Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbior czesciowy budynku - POTRZEBNA RADA

tcic

Recommended Posts

Pomozcie w takim temacie.

Mam budowe mozno zaawansowana (budynek stoi, sa innstalacje, tynki). Teraz instaluje kominek + DGP i podlaczam ogrzewanie.

Tyle tylko, ze to ogrzewanie dodatkowe bedzie elektryczne. A problem w tym, ze powinno byc ono zasilane z II taryfy (inaczej mnie zabije finansowo).

I tu jest bol.

Zaklad Energetyczny oswiadczyl, ze zmieni mi taryfe na G12 jak zakoncze budowe i dokonam odbioru budynku !

Kurcze! Ja do zakonczenia mam jeszcze kupe roboty. Nie chce go konczyc teraz (chocby ze wzgledu na ulge budowlana, ktora zamierzam dalej wykorzystywac). Roboty mam jeszcze of groma!

I kolo sie zamknelo.

Ale ratunkiem moze byc podobno CZESCIOWY ODBIOR BUDOWLANY BUDYNKU. Czy ktos slyszal o takiej mozliwosci?

Co moge zrobic, aby "ugrysc" ten temat?

Możesz zrobić częściowy odbiór domu. Musisz miec wykonane instalacje /wszystkie odbiory/, posadzki, pomalowane ściany przynajmniej w jednym pokoju, itp. Najlepiej zapytaj się swojego kierownika budowy, jeżeli on nie wie to w miejscowym wydziale /nadzór lub architektura/co żądają przy odbiorze.

Też słyszałam o częściowym odbiorze budynku. Wówczas na pewno nie traci się ulgi. Proponuję skonsultować sprawę z kierownikiem budowy. Ja swojego kierownika o to zapytam. Jak będę wiedziała coś więcej to Ci napiszę. Jestem mniej więcej na tym samym etapie i też myślę o częściowym odbiorze. Swoją drogą zapytaj w energetyce, czy wystarczy im częściowy odbiór do zmiany taryfy.

Pozdrawiam

U mnie poszło gładko (podobnie jak u Alanty).

Nie wymagali odbioru budynku!!!

Najważniesza była instalacja elektryczna.

Skrzynkę z licznikiem mam wolnostojącą w granicy działki.

Przy odbiorze panowie z GZE przyszli tylko i zaplombowali licznik. Do budynku nawet nie wchodzili!!!!

Aczkolwiek uwierzyli mi na słowo, że instalacja elektryczna jest wykonana (podobno wystarczy jedno gniazdko i koniecznie róznicówka).

Dokładnie - ja również dostałam adres gdy budynek był w stanie surowym. Wyglądało to tak, że Towarzystwo naszego osiedla domków jednorodzinnych wystąpiło do gminy z wnioskiem i propozycjami nazw ulic. Po 2-3 tygodniach otrzymałam decyzję o nadaniu numeru i nazwy ulicy, którą w dodatku sami wymyśliliśmy.

Próbuj - powodzenia!!!

Jeszcze odnoścnie częściowego odbioru budynku!

To oczywiście co kraj to obyczaj!

U nas na przykład, aby dokonać częściowego odbioru budynku trzeba koniecznie oddać w urzędzie powykonawczy namiar geodezyjny!!! Bez tego nie dostanie się numeru budynku!!! (można dostać wpradzie tak zwany tymczasowy numer, który prawdopodbnie będzie numerem właściwym, ale on nie wystarczy aby się zameldować. Numer tymczasowy dostałem pod pretekstem, że chcę założyć telefon z telekomunikacji, a TP wymaga właśnie takiego pisma z urzędu).

Ktoś powyżej napisał, że musi być pomalowany przynajmniej jeden pokój! To też oczywiście fikcja! O tym co jest potrzebne decyduje tylko kierownik budowy, a dokładniej jego wpis

w dzienniku budowy! Musi on stwierdzić, że budynek nadaje się

w części (np. parterowej) do zamieszkania!!!!

Z urzędu zwykle nikt nie przychodzi na odbiór, a już na pewno na częściowy!

U nas pracownicy się nudzą i chodzą na wszelkie odbiory. Do naszego częściowego odbioru pofatygowała się pani z architektury, która zajmuje się jednocześnie nadzorem /Tomek przywiół ją autem/, nie robiła nam żadnych problemów. Dom mamy włąściwie skończony /brakuje otynkowania z zewn, tarasu, dobrej drogi dojazdowej itp.

Numer domu otrzymaliśmy w geodezji, po odbiorze domu.

Wlasnie wrazam z kaliskiego ZE.

Nie chce eozmawiac o zmianie taryfy bez odbioru budynku (laskawie moze byc czesciowy).

Musza byc pomiary energetyczne.

Teraz musze pochodzic za wszystkimi potrzebnymi skladnikami do czesciowego odbioru.

Nie wiem, czy nie bede musial "wolac" kominiarzy...

Nie chcieli nawet slyszec o zmianie taryfy na G12 (teraz mam prad "budowlany" - cholernie drogi) bez odbioru.

Bez kominiarza na pewno się nie obędzie, również dokumentacja geodezyjna powykonawcza, przyłącza jeżeli te które masz, no i to co wpływa na bezpieczeństwo czyli barierki na balkonach i schodach. Ja zrobiłem odbiór częściowy bez większych problemów. Problemy pojawiły się gdy chciałem zakończyć budowę (żeby dostać tzwn. kredyt refinansowy, warunkiem było zakończenie inwestycji). Zmienił się po prostu w gminie inspektor nadzoru i praktycznie wszystkie dokumenty i ustalenia musiałem robić od nowa. Po dwóch miesiącach się udało, dostałem kredyt, zakończyłem budowę i jeszcze załapałem się na ulgę remontową. Życzę wytrwałości i uporu z takimi monopolistami jak energetyka, wodociągi, gazownia no i TPSA trzeba walczyć do upadłego.

• 2 weeks później...