Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominy raz jeszcze

Recommended Posts

Czy,tak można wymurować kominy?

Przewody wentylacyjne z kratówki klinkierowej kl.350,przewód spalinowy od pieca na opał stały- z cegły pełnej klinkierowej kl.350,wszystko porządnie zafugować i zaimpregnować.Nadmieniam,że przewód spalinowy znajduje się w środku komina ,a po bokach przewody wentylacyjne.

Pospieszyłem sie przy zakupie cegły /mam kratówkę Robena- podpowiedż sprzedawcy,że wszyscy w okolicy tak murują/.I teraz kombinuję jak z tego wybrnąć?,bo słyszałem,że na kominy to tylko cegła pełna.

Dotyczy części komina murowanej ponad dachem.

Tak miałem to samo. Wszyscy piszą że nie kratówkę.

Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru. A w kratówce wchodzi w kratki i trzyma lepiej.

O problemach z kratówką to z kolei piszą na tym forum.

Kwestia które minusy możesz zaakceptować.

Ja wybrałem kratówkę.

Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru.

A co zrobisz jak zawilgocieją ci te otwory w kratówce i zmą będzie je rozszadzać? Do klinkieru masz też specjalne zaprawy.

a i coś do poczytania:

http://www.e-dach.pl/1322_2995.htm

http://www.e-dach.pl/3969_5897.htm

Dlatego napisałem, że kratówka ma swoje minusy. Podałem wady cegły pełnej bo wszyscy na tym forum tylko powtarzają o wodzie rozsadzającej kratówkę a nikt nie wspomina o wadach cegły pełnej.

Są rzeczywiście specjalne zaprawy i ja takich używałem

Jeszcze nie palę. Jeszcze nawet nie mieszkam. Jeszcze nawet nie zacząłem wykończeniówki.

Tak miałem to samo. Wszyscy piszą że nie kratówkę.

Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru. A w kratówce wchodzi w kratki i trzyma lepiej.

O problemach z kratówką to z kolei piszą na tym forum.

Kwestia które minusy możesz zaakceptować.

Ja wybrałem kratówkę.

Sczerze mówiąc nie wiem dlaczego to są wady......cegły pełnej of course :wink: