all 15.01.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Mam połaciowe, bo tańsze, łatwiejsze w realizacji i dają więcej światła. Lukarna, choć efektowniej wygląda z zewnątrz, nie posiada tych cech . Jako ciekawostka, mam okno dachowe nad klatką schodową - doświetla klatkę w dzień, a czasmi również w nocy światłem księżyca. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 01.02.2004 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Mam okna połaciowe (narazie w garażu- czekają na mój domek ) Wybrałam je, gdyż pomimo licznych wad (nagrzewanie, zalanie, tylko niebo w tle) są jednak zdecydowanie tańsze od lukarn. A widok nieba nocą (czasami także w dzień) może być przepiękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariowu 03.02.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Lukarna jest droższa i bardziej pracochłonna do wykonania a poza tym daje mniej światła niż okno połacioweW moim przypadku ma to kolosalne znaczenie bowiem w trzech pokojach na poddaszu są zaprojektowane tylko okna w dachu, więc aby światła było dostatecznie dużo będę miał okna tylko połaciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 03.02.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A widok nieba nocą (czasami także w dzień) może być przepiękny! niestety, mężczyźni widzą tylko prześcieradło... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 23.02.2004 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 podkrązone oczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 25.02.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 czecho lukarny sa na pewno droższe, ale za to nie napada Ci deszcz do srodka gdy zapomnisz go zamknac. A w czasie snu nie bedzie Cie drażnił odgłos padającego deszczu, ja zrobilabym lukarne powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 03.03.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Jeżeli widok z okna będzie piękny,to lepiej postawić na lukarny.Gorzej gdyby miało oglądać się np.ścianę domu sąsiada.Lepiej wtedy wybrać połaciowe i patrzeć w niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 03.03.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Okna połaciowe czy lukarny? Zależy w jakim pomieszczeniu. Jeżeli ma to być pokój dziecinny czy wypoczynkowy - to lukarna. Jeżeli stryszek, czy nawet gabinet - to połaciowe.Ale wszystko, jak zwykle zresztą, zależy od kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 03.03.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Pomimo okien w ścianach szczytowych, musiałem dodać trzy okna połaciowe celem doświetlenia pomieszczeń. Wrażenia z użytkowania dopiero jak dom będzie gotowy. Pytanie jest trochę przewrotne , bo to właśnie dzięki lekturze "Muratora" postawiłem na dach dwuspadowy i to dzięki "Muratorowi" będę miał okna połaciowe zamiast lukarn. Po prostu skorzystałem z Waszych rad na obniżenie kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 03.03.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Połaciowe. Lukarna daje mniej światła, jest kosztowna w wykonaniu i w dodatku niewiele w niej jest "miejsca użytkowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 18.03.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Trochę czuję się podbudowana tymi wypowiedziami. W projekcie, który mi się podoba jest aż 8 okien połaciowych, z których nie bardzo można zrezygnować. W innym wątku prawie wszystkie wypowiedzi były negujące okna połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.10.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Po przeczytaniu postów można by sądzić, że z okna połaciowego to tylko niebo można oglądać (nie otwarte!), podczas gdy to zależy jak wysoko je się zamontuje! Ja zamierzam siedzieć przy biurku i mieć widok na okolicę, stąd okno będzie założone tak, by mi to umożliwić! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 31.10.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Lukarna - droższa w wykonaniu od samego początku: konstrukcja, pokrycie dachowe, dodatkowe kosze, gąsiory i obróbki, wykończenie wewnątrz. Ale za to ładnie się prezentuje, choć głównie z zewnątrz. Okno połaciowe - zdecydowanie tańsze rozwiązanie, światła tyle samo lub więcej. Moim zdaniem ładnie wygląda i z zewnątrz i od wewnątrz. Dlatego mam w domu i lukarny i okna połaciowe. Równowaga musi być Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lia 10.11.