Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału (z)budujesz ściany nośne domu:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-05-19 09:32, Grzegorz63 wrote:

"...tylko krowa nie zmienia poglądów..." :grin:

Chwaliłem się, że wybuduję ścianę jednowarstwową z YTONGa. Ostatecznie będę miał ścianę dwuwarstwową ceramiczną:

- pustaki poryzowane LEIER THERMOPOR 30 P+W

- wełna mineralna ISOVER FASOTERM 12cm

- tynk silikatowy

W warunkach "idealnych" współczynnik U=0,22 [w/m2K]

Za dużo by pisać, dlaczego taka zmiana. Powiem tylko jedno- miała na to znaczny wpływ lektura Forum Muratora :smile:

No, to witam w gronie mądrzejszych :smile:!

Ile Ci wychodzi m2 ściany(według własnego kosztorysu)?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mój wybór padł na keramzytobeton jako najbardziej ekologiczny materiał o dobrych właściwościach dźwiękoszczelnych i termoizolacyjnych. Wszystkie ściany w domu będą z tego materiału. Jedyny problem jaki mam to z jakiej firmy te bloczki i pustaki będą. Z tego co już wiem to na pewno nie będą to bloczki Optiroca, bo mimo informacji o braku potrzeby ocieplania i tak trzeba to zrobić, potrzebne jest zbrojenie i ponoć są one bardzo kruche. Szukam rozwiązania najbardziej ekonomicznego. Mój wybór padł na pustaki firmy Pezam z wkładka styropianową oraz Gisoton tez z wkładka styropianową do wypełniania betonem. Obie te firmy mają bbardzo dobry współczynnik przenikania ciepła Pezam 0,18 przy grubości pustaka 36 cm a Gisoton nawet 0,13 przy 37,5 cm. Dodtakowo dochodzi dobra izolacja dźwiękowa też wazna w naszym zyciu codziennym, oraz szybkość stawiania ścian z takiego materiału.

Zobacz pod adresem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=122540&highlight=#122540

System Izodom2000, wybrany ze względu na dobre parametry cieplne, prostota budowy, brak konieczności docieplania, i fakt, że producent za płotem:) Poza tym w moim domu jest bardzo wiele kątów nieprostych, a pustaki zawiasowe, dające się ustawić pod dowolnym kątem, to idealne rozwiązanie (każdy inny materiał musiałby być cięty, co powoduje straty cieple, straty materiału i wzrost kosztów robocizny). Prostota budowy w tym systemie powoduje, że profesjonalna ekipa postawiła dom ok. 280 metrów kwadratowych, o skomplikowanej bryle, w 9 dni roboczych, biorąc za to (całość) ok. 5000 złotych!

H_ania kiedy się wprowadzasz? Czekamy na dalsze posty, to ciekawe co piszesz.Nie możemy się zdecydować z czego budować jest tyle możliwości że "głowa boli", ale każda informacja jest dla nas cenna bo "kasa" jest jedna.Pozdrowienia. Niezdecydowani.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja wybudowałem swój wymarzony domek z YTONGA 36,5 a ściany wewnętrzne nośne z silikatu SILKA M 24 tak jak YTONGA na klej,ktory kupiłem dodatkowo do kleju standartowo dodawanego do YTONGA w Platformie (Warszawa) po 2 zł. za worek.(u producenta około 40 zł.).Przy okazji chciałem polecić wszystkim którzy zamierzają budować się w okolicach Warszawy aby skorzystali z hurtowni PLATFORMA.Gwarantuje że znajdą wiele tanich (jak na Warszawe) materiałów.

• 1 month później...