buber 30.04.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 On 2002-04-30 12:11, GoniaM wrote: U moich znajomych popękała terakota na rurkach wodnego ogrzewania podłogowego. Jak można temu zaradzić? większe odstępy pomiędzy płytkami i odpowiednia fuga (elastyczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.05.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2002 GoniaM - czy mieli dylatacje? Przy dużych powierzchniach lub długim boku pola daje się dylatacje. Nie pamiętam dokładnie wielkości (może 40m2 i 10m), ale jak dobrze poszukasz w opisach, to znajdziesz. Taka dylatacja dotyczy i samych płytek i warstwy wewnętrznej. Rurki przechodzące przez osłonę dylatacyjną muszą być ułożone w osłonie. Ważne też jest dobranie parametrów instalacji - dylatacja i odpowiednie fugi nie pomogą jeżeli da się zbyt gorącą wodę w c.o. Maksymalna temperatura grzejna podłogi wynosi 35 st.C (łazienki), a zalecany max. do pokojów to 29 st.C. Powodem pęknięcia mogłabyć też źle wykonana płyta grzejna - np. zbyt cienka warstwa betonu (jastrychu).To tyle co mi przychodzi do głowy. Powodów może być więcej. Jak widać z przykładu nie należy samemu bawić się w zrobienie podłogówki (zwłaszcza bez projektu). Aha - to że po raz kolejny nawołuję do projektu nie oznacza, że sam projektuję albo wykonuję instalacje. Po prostu mam przykłady znajomych gdzie projekt doskonale się sprwdził i gdzie robiono bez niego i mają kiche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 02.05.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Czy projektant systemow ogrzewania podlogowego powinien miec jakis papier czy swiadectwo coby nie dac sie naciagnac na "fachowca"? Drugie pytanie: jezeli chce miec ogrzwanie podlogowe tylko na polowie powierzchni pokoju to czy musi byc dylatacja na granicy z reszta podlogi? Trzecie: czy styropian pod dylatacja powinien byc zabezpieczony silniejsza folia aluminiowa lub dodatkowa warstwa papy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.05.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Do buberW jaki sposób poziomujesz wylewkę?Pytam dlatego, że aby zrobić na prawdę równą należy zastosować listwy poziomujące. Problem w tym, że na betonie będzie leżało ocieplenie w postaci płyt styropianowych, które nie są stabilnym podłożem do umocowania listew.Jak sobie z tym chcesz poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.05.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 RafaelS - warstwy przy podłogówce miałeś opisane w jednym z ostatnich numerów (chyba marzec 02). Przy podłogówce na połowie pokoju trzeba dać dylatacje, bo w jednej części podłoga będzi Ci się kurczyć i rozszerzać, a w drugiej nie. Folia aluminiowa daje głównie odbijanie ciepła w górę i dlatego jest zalecana. O to czy folia jest bardzo wytrzymała nie martwiłbym się tak, bo skoro rurki przypinamy do styropianu klipsami, to dziurawimy i tak tę folię. Na spotkaniu była mowa, że głównym celem folii jest zatrzymanie betonu przed wnikaniem między płyty styropianu.Ja dałem zrobić projekt gościowi, co ma firmę projektową, więc nie wiem jak to z uprawnieniami. Może zapytaj Marc1 - on jest z branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 07.05.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Widzę, że jestescie mocno obeznani z tematem. W ostatnim Muratorze jest przegląd wszystkich "ogrzewań wodnych" dostępnych w kraju. Jaką firmę z wymienionych mozecie mi polecić. Czy instalujecie to sami, czy przy pomocy fachowców z firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Czy nikt mi nic nie poleci? To ja - Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 09.05.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Karolina ja robię sam a jak chcesz to na onecie napisz w cudzysłowie ogrzewanie podłogowe to zobaczysz ile ci firm wyskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 09.05.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Ja zlecilem instalatorowi z certyfikatem, dostane10 lat gwarancji. W obecnej sytuacji jak skonfrontujeszoferty kilku wykonawców to zbijesz cene znakomicie, a instalator zawsze bedzie mial wyzszy upust w hurtowni niz Ty.Mój instalator zaproponowal mi ponad 25% upustu na materialyprzy akceptowalnej cenie za robocizne. Do tego jak coszostanie to on to sobie zabiera, a nie zostawia mi 30mb rurki, ja place tylko za to co zostaje w wylewkach i scianach.jt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 09.05.2002 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Cypel, co to za certyfikat, o ktorym Ci powiedzial twoj instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 10.05.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Certyfikat producenta dla instalatora potwierdzajacyjego kwalifikacje. Jezeli instalacje wykona certyfikowanyinstalator i potwierdzi to stosownym kwitem ze swojapieczatka i numerem certyfikatu to producent udziela10-letniej gwarancji. (Purmo)jt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 11.05.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2002 Cypelku, napisz trochę wiecej o swoim ogrzewaniu, ile Cię to w sumie kosztowało (za m2), czy kupowałeś jakieś dodatkowe akcesoria, no i jak w praktyce sprawuje się Purmo, jesteś zadowolony? Jakie inne frmy brałeś pod uwagę i co u nich było "nie tak". Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 15.05.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 On 2002-05-02 11:39, krzysztofh wrote: Do buber W jaki sposób poziomujesz wylewkę? Pytam dlatego, że aby zrobić na prawdę równą należy zastosować listwy poziomujące. Problem w tym, że na betonie będzie leżało ocieplenie w postaci płyt styropianowych, które nie są stabilnym podłożem do umocowania listew. Jak sobie z tym chcesz poradzić? Wiesz jeśli zakładasz że styropian się porusza to muszę cię zmartwić on się nawet kurczy i po iluś tam latach podłoga osiada o parę milimetrów. Nie wiem czy widziałeś jak się robi wylewkę. Ja się parę razy przyglądałem i gość który robił to najrówniej wykonywał to w ten sposób: Na foli porobił takie długie "wzgórza' na szczycie których położył rurki po których potem ciągnął pacę jak wypełnił przestrzeń pomiędzy nimi betonem no i co jakiś czas sprawdzał długą poziomicą czy cały czas trzyma poziom. I wyszło mu naprawdę równo. Cała zabawa polega na tym aby poruszać łatą na boki a nie naciskać w dół aby przemieścić beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts