Martin 26.01.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Ściany mojego domku są z pustaków ceramicznych (mały Max, czy U220-jak kto woli). Planuję ocieplić je 12 cm styropianem, a na niego tynk. Za takim wyborem zadecydowało: niewysoka cena, a także sprawdzony i zdrowy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 26.01.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Ściany mojego domku są z pustaków ceramicznych (mały Max, czy U220-jak kto woli). Planuję ocieplić je 12 cm styropianem, a na niego tynk. Za takim wyborem zadecydowało: niewysoka cena, a także sprawdzony i zdrowy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.01.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 W projekcie mamy tak (jest to nasza decyzja, konsultowana z projektantem i wypowiedziami na forum): Porotherm 30 P+W, 15 cm wełna mineralna. Priorytetem był współczynnik U zbliżony do zalecanego przez Agencję Poszanowania Energii, tj. w okolicach 0,25. Jak się okazało, że nie da się wymurowac ściany jednowarstwowej o takim współczynniku (lub można ją wymurować ale za "cenę" wytrzymałości - w rachubę wchodził Ytong odmiana 350), to decyzja była prosta - ściana dwuwarstwowa. Ceramika poryzowana, bo ma dużą pojemność cieplną i dobry współczynnik U. Wełna mineralna, bo jak się dowiedziałam z Forum - zastosowanie styropianu niweluje zalety ceramiki poryzowanej - owe słynne już oddychanie ścian. Dlatego też decyzja o tynkach mineralnych, a nie akrylowych. Cena raczej nie grała roli.Jak widać, jest to wybór czysto subiektywny, chociaż w znacznej części wynikający z przegladania forum, za co wszystkim uczestnikom dziękuję oraz oczywiście - z lektury Muratora.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 26.01.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Ja buduję z silki ocieplonej styropianem.Zadecydowała o tym cena i łatwość znalezienia ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 27.01.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Bale drewniane bez dodatkowego ocieplenia.- Sprawdzony, zdrowy materiał /od wieków człowiek wykorzystywał drewno jako materiał budowlany- łatwość obróbki- dobry, ciepły mikroklimat przyjazny człowiekowi- możliwość przenoszenia w inne miejsce- w dalekiej przyszłości prostsza utylizacjaA w dodatku bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.01.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Kilka lat pomagałem ojcu robić instalacje elektryczne na budowach, więc wyrobiłem sobie zdanie o większości dostępnych materiałów. Wybrał beton komórkowy - łatwość wykonania instalacji, lekkie bloczki czyli możliwość ustawiania ścianek na stropie, łatwa obróbka, równa ściana szczególnie przy układaniu na klej, niska cena, sprawdzona technologia, możliwość wyboru odpowiedniej grubości dla wszystkich ścian tak by zachować spójność materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 27.01.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 poromur 36 P+W oraz ocieplenie styropianem .Zdecydowała o tym cena - znalazłam dobrego producenta oraz jakość/niewiele uległo zniszczeniu przy transporcie/. Teraz mogę stwierdzić,że jest to materiał ,który długo utrzymuje ciepło w domu,przy opalaniu tylko kominkiem po nocy niepalenia jest ciepło,czym jestem mile zaskoczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.01.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Beton komórkowy i tylko beton komórkowy jak dla mnie odmiany 600. Jest tani, duże wymiary - szybkość murowania, idelany do prowadzenia instalacji, ciepły, wytrzymały - poza dużą nasiąkliwością nie ma wad. A jedna wada na tyle zalet potwierdza fakt, iż jest to doskonały materiał na budowę domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 29.01.2003 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 My wybraliśmy bloczki keramzytobetonowe z wkładką styropianową. Oczekujemy, że będzie:- szybko- równo- ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.01.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Ceramika tradycyjna czyli pustak Euro 24 cm. Porównanie z ceramiką poryzowaną dało podobny wsp. U dla sciany, a róznica cenowa była nie do pominięcia. Z BK świadomie zrezygnowaliśmy, bo budowa rozpoczęta była w połowie października i musiała być przerwana w grudniu na etapie stropu nad parterem (czego BK pewnie by nie przetrzymał). Poza tym łatwiejsze znalezienie ekipy do wykonania ścian w tradycyjnej technologii zamiast kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 30.01.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Max 220, styropian 8cm, cegła Bogdanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 30.01.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Porotherm 30 P+W. Bo cieplejszy i lżejszy od zwykłej ceramiki czy silikatu a wytrzymalszy i mniej nasiąkliwy od BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 30.01.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 My wybralismy Ytong 400 grubosci 36,6 na klejOd poczatku byla to dla nas oczywista sprawa. Wystarczylo jedno opracowanie porownujace wszystkie wady i zalety ceramiki i betonu kom.Poza tym material znany dlugo na rynku, sprawdzony w zimnej Skandynawii, no i upust wytargowalismy taki, ze wyszlo tak samo jak polskie Zelislawice. No i mielismy nagraną niezawodna ekipe do dokladnej murarki, co w tym wypadku jest bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.02.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Tradycyjna ceramika: sciana trojwarstwowa, ocieplenie welną mineralną. Pustak UNI 25 cm + welna + cegla modularna DZ 9. Cena za calosc jest do zaakceptowania, a trwalosc i parametry b. dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Beton komorkowy 24 i ocieplenie 15 cm styropian lub wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Wybraliśmy porotherm 44 P+W, na ciepłe spoiny. Szybkie murowanie, mała możliwość błędów, poza tym najważniejsza rzecz, która przekonała nas do tego materiału - tzw. oddychanie. Nie mamy ocieplenia, czyli nie będziemy mieszkać w termosie. Nie wierzę, że zimą byłbym w stanie wietrzyć bardzo dobrze ocieplony dom. Szkoda byłoby mi pieniędzy na ogrzewanie.PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 On 2003-02-04 15:32, mariuszppp wrote: .... Nie wierzę, że zimą byłbym w stanie wietrzyć bardzo dobrze ocieplony dom. Szkoda byłoby mi pieniędzy na ogrzewanie. Pozdrawiam Mariusz ???????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 04.02.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Na ściany nośne wybrałem Poromur P+W z FCB Jopek. Ociepliłem styropianem 10cm.dlatego że byłem pracownikiem i miałem duży upustNa ścianki działowe zabudowe KG na metalowym stelażu.dlatego że mają dużą łatwość stawiania ścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 05.02.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Cala odpowiedz jest w postach. Wybor pozostaje pomiedzi BK + steropian , jako najtanszy sposob budowy, a zarazem calkiem sensowny, a ceramika ogolnie pojeta w zaleznosci od mozliwosci finansowych. Z kalkulacji jakosc-cena najlepiej sie prezentuje porotherm 44w+p bez ocieplenia. Zaledwie pare zlotych drozej za m/kw od BK + ocieplenie. A tanszy od calej reszty mozliwosci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 09.02.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Już postawiłem - porotherm 44 P+W. Stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts