sonal 23.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Temat nie związany z budowaniem. Mam działalność (KPiR) ponadto pracuję na etacie. W związku z tym jako przedsiębiorca nie płacę całej składki ZUS a tylko ubezpieczenie zdrowotne (160 zł /m-c). Nie bardzo jednak wiem po co to dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne... Jesli jestem chory idę na zwolnienie i ze strony etatu "leci" mi odpowiednio pomniejszone wynagrodzenie. Ale co ze skladką którą odprowadzam w ramach działalności? Na logikę: jesli opłacam ubezpieczenie to w takim wypadku należy mi się dodatkowa kasa. To jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 23.01.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Jeśli idziesz na zwolnienie to pieniądze najpierw przez 30 dni płaci twój pracodawca, potem ZUS z ubezpieczenie chorobowego, nie zdrowotnego. Prowadząc własną działalność koszt ubezpieczenia zdrowotnego obniża kwotę podatku, więc nie jest koszt bezpośredni, po prostu kwota podatku wyliczona od dochodu jest dzielona pomiędzy U. Skarbowy i ubez. zdrowotne do ZUS. Nie dotyka to Twojej kieszeni, ale też nie wpływa na wymiar pensji przy chorobie Po prostu trzeba płacić bo takie są przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts