Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału (z)budujesz ściany nośne domu:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W projekcie mamy tak (jest to nasza decyzja, konsultowana z projektantem i wypowiedziami na forum): Porotherm 30 P+W, 15 cm wełna mineralna. Priorytetem był współczynnik U zbliżony do zalecanego przez Agencję Poszanowania Energii, tj. w okolicach 0,25. Jak się okazało, że nie da się wymurowac ściany jednowarstwowej o takim współczynniku (lub można ją wymurować ale za "cenę" wytrzymałości - w rachubę wchodził Ytong odmiana 350), to decyzja była prosta - ściana dwuwarstwowa. Ceramika poryzowana, bo ma dużą pojemność cieplną i dobry współczynnik U. Wełna mineralna, bo jak się dowiedziałam z Forum - zastosowanie styropianu niweluje zalety ceramiki poryzowanej - owe słynne już oddychanie ścian. Dlatego też decyzja o tynkach mineralnych, a nie akrylowych. Cena raczej nie grała roli.

Jak widać, jest to wybór czysto subiektywny, chociaż w znacznej części wynikający z przegladania forum, za co wszystkim uczestnikom dziękuję oraz oczywiście - z lektury Muratora.

Pozdrawiam,

Gaga2

Bale drewniane bez dodatkowego ocieplenia.

- Sprawdzony, zdrowy materiał /od wieków człowiek wykorzystywał drewno jako materiał budowlany

- łatwość obróbki

- dobry, ciepły mikroklimat przyjazny człowiekowi

- możliwość przenoszenia w inne miejsce

- w dalekiej przyszłości prostsza utylizacja

A w dodatku bardzo mi się podobają.

Kilka lat pomagałem ojcu robić instalacje elektryczne na budowach, więc wyrobiłem sobie zdanie o większości dostępnych materiałów. Wybrał beton komórkowy - łatwość wykonania instalacji, lekkie bloczki czyli możliwość ustawiania ścianek na stropie, łatwa obróbka, równa ściana szczególnie przy układaniu na klej, niska cena, sprawdzona technologia, możliwość wyboru odpowiedniej grubości dla wszystkich ścian tak by zachować spójność materiału.

poromur 36 P+W oraz ocieplenie styropianem .Zdecydowała o tym cena - znalazłam dobrego producenta oraz jakość/niewiele uległo zniszczeniu przy transporcie/. Teraz mogę stwierdzić,że jest to materiał ,który długo utrzymuje ciepło w domu,przy opalaniu tylko kominkiem po nocy niepalenia jest ciepło,czym jestem mile zaskoczona.

Beton komórkowy i tylko beton komórkowy jak dla mnie odmiany 600. Jest tani, duże wymiary - szybkość murowania, idelany do prowadzenia instalacji, ciepły, wytrzymały - poza dużą nasiąkliwością nie ma wad. A jedna wada na tyle zalet potwierdza fakt, iż jest to doskonały materiał na budowę domu.

Pozdrawiam

Ceramika tradycyjna czyli pustak Euro 24 cm. Porównanie z ceramiką poryzowaną dało podobny wsp. U dla sciany, a róznica cenowa była nie do pominięcia. Z BK świadomie zrezygnowaliśmy, bo budowa rozpoczęta była w połowie października i musiała być przerwana w grudniu na etapie stropu nad parterem (czego BK pewnie by nie przetrzymał). Poza tym łatwiejsze znalezienie ekipy do wykonania ścian w tradycyjnej technologii zamiast kleju.

My wybralismy Ytong 400 grubosci 36,6 na klej

Od poczatku byla to dla nas oczywista sprawa. Wystarczylo jedno opracowanie porownujace wszystkie wady i zalety ceramiki i betonu kom.

Poza tym material znany dlugo na rynku, sprawdzony w zimnej Skandynawii, no i upust wytargowalismy taki, ze wyszlo tak samo jak polskie Zelislawice. No i mielismy nagraną niezawodna ekipe do dokladnej murarki, co w tym wypadku jest bardzo istotne.

Wybraliśmy porotherm 44 P+W, na ciepłe spoiny. Szybkie murowanie, mała możliwość błędów, poza tym najważniejsza rzecz, która przekonała nas do tego materiału - tzw. oddychanie. Nie mamy ocieplenia, czyli nie będziemy mieszkać w termosie. Nie wierzę, że zimą byłbym w stanie wietrzyć bardzo dobrze ocieplony dom. Szkoda byłoby mi pieniędzy na ogrzewanie.

Pozdrawiam

Mariusz

On 2003-02-04 15:32, mariuszppp wrote:

.... Nie wierzę, że zimą byłbym w stanie wietrzyć bardzo dobrze ocieplony dom. Szkoda byłoby mi pieniędzy na ogrzewanie.

Pozdrawiam

Mariusz

???????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cala odpowiedz jest w postach. Wybor pozostaje pomiedzi BK + steropian , jako najtanszy sposob budowy, a zarazem calkiem sensowny, a ceramika ogolnie pojeta w zaleznosci od mozliwosci finansowych. Z kalkulacji jakosc-cena najlepiej sie prezentuje porotherm 44w+p bez ocieplenia. Zaledwie pare zlotych drozej za m/kw od BK + ocieplenie. A tanszy od calej reszty mozliwosci.

Pozdrawiam