Luc Skywalker 23.01.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Nie trzeba podgrzewac . Za komuny do zbiornika paliwa autobusu , wlewalo sie 20L nafty . To dzialalo . Pozniej weszly w zycie dodatki do paliwa , tak jak koledzy wczesniej pisali . To rowniez dziala . Byly tez pomysly z dolewaniem benzyny do zbiornika , ale pomysl padl .Instalacja powinna byc wyposazona w filtr paliwa . To on wylapie - zalepi sie parafina , w pierwszej kolejnosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 23.01.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Lucek jak juz masz zasyfiony zbiornik to mu nic na mrozie nie pomoze ,cwiczylem to kiedys w Austrii przy -27 ....lałem co wszelakie medykamenty , wymienialem filtr paliwa -ujechalem raptem pare kilometrow az sie znowu filtr zapchał. Pozyczylem wiadro od gospodarza , spuscilem paliwo , dalem na piec na chwile ..z lekką dozą ostroznosci - troche nafty i tak dojechałem szczesliwie do domu a dzisiaj sobie postawilem ropke na mrozie , jak sie zrobilo" mleko " dolałem STP i nic ...pozniej na kaloryfer i z powrotem na mroz ...i zapomniałem sprawdzic w jakim stanie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 23.01.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 A ja bralem kiedys udzial w akcji uruchamiania autobusu , pod zbiornikiem ktorego kierowca rozpalil ognisko , bo parafina sie wytracila . Co ciekawe , to 38 pasazerow siedzialo sobie grzecznie i czekalo co kierowca zaradzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 23.01.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 A ja bralem kiedys udzial w akcji uruchamiania autobusu , pod zbiornikiem ktorego kierowca rozpalil ognisko , bo parafina sie wytracila . Co ciekawe , to 38 pasazerow siedzialo sobie grzecznie i czekalo co kierowca zaradzi . miał fantazje gosć kiedys miałem Stara 28 (tylko nie pytaj mnie skąd go miałem ) słuzył nam do jazdy na dyskoteke - jak nastały lekkie mrozy to sie mu gazete dawało poczytać , koles rozpalał trybune i chyba do obudowy filtra wkładał ,potem palił z kluczyka ..a 20 chłopa mu brawo biło ....to były czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 23.01.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Metoda znana jako na kopcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 23.01.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Te różne specyfiki leje się przed mrozami a nie po wytrąceniu parafiny. Trza zrobić tak jak pisze selimm : podgrzać, dolać i zamieszać. Powinno dać radę tym bardziej że ,, ciepło " idzie - od środy ,, tylko " - 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kabelgrzejny_pl 17.06.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 System OTB zapobiega wydzielaniu się parafiny w zbiornikach olejowych i rurach. Gdy temperatura nieogrzewanego zbiornika z olejem schodzi poniżej 4°C zaczyna krzepnąć i wydziela się parafina. W wyniku czego instalacja zasysająca olej do kotła zaczyna się blokować powodując przestój w dostawie ciepła. Skutecznym rozwiązaniem jest wpuszczenie do zbiornika specjalnego kabla grzejnego mocowanego do rury zasysającej i układanego luźno wokół obszaru zasysanego. więcej na http://www.dolejsz.pl/Ochrona_zbiornikow_olejowych-k90-0-3-default.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kabelgrzejny_pl 17.06.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 System OTB zapobiega wydzielaniu się parafiny w zbiornikach olejowych i rurach. Gdy temperatura nieogrzewanego zbiornika z olejem schodzi poniżej 4°C zaczyna krzepnąć i wydziela się parafina. W wyniku czego instalacja zasysająca olej do kotła zaczyna się blokować powodując przestój w dostawie ciepła. Skutecznym rozwiązaniem jest wpuszczenie do zbiornika specjalnego kabla grzejnego mocowanego do rury zasysającej i układanego luźno wokół obszaru zasysanego. więcej na http://www.dolejsz.pl/Ochrona_zbiorn...3-default.html http://www.dolejsz.pl/_var/edytor/OTB_1.jpg Witajcie... W tamtym tygodniu miałem jak się wydawało awarię kotła. Przyjechał serwisant, trochę się natrudził i kocioł zaczął chodzić. Jednak tylko na 3 dni. Bo potem znowu wyskakiwała awaria. W niedzielę rano serwisant przyjechał o odkrył, że w filtrze jest parafina. Jak się potem okazało droga olejowa była niedrożna i w zbiorniku oleju też były kłębuszki parafiny. Kocioł mam w domu. Jako, że jeszcze nie mieszkam, utrzymywałem temp 8 stopni. Zbiornik oleju w garażu nieogrzewanym. Jedak temperatura tam gdzie stoi zbiornik była tylko -3 stopnie. Z tego co wiem, olej opałowy ma szanse się chrzanić przy -15. Mam teraz wariant przejściowy. Udało się odepchać drogę olejową i podstawiłem baniak 20 litrów oleju napędowego z małą domieszką benzyny (rada servisanta). Tylko teraz ktoś musi co 2-3 dni jeśdzić i dowozić olej bańkami....ehhhh Pytanie: Co można zrobić, żeby parafina się rozpuściła. Jak bardzo by to trzeba było podgrzać. Czy można coś dodać? Jeśli tak to co? Czy jest to drogie? Problem jest duży, bo: 1. Trzeba jeżdzić i dolewać do bańki 30 l. 2. W zbiorniku mam jeszcze po nad 1000L oleju, który nie wiem czy będzie dobry. PS. Olej kupowałem jakieś 2 lata temu, więc szans na reklamację nie ma. Ale widać, że to szajs. Proszę o Waszą radę. Jako, że mam słaby dostęp do netu, będę podpatrywał rzadko na stronę... Brać Forumowa...pomóżcie Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kabelgrzejny_pl 17.09.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Samoregulujący system chroniący przed zamarzaniem przeznaczony do zbiorników i przewodów olejowych przeciwdziałające wytwarzaniu się parafiny. System OTB zapobiega wydzielaniu się parafiny w zbiornikach olejowych i rurach. Gdy temperatura nieogrzewanego zbiornika z olejem schodzi poniżej 4°C zaczyna krzepnąć i wydziela się parafina. W wyniku czego instalacja zasysająca olej do kotła zaczyna się blokować powodując przestój w dostawie ciepła. Skutecznym rozwiązaniem jest wpuszczenie do zbiornika specjalnego kabla grzejnego mocowanego do rury zasysającej i układanego luźno wokół obszaru zasysanego oraz dodatkowo układa się kabel grzejny samoregulujący wzdłuż rury biegnącej do pieca. Przewód grzejny jest tak zaprojektowany i dobrany dla każdej pojemności zbiornika , aby maksymalna temperatura kabla nie spowodowała zapłonu oleju opałowego (50 ° C).Oznacza to absolutnie bezpieczną eksploatację. Musi być również ogrzewana instalacja/rura doprowadzającą ogrzany olej do kotła. Stosuje się do tego przewodów grzejny samoregulujących np. BTV-3BTV2-CT który tniemy na dowolną długość (max 62mb). Przewód ten podłącza się do termostatu obsługującego ogrzewany zbiornik Tu była reklama Edytowane 2 Marca 2014 przez Delphion1 moderacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 17.09.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 bla bla bla / I tak od dwóch lat próbujesz wiskać te kable. I co nie schodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts