Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału (z)budujesz ściany nośne domu:

Recommended Posts

czesc ytong odmiany 400 grubosc 40 no i moze kiedys welna tak zeby wspolczynnik przenikania spadl ponizej 19 ale na razie na poziomie 22 czy 23 dla sciany jedno warstwowej mi wystarczy a dlaczego rowne sciany cienkie spoiny tylko jeszcze musze sprawdzic jak sie beda szafki kuhenne wiszace na tym trzymaly oczywiscie na specialnych kolkach bo inaczej spadna odrazu

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i będę jednym z niewielu.

Ceramika 24 cm. 10 cm styropian 12 cm ceramika. Z wyliczeń wynika że na cały dom (140 m pu) to wydatek większy o jakieś 4000. Zakładam tynk zewnętrzny cementowo wapienny.

Z kąd to się bierze? Z wysokich cen ociepleń zewnętrznych. Docieplenie domu 12 cm styropianem to kosze 1m2 ok 65 zł. Poza tym na etapie kończenia domu nie ma pieniędzy a dom jest już ciepły. NIe muszę szukać na siłę ok 15 tys. na ocieplenie. A tynki zew. mogę zrobić kiedy chcę i mogę mieszkać ciepło

• 2 weeks później...

Myśmy wybrali keramzytobeton, ale z wkładką styropianową pod nazwą Fortis 31cm, to nowy bloczek, a parametrami nie ustępuje temu 36cm.

Dlaczego, bo to bardzo ciepła ściana jednowarstwowa i nie trzeba jej już ocieplać. Tylko trzeba mieć firmę, która zna tę technologię i taką znaleźliśmy.

nie wiem jaka sciana-mozna dostac palpitacji.

W projekcie ytong 36,5, architekt proponuje 3-warstwowy murek ceramiczny ze styropianem w srodku a wszyscy w koło budują dwuwarstowy.Ile pytan tyle odpowiedzi.Kasa nie wchodzi w rachubę-załóżmy. podobno 3-warstwowy to najsolidniejszy i zaden niemiec inaczej nie wybuduje-pomóżcie wybrać

• 10 months później...
zupełnie poważnie zastanawia mnie czym kierują się ci którzy decydują się na budowe z ytonga+styropian. oszczędność? a robocizna przy dociepleniu nic nie kosztuje? trudno pominąc tu równiez utratę parametru związanego z oddychaniem ściany ze styropianem w porównaniu do grubbszego ytonga ale bez styropianu. cieplejsze ze styropianem to nie będzie.... nie rozumiem zatem.

ocieplenie to kasa i nerwy w momnecie kiedy juz by się chciało kłaśc kafelki:)

i u mnie wyszło drożej niz kosztowałaby ściana 1W

Ściana jednowarstwowa jest dobrym rozwiązaniem. Jednak, jeżeli komuś zależy na bardzo ciepłym domu to polecam styropianowe szalunki tracone (thermomur, izodom, itp.). Otrzymuje się bardzo ciepła ścianę już na etapie stanu surowego :).

Tylko BK. Przy ogrzewaniu drewnem i weglem minimalne roznice w przenikalnosci cieplnej pomiedzy roznymi rodzajami materialow nie robia mi roznicy. Ale za to w budowie, obrobce, bruzdowaniu, wierceniu, przywieszaniu czegokolwiek nie ma lepszego materialu. Szczegolnie jesli wiekszosc musisz zrobic sam. Dla mnie ideal materialu.