wukan 23.01.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Gdzie wysypujecie i co robicie z popiołem z kominka.Jak często czyścicie kominek z popiołu. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 23.01.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 dwa razy w ygodniu yjmuję z popielnika, oraz wybieram z rusztu.Zbiera sie tego niecałe wiadro.Następnie na drogę.Od kiedy palę liściastym nie ma problemu, wczesniej gdy paliłem pozostałościami po budowie grane były grabie i wybierałem gwożdzie z drogi ( z wiadomych względów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 23.01.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 ............... wczesniej gdy paliłem pozostałościami po budowie grane były grabie i wybierałem gwożdzie z drogi ( z wiadomych względów) Napisz jeszcze gdzie to jest to będe omijać Ja używałem do tego magnesu z tonera od kserokopiarki a popiół wysypuje do kompostownika a kompost pod roślinki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapsik 23.01.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Niestety wybieranie popiołu to brudząca i codzienna robota! jak się tego nie zrobi to palić się wogóle nie chce pełen popielnik tamuje ruch powietrza -cugu i (nidiabła) trudno wskrzesić choć iskierkę A może jest to wersja tylko dla mnie! moja gorsza połowa scedowała na mnie tę pracę twierdząc że robię to najlepiej i dokładnie Nie mam co zrobić z tym popiołem i wyrzucam go do śmietnika(mieszkam w starej kamienicy)ale jaktylko będzie dom to na kompost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek GL173 23.01.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witam ! Pale lisciastym i popiolu jest niewiele ( dobre wiadro w tyg.), mam bzika na pkcie ekologii (dobrze pojetej) : gdy jest slisko, to troche wysypie na droge, a reszte rozrzucam po ogrodzie lub wsypuje do kompostu (polecam kompost ! w koszu zostaje o wiele mniej smieci). A propos smieci - mieszkam wprawdzie na wsi, ale butelki plastik. zbieram (wczesniej zgniatam !), butelki szklane zbieram , pojed, baterie zbieram, a potem wrzucam do odpowiednich koszy (spacerek rowerkiem raz na 2-3 tyg. - zalezy, ile sie pije ...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.01.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 A właśnie co do ekologii - ostatnio w któryms z mediów podawali że utylizacja odpadów plastikowych następuje w temp ponad 850 stC. W ferrumku na wylocie z dyszy po zmieszaniu z powietrzem wtórnym temp dochodzi do nawet 1500st. To jest utylizacja czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 23.01.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Palę drewnem liściastym. Powstały popioł rozsypuję po działce. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 23.01.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja wybrałam dopiero 3x w tym sezonie, ale kominek u mnie to nie głowne źródło ciepła. Wywalam do kosza Nie rzucam pod rośliny, bo jest zasadowy, a ja mam rośliny kwasolubne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.01.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 popiół pod drzewak i krzewy - popiół + nawóz organiczny - lub rozsypywac po trwaniku - na wiosne trawka na fosforze i azocie pojdzie jak malowanaPozdrawiamsebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 23.01.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Na droge i chodnik i wystarczy nie jest tego tak duzo , wiaderko na 10-14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 23.01.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Raz na 2-3 tygodnie ( drewno brzoza i grab dobrze wysuszone ) - przy normalnych mrozach do 10 stopni raz na 4-5 tygodni.szyba czyszczona 2 razy do roku przed sezonem grzewczym i po nim ( mam z pirolizą i nikt mnie nie przekona ,że to jest beee ). Popiól wynoszę na śmieci bo wiosną nie chcę chodzic po czarnej trawie a popiół na sniegu nie komponuje mi się za bardzo - chociaż niektórzy to uskuteczniają nie wiedzieć czemu - trawkę raczej mozna użyźniać w bardziej cywilizowany sposób. PS. Na droge tez nie sypie bo potem nosi sie fajne czarne błocko do domu - chyba ,że gości ktoś przebiera w kapcie ( a to jest beeee ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.01.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Raz na 2-3 tygodnie ( drewno brzoza i grab dobrze wysuszone ) - przy normalnych mrozach do 10 stopni raz na 4-5 tygodni.szyba czyszczona 2 razy do roku przed sezonem grzewczym i po nim ( mam z pirolizą i nikt mnie nie przekona ,że to jest beee ). Popiól wynoszę na śmieci bo wiosną nie chcę chodzic po czarnej trawie a popiół na sniegu nie komponuje mi się za bardzo - chociaż niektórzy to uskuteczniają nie wiedzieć czemu - trawkę raczej mozna użyźniać w bardziej cywilizowany sposób. PS. Na droge tez nie sypie bo potem nosi sie fajne czarne błocko do domu - chyba ,że gości ktoś przebiera w kapcie ( a to jest beeee ) Skoro uważasz, że wyrzucanie popiołu z kominka do śmieci jest "bardziej cywilizowane" niż używanie go w ekologiczny sposób i zmniejszanie liczby odpadów lądujących na wysypisku - to po prostu boleję nad Twoim podejściem do sprawy. Niektórzy uskuteczniają "to" nie "nie wiedzieć czemu", tylko żeby nasze dzieci nie miały wszędzie wokół hałd śmieci. A ponadto to naprawdę doskonałe źródło soli mineralnych dla roślin, a przy ciężkich glebach nieco poprawia ich strukturę. Kompostująca/segregująca/ minimalizująca odpady. Jaskiniowiec znaczy się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 23.01.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Kompostująca/segregująca/ minimalizująca odpady. Jaskiniowiec znaczy się?? Jaki tam jaskiniowiec poprostu osoba swiadoma ekologicznie i stojaca wyzej w drzewie ewolucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi_bi 23.01.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Palę drewnem liściastym.Powstały popioł rozsypuję ....................tej zimy jest bardzo potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts