Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału (z)budujesz ściany nośne domu:

Recommended Posts

Planujemy z bloczków silikatowych, ocieplonych wełną, choć ostatnio usłyszeliśmy o problemie przymocowania 15 cm wełny do silikatu (bo "z powodu otworów kołki muszą być krótkie, 3 cm dłuższe niż wełna ...") Nie wiem, czy to prawda, właśnie szukam na forum odpowiedniego tematu :smile:

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stawiamy podobnie jak wielu z Maxa :

-tradycja

-trwałość

-cena

a tak naprawdę,to murarz który nam stawia, pokazał nam trzy swoje budowle i było super(ścieny jak lustereczko - równiutkie).

Stwierdziliśmy, że to jego domena, (tj. MAX)i tak zostało.

Muszę nadmienić, że jest konkurencyjny cenowo i solidny. Wiem to od jego poprzednich praco- i płaco-dawców.

Stawiamy podobnie jak wielu z Maxa :

-tradycja

-trwałość

-cena

a tak naprawdę,to murarz który nam stawia, pokazał nam trzy swoje budowle i było super(ścieny jak lustereczko - równiutkie).

Stwierdziliśmy, że to jego domena, (tj. MAX)i tak zostało.

Muszę nadmienić, że jest konkurencyjny cenowo i solidny. Wiem to od jego poprzednich praco- i płaco-dawców.

Beton komórkowy odminy 400 jednowarstwowo na zaprawę klejową.

Dlaczego?

1. Szybkość w murowaniu

2. Wymaga dokładności od ekipy (równe, proste ściany)

3. Brak mostków termicznych

4. Łatwość kontroli prawidłowo wykonanej ściany

5. Gotowe, ocieplone nadproża

6. Łatwy montaż okien i drzwi

7. Brak problemów z ociepleniem wieńca

8. Łatwość monażu wszelkiego rodzaju instalacji

9. Tynki są cienkie, równe i dokładne

10.Spokojne noce, że ekipa nie ukryła jakieś niedoróbki styropianem czy zaprawą.

Porptherm 30 P+W , stoi :smile: a na dokładkę ocieplenie 10-15 cm(plan na ten rok) styropianu, co do tynków - jeszcze nie wiem akryl czy tradycja , ale to już niedługo rozważę.

Zadecydowała jak zwykle cena (nie było wówczas wielkiej różnicy miedzy tym materiałem a np MAXem) oraz dobre współczynniki jeśli chodzi o nasiąkliwość, termoizolację,

niebagatelnym jest tu czasochłonnośc - szukałem czegoś z czego mozna w miarę szybko budować.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Yacek dnia 2003-02-16 23:52 ]

93zł+9,13 za transport z rozładunkiem na budowie. Jest to aktualna cena producenta, rozmawiam teraz z hurtowniami o upuście. Wszyscy jadnak czekają na stanowisko producenta. W 2002r typowym upustem było 15%. Znajomy budował w ubiegłym roku i dostał 20%, a ponadto klej dołączony do palety starczył mu prawie całkowicie. Przy aktualnej cenie PTH 44 - 86,4 + 24zł klej (- proponowany upust 10%) ze względu na łatwość budowy stawiam na Y400.

Pozdrawiam Marian