Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału (z)budujesz ściany nośne domu:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beton komórkowy i tylko beton komórkowy jak dla mnie odmiany 600. Jest tani, duże wymiary - szybkość murowania, idelany do prowadzenia instalacji, ciepły, wytrzymały - poza dużą nasiąkliwością nie ma wad. A jedna wada na tyle zalet potwierdza fakt, iż jest to doskonały materiał na budowę domu.

Pozdrawiam

Zgadzam się z kodim i takiż też materiał zastosowaliśmy do budowy ścian nośnych naszego domu + 12 cm wełny :lol:

Wybraliśmy ceramikę z ZCB Markowicze. Mieszkam niedaleko tej miejscowości więc z dowozem nie było problemu (transport gratis), cenę też mieliśmy dobrą = cenie betonu komórkowego. Brałam pod uwagę Porotherm ale po artykułach "o możliwej konieczności jego docieplenia" zdecydowałam się na ścianę dwuwarstwową z ceramiki MAX 30 cm + 12 cm styropianu.POZDROWIENIA

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Czytam to wszystko i jestem w lekkim szoku. Zdecydowałem się na poromur 25 + 14 cm styropian.

Materiał już przywożą na budowe a ja zaczynam się martwić, czym to ciąć? Kiedyś czytałem o elektrycznej pile do takich pustaków ceramicznych. Teraz, kiedy za tydzień chcę ruszyć z murami - nigdzie takich pił nie ma. Mało tego. Czytam tutaj na forum, że moje ocieplenie dodatkowe ( styropian ) jest niezdrowe dla mojego domu. Coś tam nie oddycha. Ja mam wymuszony system wentylacji i może mnie to nie dotyczy?

Dlaczego poromur? Dobra izolacja cieplna.

Dlaczego nie Itong ? Sam teraz zadaję sobie to pytanie. Wszystko przez tą piłę do poromuru :-(

Daj spokój z tym oddychaniem - to bzdura. TYsiące, miliony ludzi mieszkają w domach z ceramiki + styropian i nikt/nic się nie dusi. To bzdury.

Czy firma nie ma takich narzędzi do cięcia? powinni mieć. Jak masz wentylację mechaniczną to będzie OK - jeszcze przyoszczędzisz na oknach bo nie trzeba będzie okien z wywietrznikami, tylko kupisz tańsze - bardzo szczelne :wink:

bardzo dobry materiał na ściany i grubość ocieplenia akurat