Drozd 24.01.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Mam taki dylemat w związku z ubieganiem się o zwrot VATu w ramach "remontu" nowopowstałego budynku (po odbiorze technicznym). Co byłoby tym tytułem prawnym? Umowa kupna działki? Przeciez tam nie ma mowy o budynku... Wypis z księgi wieczystej? Tam jest tylko o nieruchomości, a nie o domu... Zawiadomienie o zakończeniu budowy? Związek z własnością oczywisty, ale formalnie to chyba nie powinno być to... Może ktoś wie dokładnie, co to powinno być?Z góry dziękuję i pozdrawiamDrozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 24.01.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Zawiadomienie o pozwoleniu na użytkowanie z PINB - bo to jest formalne potwierdzenie, że jest dom (a nie budowa np.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barad 24.01.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Mam taki dylemat w związku z ubieganiem się o zwrot VATu w ramach "remontu" nowopowstałego budynku (po odbiorze technicznym). Co byłoby tym tytułem prawnym? Umowa kupna działki? Przeciez tam nie ma mowy o budynku... Wypis z księgi wieczystej? Tam jest tylko o nieruchomości, a nie o domu... Zawiadomienie o zakończeniu budowy? Związek z własnością oczywisty, ale formalnie to chyba nie powinno być to... Może ktoś wie dokładnie, co to powinno być? Z góry dziękuję i pozdrawiam Drozd tytuł prawny do budynku to w Twoim przypadku prawo własności budynku jeśli kupiłeś działkę (masz prawo własności), to zgodnie z zasadą superficies solo cedit (czyli wszystko co jest na gruncie, należy do właściciela gruntu) dom także jest Twój... powinna wystarczyć umowa kupna działki, ewentualnie wypis z KW polacam zajrzeć także tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 25.01.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ale tytułem prawnym może być też: najem dzierżawa użyczenie na podstawie umowy z właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barad 25.01.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ale tytułem prawnym może być też: najem dzierżawa użyczenie na podstawie umowy z właścicielem. owszem; ale pytanie było zadane przez właściciela i dotyczyło w sumie bardziej nie tytułu prawnego, lecz dokumentu potwierdzającego tytuł prawny pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 25.01.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 No to dokumentem będzie odpis z księgi wieczystej a jak jeszcze nie ma wpisu to akt notarialny stwierdzajacy nabycie własności nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 25.01.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Mam taki dylemat w związku z ubieganiem się o zwrot VATu w ramach "remontu" nowopowstałego budynku (po odbiorze technicznym). Co byłoby tym tytułem prawnym? Umowa kupna działki? Przeciez tam nie ma mowy o budynku... Wypis z księgi wieczystej? Tam jest tylko o nieruchomości, a nie o domu... Zawiadomienie o zakończeniu budowy? Związek z własnością oczywisty, ale formalnie to chyba nie powinno być to... Może ktoś wie dokładnie, co to powinno być? Z góry dziękuję i pozdrawiam Drozd tytuł prawny-a więc potwierdzenie, że jesteś właścicielem. Jeśli nie posiadasz wypisu z wydziału ksiąg wieczystych wystarczy akt notarialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm1968 25.05.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Mam taki dylemat w związku z ubieganiem się o zwrot VATu w ramach "remontu" nowopowstałego budynku (po odbiorze technicznym). Co byłoby tym tytułem prawnym? Umowa kupna działki? Przeciez tam nie ma mowy o budynku... Wypis z księgi wieczystej? Tam jest tylko o nieruchomości, a nie o domu... Zawiadomienie o zakończeniu budowy? Związek z własnością oczywisty, ale formalnie to chyba nie powinno być to... Może ktoś wie dokładnie, co to powinno być? Z góry dziękuję i pozdrawiam Drozd też mam taki problem akt notarialny dotyczy tylku gruntu jak udowodnić, ze tam jest dom pozwolenie na uzytkowanie wystarczy? Nie wiem zrobiłam tez tzw przywłaszczenie tzna. w księgach wieczystych pisano budynek czy to starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts