Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silikon w szpary w parkiecie?

Gość tripper

Recommended Posts

Gość tripper

halo halo,

mam problem - moj kochany 40-letni parkiet, cyklinowany cztery miesiace temu zaczyna znowu chodzic, wykruszaja mi sie spoiny i robia sie nowe szpary... myslalem juz o tym, zeby w szpary wepchnac silikon sanitarny, ale moze ktos zna jakas elastyczna substancje, ktora moznaby zapchac szpary i nie wykruszalaby sie?

pozdrawiam,

Pawel

ja co prawda mam deski a nie parkiet a sa to wiekowe dechy i jak kupowalam mieszkanie musialam je "odrestaurowac" okazalo sie ze w salonie bylu szpary pol centymetrowe :lol: cykliniarz powiedzial ze szachli nie da bo sie wykruszy wstawil mi w szpary cieniutkie listewki przyklejone wikolem, podloga wyglada ciekawie szpar nie ma, nie skrzypi, mialam tylko problem ze znalezieniem stolarza ktory zrobil te mini listeweczki

Moge pokazac zdjecie :)

halo halo,

mam problem - moj kochany 40-letni parkiet, cyklinowany cztery miesiace temu zaczyna znowu chodzic, wykruszaja mi sie spoiny i robia sie nowe szpary... myslalem juz o tym, zeby w szpary wepchnac silikon sanitarny, ale moze ktos zna jakas elastyczna substancje, ktora moznaby zapchac szpary i nie wykruszalaby sie?

pozdrawiam,

Pawel

Po pierwsze: ustal jak zamocowany jest Twój parkiet (przyklejony za pomocą lepiku czy nabity za pomocą gwoździ).

Po drugie: musisz umocować swój parkiet do podłoża - jeżeli tego nie zrobisz wypełnianie szpar nie ma sensu. Jeżeli jest nabity gwoździami, to możesz umocować go przy pomocy drewnowkrętów (otwory wypełnisz akrylem). Jeżeli był klejony na lepik nie można nic zrobić - jedynym rozwiązaniem jest przełożenie podłogi. :cry:

Po trzecie: szpary możesz wypełnić akrylem lub kitem parkieciarskim np. Pafudina (Berger-Siedle) Gap-Master (Bona).

I to tyle