Leszek 24.01.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Pomimo zmian parametrów sterownika, gdy piec jest w stanie aktywnym dłużej niż kilkanascie cykli (cykl = 1 minuta), zaczyna wygasać i nie uzyskuje wymaganej temperatury. Gdy mu pomogę (nasypię garść na górę paleniska), to wali równo, więc raczej nie jest to wina ciągu. W początkowych cyklach jest widoczny płomień, a potem się zmniejsza aż do żaru, po czym temp wody spada i efekt jest nieodwracalny. Czy przyczyną może być:- zbyt mała kaloryczność groszku- zbyt drobny groszek i w efekcie tworzy się na palenisku taka czapa, która nie pozwala płomieniom "wydostać się" z paleniska (jak trochę pokopię, to jest lepiej) Ilość podawanego węgla w jednym cyklu zmieniałem już w dość dużym zakresie i wydaje się, że trochę pomaga zwiększenie czasu podawania węgla (może to, że jest zbyt drobny, powoduje, że w ślimaku się tylko mieli, a do paleniska idzie go mniej). Standard dla mojego pieca, to ok. 20-23 sek. Ja mam teraz ustawione 30 sek.Dodam, że w ubiegłym roku miałem węgiel z innego źródła i takich problemów nie miałem. Czy ktoś miał podobny problem? Co się stanie u Was, gdy zapotrzebowanie na ciepło będzie takie, że piec bedzie musiał chodzić non-stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 24.01.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 kocioł pracuje ze zbyt małą mocą, spróbuj zwiększyć czas podawania i powróć do przerw jak pisałeś[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 24.01.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 dzięki za odpowiedź,jeżeli znasz, HEF-a, to sorry za krytykę w innym wątku. Często czytam, że ktoś ma nastawy 5 sek podawanie, ale nie podaje dla jakiego pieca. Jeden piec może w tym czasi podać 1kg węgal, a inny 0.1 kg.Aktualnie mam 30/30 i jakoś chodzi, ale widzę, że granicznie. i w każdej chwili może nie osiągnąć zadanej temp i wygasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 24.01.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 dzięki za odpowiedź, jeżeli znasz, HEF-a, to sorry za krytykę w innym wątku. Często czytam, że ktoś ma nastawy 5 sek podawanie, ale nie podaje dla jakiego pieca. Jeden piec może w tym czasi podać 1kg węgal, a inny 0.1 kg. Aktualnie mam 30/30 i jakoś chodzi, ale widzę, że granicznie. i w każdej chwili może nie osiągnąć zadanej temp i wygasnąć. MSZ to by znaczyło że węgla jest za mało. Może zacznij od ustawienia np. 32 (podawanie) / 28 (przerwa) i zobacz czy jest lepiej. Ja też kiedyś dostałem drobniejszty węgiel i musiałem przestawić piec. Moim zdaniem problem wynika z tego, że drobniejszy węgiel szybciej się spala. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 24.01.2006 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 pewnie masz rację, będę zwiększał czas podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts