Gość 26.01.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 Witam,Mam zamiar zastosować w części budynku ogrzewanie podłogowe. Dostępne są elektryczne i wodne więc powstaje dylemat. Które plecacie ??? pzdr,Piotr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 26.02.2002 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 ja będę zakładał wodne w połączeniu z kaloryferami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.02.2002 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 A ile masz i będziesz miał kasy?Kupę i mało - pompa ciepła.Średnio i średnio - wodne.Mało i kupę - elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 28.02.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Przy wodnym można znacząco obniżyć koszty niee wiem czy robisz sam czy robi tobie firma to zależy od tego ale są rzeczy na których można zaoszczędzić pareset złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 28.02.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 sluchajcie a ile kosztuja te jakies mieszacze do instalacji kiedy ogrzewanie jest mieszane: grzejnikowo-podlogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 28.02.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 zależy mieszacz firmowy ze sterowaniem elktronicznym może kosztować nawet 3000 PLN prosty mieszacz z zaworami to wydatek około 900 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 15.03.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Temat mało rozwinięty.Jak robić wylewki i o ile niżej biorąc pod uwagę ogrzewanie mieszane.A powiedzcie mi zdaje egzamin łączenie grzejników z rurami w podłodze?Co znaczy że część można zrobić samemu, co na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 15.03.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 zależy co chcesz robić ja zamierzam wszystko zrobić sam od mieszacza poprzez rozdzielacz na wylewaniu podłogi kończąc.oszczędności mogą być duże każdy kto kiedyś lał podłogę powinien poradzić sobie z wylaniem podłogi na której są ułożone rurki.Zamierzam położyć styropian na niego folię zagrzejnikową (styropian z folią aluminiową) folią do góry, zbrojenie 3 mm do którego przywiążę rurki i to zaleję betonem. Powinno wytrzymać.Obliczenia dla swojego domu wykonałem na podstawie materiałów zamieszczonych na stronach o których pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 15.03.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 powiedzcie skąd jesteście, może się spotkamy, ja mieszkam koło Gorzowa Wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2002 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 mam pytanie czy mozna zainstalować taki mieszacz gdy instalacja jest zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 27.03.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 jaka instalacja jest zrobiona do ogrzewania podłogowego ???Przeciesz są to rurki które swój koniec i początek mają w rozdzielaczu który jest połączony z mieszaczem . Co masz zrobione anonimowy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.04.2002 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Pamietajcie ze do betonu na wylewki trzeba dodac plastyfikatora i o dylatacjach przy:- duzych powierzniach- drzwiach wewnetrznych- przy scianach zewnetrznychDylatacje musza przebiegac przez wszystkie warstwy.Ja robie podłogówke wodna z grzejnikami w sypialniachjt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 25.04.2002 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 A jaka jest rola plastyfikatora? Co on właściwie robi i dlaczego musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 26.04.2002 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 prawdopodobnie po to aby jastrych nie posiadał pęcherzy powietrza (które byłyby dodatkowym izolatorem niepożądanym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 26.04.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Plastyfikator powoduje uelastycznienie jastrychu.Podloga pracuje jak grzejnik rozgrzewajac sie i stygnacna przemian, w zwiazku z tym podloga ciagle sie rozszerzai kurczy. Nie sa to ruchy duze wszelako powtarzaja sie kilka razy dziennie przez caly sezon grzewczy.Bez plastyfikatora powstajace naprezenia wewnetrznesposodowoalyby szybsza erozje wylewki (pekanie i kruszenie)Plastyfikator najczesciej ma postac plynu dolewanego do betonu na wylewki. Nie jest to duzy koszt i zazwyczajmozna go kupic wraz z calym systemem w tym samym sklepie.Byc moze mozna go kupic taniej kupujac oddzielnie alenie probowalem. jt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 26.04.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 A jak fizycznie manifestuje się obecność plastyfikatora? Beton jest bardziej porowaty, czy jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 26.04.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Wracając do pytania Anonimowego, to wybrałam wodne, bo elektryczne dużo kosztuje przy eksploatacji, a dodatkowo wytwarza pole magnetyczne, które podejrzewa się o szkodzenie zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.04.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Jestem jeszcze przed pracami C.OBuber napisał, że do zbrojenia podwiąże rurki. Tak samo powiedzieli mi moi ewentualni wykonawcy. Zwróciłem im uwagę, że zbrojenie nie może leżeć bezpośrednio na steropianie bo wtedy ono nie będzie spełniać swojej roli. Podniesienie zaś o kilka centymetrów w górę układu "rurki+siatka" spowoduje zwiększenie grubości wylewki. Jedynym bezkosztowym wyjściem wydaje się być zamiana kolejności czyli umieszczenie siatki zbrojenia na rurkach lub kotwienie rurek do steropianu i położenie zbrojenia niezależnie od układu grzewczego. Może ktoś ma inne przemyślenia lub doświadczenie, chętnie je poznam.Pozdrawiam - WowkaWiem, że jest jeszcze możliwość dwukrotnego zbrojenia lub zastosowania specjalnego steropianu z fabrycznie wykonanymi kanałami - ale te koszty ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 26.04.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Poradniki mówią i ja tak zrobię: podniosę zbrojenie 1cm. od styropianu i dopiero do niego przywiążę rurki (zbrojenie powinno być w dolnej warstwie betonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoniaM 30.04.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 U moich znajomych popękała terakota na rurkach wodnego ogrzewania podłogowego. Jak można temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts