august2 23.01.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Czy,tak można wymurować kominy?Przewody wentylacyjne z kratówki klinkierowej kl.350,przewód spalinowy od pieca na opał stały- z cegły pełnej klinkierowej kl.350,wszystko porządnie zafugować i zaimpregnować.Nadmieniam,że przewód spalinowy znajduje się w środku komina ,a po bokach przewody wentylacyjne.Pospieszyłem sie przy zakupie cegły /mam kratówkę Robena- podpowiedż sprzedawcy,że wszyscy w okolicy tak murują/.I teraz kombinuję jak z tego wybrnąć?,bo słyszałem,że na kominy to tylko cegła pełna.Dotyczy części komina murowanej ponad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 23.01.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Tak miałem to samo. Wszyscy piszą że nie kratówkę. Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru. A w kratówce wchodzi w kratki i trzyma lepiej. O problemach z kratówką to z kolei piszą na tym forum. Kwestia które minusy możesz zaakceptować. Ja wybrałem kratówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
august2 24.01.2006 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Remex.Ile lat palisz na tym kominie i czy cegła się nie kruszy?Czy palisz w soim kotle paliwem stałym?Proszę o odpoeiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
august2 25.01.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru. A co zrobisz jak zawilgocieją ci te otwory w kratówce i zmą będzie je rozszadzać? Do klinkieru masz też specjalne zaprawy. a i coś do poczytania: http://www.e-dach.pl/1322_2995.htm http://www.e-dach.pl/3969_5897.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 25.01.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Dlatego napisałem, że kratówka ma swoje minusy. Podałem wady cegły pełnej bo wszyscy na tym forum tylko powtarzają o wodzie rozsadzającej kratówkę a nikt nie wspomina o wadach cegły pełnej. Są rzeczywiście specjalne zaprawy i ja takich używałem Jeszcze nie palę. Jeszcze nawet nie mieszkam. Jeszcze nawet nie zacząłem wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.01.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Tak miałem to samo. Wszyscy piszą że nie kratówkę. Problem z cegłą pełną polega na tym że komin z takiej cegły jest słabszy mechanicznie. Cegła jest nienasiąkliwa i w związku z tym zaprawa trzyma na słowo honoru. A w kratówce wchodzi w kratki i trzyma lepiej. O problemach z kratówką to z kolei piszą na tym forum. Kwestia które minusy możesz zaakceptować. Ja wybrałem kratówkę. Sczerze mówiąc nie wiem dlaczego to są wady......cegły pełnej of course Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts