zbyt ogólna ( a wbrew pozorom video potrafię zaprogramować, wiec z tym tez powinienem sobie poradzić

:D )

A jak zadaje sie temp. pomieszczenia poniżej 20C?

Z góry dziękuje za pomoc.

Nie bardzo rozumiem. Przy obrocie pokrętła w piecu, w prawo do oporu, maksymalna temperatura zasilania, to 60 st C?

Skoro ustawiłeś 20 st C w pomieszczeniu, to odczyty temperatury zasilania powinny odpowiadać wykresowi z instrukcji.

Może masz zmienioną wartość przesunięcia podstawy krzywej grzewczej (u mnie fabrycznie 20 st C)? :roll:

Co do modulacji, to nie doczytałeś instrukcji obsługi pieca. :wink:

Ten wskaźnik wyświetla się tylko w kotłach ecoVIT.

[

Nie bardzo rozumiem. Przy obrocie pokrętła w piecu, w prawo do oporu, maksymalna tczyty temperatury zasilaniaemperatura zasilania, to 60 st C?

Skoro ustawiłeś 20 st C w pomieszczeniu, to od powinny odpowiadać wykresowi z instrukcji.

Może masz zmienioną wartość przesunięcia podstawy krzywej grzewczej (u mnie fabrycznie 20 st C)? :roll:

Tak, w piecu zmienilem na max. temp zasilania na 60C (kod d-71)

Nie zmienialem przesuniecia krzywej (tez mam 20C). Uwazam, ze wszystko teoretycznie jest ok, a krzywa nie pokrywa mi sie z temp. wody w obiegu. Poza tym zdarza sie, ze jest w pomieszczeniu 21-22C a piec dalej grzeje.

Na starym piecu mialem pokojowke i tam nie bylo niespodzianek. Teraz mam bol glowy bo nie moge tego zrozumiec.