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Na poddaszu mamy lukarny w pokojach i tylko jednookno połaciowe w łazienceWady okien polaciowych już opisane - dodam tylko że trudnoje umyć, za tym nie ma możliwości sensownie zwiesic firankę- od zachodu popołudniowe słońce za bardzo grzeje latem. Lukarny sa bardzo ładne, tworza nastrój, ładnie można takie okno udekorować. No i myć łatwiej. W pokojach założyłabym okna połaciowe tylko do ew. doświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 23.11.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 U siebie mam trzy cztery połaciowe i jedną lukarnę, mieszkam niestety nie na swoim . Gdy wybuduje swój wałasny domek, to postaram się tak go zaprojektować aby okien połaciowych nie było!! Główną wadą jest jak dla mnie znaczna ucieczka ciepła- przy zwykłych oknach można dobrze ocieplić styki okien ze ścianą. Okna połaciowe wyniesione są niejako ponad dach, więc w miejscu styku jest prawie zerowa izolacja ciepna. Poza tym im okno jest bardziej poziomo tym ma gorszy współczynnik ciepła (większe straty ciepła na konewkcję). Więcej światła raczej mi w lecie nie potrzeba, wieczorem jestem w domu. A w zimę gdy już jestem w domu to jeste ciemno!! Po za tym gdy leży śnieg to na oknie połaciowym też leży i nici z doświetlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 02.12.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Zdecydowanie lukarny : - po pierwsze , lubię wieszać firany i ozdoby w oknach ( na połaciowych jest z tym mały problem ) - po drugie , lubię wychylać się przez okno ( ktoś mógłby powiedzieć , że w połaciowym też można – jednak to nie to samo ) - po trzecie , okna dachowe nawet wyjeżdżając na krótko , trzeba pamiętać , by pozamykać ( gdyby pogodzie zachciało się pogrymasić –woda w domu murowana ) - po czwarte , wiecznie brudne szyby w tym połaciowym - po piątek , dźwięk deszczu i owszem , jest przyjemny – ale co w nadmiarze potrafi zabrać urok nawet tak miłym odgłosom - po szóste , zimową porą po obfitych opadach śniegu – noc za dnia ( i co ? miałabym przespać jak królewna śnieżka swoje najlepsze chwile ? ) - i po siódme , i po ósme .... wymieniać dalej ? - Hihihi , wiem , że już wszyscy wiecie – ONA WYBRAŁA LUKARNY Pozdrawiam wygladając przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 21.04.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Mieszkam na stryszku z oknami połaciowymi Fakro i nie mam żadnych problemów - pamiętam żeby przymykac jak wychodzę - maja dwystopniową blokadę z wystarczającym nawiewem powietrza (oraz kratkę wyntylacyjną u góry). snieg szybko spływa (pod oknem kaloryfer) a przy tym pieknie czyści okno. Latem nie jest gorąco (termo float) zimą trzyma cepło wenątrz. Teraz buduję własny domek i będę ich( połaciówek) miała tam 8 sztuk. Mąż chce dodac jeszcze ze dwa - też lubi patrzeć w gwiazdy. Hałas od deszczu? Chyba większy gdy krople padają na blaszany dach albo parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.04.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 W moim projekcie na jednej z elewacji są dwa zestawy (okno połaciowe + okno kolankowe). W tej chwili zastanawiam na ich zmianą na lukarnę, żona od razu tak chciała. Wg zdania innych (żonka ma podobne) szpecą elewację. Czy lukarna jest droższa lub tańsza - ja tego powiedzieć nie mogę ponieważ nie mam doświadczenia. Wiem że koszt takich dwóch zestawów okien: połaciowe + kolankowe to co najmniej 5300 PLN. mam nadzieję, że lukarna będzie tańsza. Pozdr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 10.05.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Ja mam lukarny i dają nam wystarczajaco dużo światła. Poza tym dają nam więcej przestrzeni pod skosami, co jest ważne dla wzrostu mojego męża (190cm.)Co do reszty podpisuję się pod wypowiedzią Osowy. Połaciowe mam również, ale na strychu.Pozdrawiam , mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 19.05.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ja w projekcie mam dwa wykusze, które obdzielają każdy pokój i przedpokój oknem trójkątnym, do tego w każdym pokoju duże okno i okno połaciowe. I zastanawiam się właśnie czy nie zrezygnować od strony południowej z okien połaciowych, bo chyba wykusz i duże okno to wystarczające doświetlenie ... ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts